Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
30.09.2015 19:24 - Сирия: Москва поема инициативата
Автор: worldissue Категория: Политика   
Прочетен: 1431 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Медийното пространство от Вашингтон до Петрич днес направо бе взривено от официалната новина, че Русия започва операция срещу т.нар. "Ислямска държава" в Сирия.
Не може да се каже, че това е чак толкова голяма сензация, тъй като руска военна техника (и особено авиационна) се струпва в Сирия вече няколко седмици. Американците всекидневно с тревога наблюдаваха процеса, пускаха спътникови снимки в интернет, опитваха се да спъват доставките (даже възд. коридор над България бе затворен), но в крайна сметка не можаха да ги прекъснат.
Както написах в заглавието, Москва поема инициативата и както показват събитията от последните месеци, действа доста последователно и умело, особено на фона на действията на Вашингтон.
В Либия режима падна доста бързо (особено след намесата на натовската авиация), но в Сирия правителството удържа фронта вече четвърта година, което сериозно обърка плановете на вашингтонските неоконсервативни ястреби. Номерът с химическото оръжие не мина, Москва намери мирен начин за разрешаване на проблема и така ислямистите останаха без въздушна подкрепа от западните демократизатори. Е, въздушна подкрепа нямат, но във всичко останало подкрепата е пълна – финанси, оръжие, инструктори и т.н. Дори западната преса постоянно им прави пиар, така че хората да не забравят за тях и хем да привличат нови доброволци в редовете на ислямистите.
Страховете на западната коалиция (в която влизат страните, които са заинтересовани в съществуването на ИД) започват да се сбъдват – руснаците се намесват, което значи, че реалната борба срещу терористите започва. Самата коалиция начело с САЩ вече цяла година уж бомбардира позициите на ислямистите, но тази "борба" изобщо не влияе на Ислямската държава, завоюваща все нови територии в Ирак и Сирия. Къде в такъв случай падат натовските бомби и ракети не е ясно.
Както вече казах Кремъл демонстрира доста последователна и уверена политика, въпреки че Обама се хвалеше, че е изолирал Русия. Е, нюйоркската реч на Путин в понеделник, а след това и срещата му с Обама, за която настояха самите американци (въпреки че те са "най-великата" нация на планетата и не са длъжни да молят никого за нищо), показват, че изолация няма. На самата среща очевидно Путин е представил доста солидни аргументи, съдейки по това как щатските пропагандистки медии на секундата смегчиха тона и дори допускат, че Асад засега може и да не си ходи и с него може да се преговаря.
А по-рано от Вашингтон все повтаряха, че най-важното е Асад да си иде дори без значение какво ще се прави с ИД. Но дори сирийския президент да си иде, самите ислямисти няма да се дянат никъде. И какво тогава? Повтаряме историята с Либия? Излиза, че е по-важно в Дамаск да има някаква американска марионетка, пък нека войната да си продължава? А бежанците, терористите? Какво значение имат те? До Америка "туземците" така или иначе не могат да доплуват.
Относително реакцията на американците, които учудващо за самите тях се оказаха в ролята на догонващи, то отсега целта им ще е максимално да затруднят действията на Москва.
Първите подобни примери вече са налице: веднага след съобщенията на CNN, че руските изтребители вече действат в сирийското небе, в интернет се появиха първите провокации, твърдящи, че в резултат на въздушните удари на руснаците са били загинали деца. Доказателства няма, но парадигмата е ясна: руснаците твърдят, че се борят срещу терористите, а всъщност убиват майки с деца. Мда, отличен рекламен ход. Щатските пиар специалисти не получават заплати за ей така.
Междувременно французите заявиха, че ще продължават да бомбардират цели в Сирия въпреки всичко (защо ли нещо ме кара да си мисля, че те се канят да бомбардират сирийската армия?)
Е, на нас ни остава да продължаваме да наблюдаваме как се развива ситуацията. Очевидно е, че "горещи" новини ще продължават да постъпват все повече. Геополитическият двубой на "най-изключителната нация" и "изолираните северни варвари" навлиза в нова фаза.               



Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: worldissue
Категория: Политика
Прочетен: 3214164
Постинги: 1118
Коментари: 1737
Гласове: 1754
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031