Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
06.02.2016 17:44 - Щатски "медици" помагат на сирийските терористи
Автор: worldissue Категория: Политика   
Прочетен: 1832 Коментари: 0 Гласове:
7


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Сирийската армия продължава да настъпва към турската и йорданската граница и се натъква на интересни находки, в това число дори и български.

А. Коц, Д. Стешин / kp.ru

Сирийската армия освободи поредния град и се приближава към финалната права. Границата с Йордания е вече буквално на  една ръка разстояние.

Градчето, разположено на стария път Дераа-Дамаск, е разрушено на около 30% и на 100% войната е оставила „печата” си върху нея. Преди 3 години именно местните жители разрушиха КПП-тата на сирийската армия и заеха Осман. Как оценяват миналото си и бъдещето местните хора не можахме да разберем, тъй като градът е обезлюдял. Хората избягаха от войната и очакват някаква „работа над грешките” с държавата, против която бяха въстанали. Тези градчета наред с Дераа бяха първите, които разпалиха бунтовете в Сирия още през 2011-а. Най-вероятно основоположниците на „революцията” дори и в кошмарите си не предполагаха такива последствия. Но предпоставки имаше – контрабандата.

Тук тя бе традиционно занимание, от поколение в поколение. Имаше неотчетени пари, стоки, неформални контакти със спецслужбите на чуждите страни. Разбира се в Сирия с контрабандата се бореха, но не я изкореняваха и в крайна сметка се натрупа критична маса обидени – именно те разклатиха лодката. И не е ясно кога в Осман ще може да се възстанови нормалния живот.

Редките фигури, мяркащи се по улиците, принадлежат на войниците, които подготвят позициите и скромния си бит. В самия Осман понякога се чуват спорадични автоматни изстрели. Зачистването продължава, бойците прострелват подозрителните ъгли. Щурмът се размина за сирийската армия, без преувеличение, с малко кръв – 3 убити и 10 ранени. Противникът понесе несъизмеримо по-големи загуби – според радио преговорите и интернет ресурсите на ислямистите тук са загинали 76 терористи и минимум 5 полеви командири. И ние в момента стоим на мястото, където това най-вероятно се е случило.

Заможната къща с керемиден покрив е била използвана като щаб. Той все още дими и частично се е разрушил. Ударили са сградата точно, но не до край. По кратерите се вижда, че 3 бомби са легнали в редица, две пред дома и една точно зад него. В залата на първия етаж е оцеляла внушителна стена, наредена от кутии с патрони. А минометните снаряди са се взривили. Намираме картонен кашон с допълнителни заряди с надписи на български. Браво, „братушки”. Вече в трета по ред световна война участвате против русите…

Един от бойците, младеж с гъста брада, която не е характерна за сирийската армия, предлага да посетим лазарета на терористите:

- Там по-рано е имало поликлиника. Те я затворили и я оборудвали за себе си. Имаше толкова апаратура там, лекарства, уреди.

Край лазарета стои стар съветски камион – той е натоварен догоре с някакви медицински кутии и устройства. Сирийската армия извозва богати трофеи, това е рядкост за петгодишната война. Слизаме в мазето – дори това, което е останало, впечатлява. Кашони със спринцовки, бинтове, лекарства, средства за преливане на кръв. Всичко е произведено в Саудитска Арабия. На стените се виждат плакати с емблемата на „Сирийско-американското медицинско общество” (САМО).

 image
На стената вдясно се вижда емблемата на базираната в САЩ организация "Сирийско-американско медицинско общество", оказваща помощ на тер. организация "Ислямска държава" / снимка: Д. Стешин, А. Коц, kp.ru

А това вече си е малка сензация. Тази организация е регистрирана в американския щат Илинойс през 2012 г. В началото тя се е занимавала с „изобличаването” на режима на Асад, който уж използвал химическо оръжие. Никой не можа да докаже това и САМО се покри. А с началото на руската операция в Сирия тя отново се оживи и започна да се занимава с подхвърлянето на съобщения за жертви сред мирното население заради ударите на руските ВКС. То, видите ли, върху някой пазар пада бомба, то направо върху болница на тази организация. „Организацията има отношение към медицината толкова, колкото ИДИЛ имат отношение към скаутското движение – веднъж коментира по повод САМО представителя на МО Игор Конашенков. – Истинското предназначение на подобни структури е да правят обезличени информационни подхвърляния, които се подхващат от назначените медии. По същата схема работят и други подобни кантори, прославили се с това, че ни обвиниха в бомбардирането на мирните граждани още седмица преди първите полети на руската авиогрупа над Сирия”.

Явно организацията се е занимавала не само с пропаганда, но и пряка помощ на ислямистите, оборудвайки полеви болници и доставяйки нужните медикаменти от С. Арабия.

Съдейки по наредените маси в кухнята, бягството от тук е било стремително – бобът и мекиците са още пресни...

А къде са избягали от Осман? Вариантите са малко – към йорданската граница, която е на 13 км оттук. Там още остават няколко селища, контролирани от терористите. Сирийските щабни офицери, владеещи не лошо руски, сега оживено коментират случващото се:

- Край, разбирате ли? Терористите не очакваха такава изненада. Не мислеха, че тук ще има настъпление. В Осман имаше къде да воюват, сами виждате – къщи с мазета, центъра на града стои върху средновековни каменни основи, с мазета. Но те днес сутринта казаха на командирите си по радиото: „Направихме каквото можем, изчезваме”.

Тези, които не изчезнаха, останаха да лежат в центъра на старинния град, в гробището на мусалахините (бунтовник – араб.). гробището на борците за т.нар. „чиста вяра” и всемирен халифат се разпознава лесно – много от гробовете са просто покрити с тухли. Вместо паметник – камък или вертикална каменна плоча. Не са закрепени с нищо и ще паднат, когато завали напролет. След година гроба ще изчезне безследно – това значи, че душата е напуснала този свят. Трудно е да се каже какво очаква душите на тези хора в задгробния свят. Съдейки по останките на поредния мъртъв град – нищо хубаво.

 








Гласувай:
7



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: worldissue
Категория: Политика
Прочетен: 3237038
Постинги: 1119
Коментари: 1737
Гласове: 1754
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930