Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
17.12.2015 17:45 - Как ЕС може да се адаптира към руското доминиране (1част)
Автор: worldissue Категория: Политика   
Прочетен: 2294 Коментари: 5 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Ростислав Ищенко
РИА


В далечните времена, които е прието да се наричат „дивите 90-те”, елцинската група направи няколко опита да интегрира Русия в структурите на Запада (ЕС и НАТО). Под разни предлози на Москва тогава ѝ отказваха. Всъщност западните политици и дипломати неофициално, без да правят от това тайна, обясняваха, че „Русия е прекалено голяма” за западните структури. Вашингтон и Брюксел се опасяваха, че, оказвайки се член на ЕС и НАТО, решенията на които формално се приемат с консенсус, Русия ще може да блокира някои инициативи на Запада и изобщо да постави под въпрос лидерството на САЩ.

Според мен тези опасения бяха необосновани, хората, които ги изтъкваха, бяха откровено глупави, а последствията от отказа Русия да се интегрира в западните структури се оказаха губителни за Запада.

Добре, че се отказахме

На практика приемането на член в ЕС и НАТО е обвързано с такова количество условия, изисква съответствие на такова количество произволно определяни критерии и присъединяване към стотици вече действащи правила и регламенти, че само започвайки преговори, Москва би понесла сериозни вътрешно и външнополитически и икономически разходи, а също би подкопала собствената си безопасност.

Приемането на съответните стандарти би нанесло такъв удар по икономиката и отбранително-промишления комплекс в частност, че към днешна дата дори наличието на ядрен арсенал (ако той все още бе под наш контрол) нямаше да може да спаси страната от статуса на полуколония, сравним с този на българите, румънците или прибалтийските страни.

При това гласа на Русия в НАТО или ЕС би имал същата тежест, като, например, гласа на Естония, а като цяло съставящите балто-черноморската дъга лимитрофи (блокиращи в интерес на САЩ руско-германските връзки), биха имали значителен превес като брой гласове над Москва. Между другото и Третия енергопакет щеше да се наложи (като член на ЕС), наред с други глупости, задължително да се имплементира съвместно със западните „приятели и партньори”, компроментирайки себе си, със свои ръце унищожавайки собствените потенциални съюзници. Общо взето нямаше сега да има нито Евро-азиатски съюз, нито ШОС, а щеше да има Русия, която щеше да е една от десетките равноправни в безправието си европейски васали на САЩ.

Но за наше щастие Западът пропусна дадената му възможност, отказвайки се безплатно (Русия бе готова дори да доплати) да получи това, което последните 15 години се мъчи да получи с пот, кръв и напрягане на всички сили, което вече премина в пренапрежение.

Новоевропейските страни – главното бреме за ЕС

При това, ако САЩ все още имат илюзии, че могат да постигнат победа, то ЕС вече минимум две години осъзнава, че от ловец, планирал да дели плячката, се превърна в жертва, която ще делят.

И тук се оказва, че бреме за ЕС не е Русия, която уж можело да „подкопае европейското и трансатлантическо единство”, а именно „новата” (Източна) Европа на лимитрофите, които с голяма радост набираха в Евросъюза от 2004 година насам.

Именно по източната граница на Германия, Австрия и Италия премина водоразделът на Европа на "стара", все още готова (макар и не без проблеми) да сменя приятелите си, защитавайки интересите си, и "нова", която, движейки се в идеологическия и военно-политически обоз на США приказва за някакви особени "демократически" ценности (в повечето "новоевропейски" страни от тях няма и следа).

В "новоевропейските" страни се срещат адекватни политици, например президентите на Чехия Вацлав Клаус и Милош Земан, екс-премиера на Словакия Владимир Мечияр или действащия премиер-министър ня Унгария Виктор Орбан, но там няма адекватна политика. "Евро-атлантическите" сили с подкрепата на САЩ въпреки всичко бавно, но славно натрапват своята линия, виждайки мисията на своите страни в това да станат съставна част на "санитарния кордон" между Русия и "старата Европа".

По принцип подхода на „новоевропейците” не е удивителен. Нито в момента на влизане, нито сега нито една от тези страни (освен може би Чехия) не отговаряше дори на минималните изисквания на ЕС. Те ставаха част от порочната схема на вътрешноевропейската колонизация, в рамките на която „старата Европа” освобождаваше "новоевропейците" от собствената им икономика, с изключение на сферата на услугите и туризма, завоювайки потребителските им пазари. А покупателната способност на населението се обезпечаваше с кредити от същата "стара Европа" и МВФ. В резултат на това "новоевропейците" взимаха заеми от "старата Европа", за да ги върнат след това в замяна на нейните стоки, в същото време оставайки ѝ длъжни.

В такава система, "новата Европа" можеше да разчита поне на видимост на политическо равноправие със "старата" само с опора върху подкрепата на САЩ. Именно затова "новоевропейците" като правило се явяват по-проамерикански от самите Държ. департамент, конгрес и ЦРУ взети заедно.


РИА Новости




Гласувай:
2



1. planinitenabulgaria - Другарю трол,
17.12.2015 18:00
Блогът е за хора с талант и хора умни, които имат нещо да кажат. Вашето място не е сред тях.
цитирай
2. worldissue - за хора с талант и умни? в такъв сл...
17.12.2015 18:08
за хора с талант и умни? в такъв случай не само аз трябва да си тръгна от тук. Пък и аз съм тук от отдавна и смятат все пак да поостана.
цитирай
3. nagodi62 - Истината реже.
17.12.2015 18:35
Истината реже.
цитирай
4. aboychev - РУСКОТО ДОМИНИРАНЕ
17.12.2015 19:42
Е САМО НА ДЪНОТО
КЪМ КОЕТО РУСИЯ СЕ Е УСТРЕМИЛА
ТАМ ТАЗИ ПУТИНАРИЯ
ЩЕ ПОСТИГНЕ СВОЕТО
СТАБИЛНО СЪСТОЯНИЕ
НА УДАВИЛИЯ СЕ СЪС ЖЕЛЕЗНИТЕ СИ ДОСПЕХИ ИДИОТ
цитирай
5. worldissue - оооо бойчев ти се завърна!
17.12.2015 20:06
оооо бойчев ти се завърна!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: worldissue
Категория: Политика
Прочетен: 3216896
Постинги: 1118
Коментари: 1737
Гласове: 1754
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031