Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
15.11.2015 20:07 - Парижката трагедия: учи ли историята на нещо?
Автор: worldissue Категория: Политика   
Прочетен: 1144 Коментари: 0 Гласове:
5

Последна промяна: 15.11.2015 20:11

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Мина по-малко от ден от кървавите атентати, потресли Париж, а вече знаем, че един от терористите не само е бил жител на френската столица ами е бил следен от френските служби. Но както и във случая с Шарли Ебдо от началото на годината, където нападението пак бе извършено от френски граждани, следени от разузнаването, това нямаше никакво значение. Нищо не можа да попречи на кървавите атентати.
В холивудските филми разузнаването и спецчастите на Щатите и съюзниците им са представени едва ли не като полубогове, които филигранно изпълняват всяка задача. В реалния живот обаче всичко е едва ли не обратното, от лъскавия кино образ няма и следа.
Освен това вече се заговори едва ли не за сухопътна операция в Сирия в отговор на терористичните актове. Хм, а когато руския самолет се разби в Египет, същите господа казваха, че Русия трябва да спре операцията си в Сирия. Интересен подход.
Пък и ми е интересно как точно ще бъдат предотвратени бъдещите атаки на територията на Франция с помощта на усилването на военните действия в Сирия? Не е ли по-логично да се противодейства на терористите вътре във Франция, за да не могат те да извършват подобни престъпления вътре в същата Франция?
Сега сигурно френските служби ще искат повече пълномощия за следене на гражданите. И каква е ползата от това? Да сложат камери във всяка тоалетна ако искат – това ще има ли някакъв ефект или разузнавачите ще продължават да си седят пред компютрите и да следят.
Френските ислямисти ще продължават преспокойно да си пътуват до Сирия, Афганистан и Ирак, ще се връщат обратно вкъщи, после пак ще извършват безнаказано атентати на френска земя. А разузнаването ще ги "следи". Правителствата пък вместо да противодействат реално на заплахата, ще мислят преди всичко какви политически ползи могат да извлекат от това. И ще замислят нови военни операции, оправдавайки се с борбата срещу "тероризма". Същия тероризъм, който те спонсорират и подстрекават.

И последно – гледам, че сега в социалните мрежи е популярно да се наслагва френския трикольор върху снимките. Не казвам, че е лошо да се изказва съпричастност към трагедията, без значение с какви точно изразни средства (стига да не нарушават законодателството). Просто ми е интересно, ако да кажем утре в Ирак например не дай боже се случи поредния кървав бомбен атентат и загинат десетки иракчани, някой ще си лепне ли във фейсбук знамето на Ирак в знак на съпричастност? Или може би животът на иракчаните е по-малко ценен от този на западноевропейците затова и никой няма да им обърне внимание?
Всеки да си прави изводите сам...       




Гласувай:
5



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: worldissue
Категория: Политика
Прочетен: 3216415
Постинги: 1118
Коментари: 1737
Гласове: 1754
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031