Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
24.09.2015 17:03 - Реална борба с Ислямската държава или сапунена опера?
Автор: worldissue Категория: Политика   
Прочетен: 2243 Коментари: 2 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Как бързо се промени вашингтонската риторика: преди не можеше и дума да стане, а сега самите те казват, че Русия трябва да участва в разрешаването на сирийския проблем. Говори се дори и за коалиция с Москва. А малко по-рано Обама се хвалеше, че е разбил на пух и прах руската икономика и че Путин е напълно изолиран. Е, руската икономика все още диша въпреки трудностите и санкциите, а Москва е толкова изолирана, че на Путин постоянно се налага да провежда срещи с чужди премиери и президенти, а от Вашингтон звънят по няколко пъти на седмица, за да се договарят с него. Мда, страшна изолация няма що.  
В щатските медии се говори, че Обама трябва да бърза, за да не получи Путин инициативата. Не може най-великата нация, както сами себе си наричат американците, да бъде надхитрена. С такова самолюбие като тяхното това е недопустимо.
Разни организации като Stratfor и тем подобни почти всеки ден пускат спътникови снимки на летището в Латакия и с тревога броят колко нови руски изтребителя са се появили там.
Още по-страшно за щатските стратези е да си представят, че в скоро време тези самолети може да започнат да нанасят удари по любимата им рожба ИД. А чакайте, нали Щатите бяха формирали някаква коалиция заедно с Саудитска Арабия, Турция, Катар и няколко други страни. Уж някакви въздушни удари нанасяха, но Ислямската държава по някаква странна причина не понесе почти никакви щети. Хм, къде ли падат тогава щатските бомби? Пък и самата западна коалиция изглежда доста странно, тъй като в нея влизат страните, които или спонсорират ислямистите или са заинтересовани в това те да НЕ бъдат победени. Е за каква борба тогава може да говорим. Затова и Щатите са притеснени от доставките на руски самолети в Латакия - ако те бъдат вдигнати във въздуха, то те реално ще нанасят удари по ислямистите. А това не е желателно, защото "бедничките" главорези може да пострадат.
Вашингтонското политбюро обича да повтаря няколко пропагандистки мита. Първия мит е, че целия сирийски народ бил воювал с Асад. Само дето в редовете на ислямистите има представители на над 80 държави. Ето свеж пример: една лондонска неправителствена организация съобщи, че към Фронта ал-Нусра в Сирия наскоро се е присъединил отряд от 1500 души, съставен от чеченци, узбеки, таджици и други представители на бившия СССР. Та тези типове трудно можеш да ги наречеш "бедния сирийски народ, страдащ от гнета на Асад".
Втория мит е, че съществува "честна и демократична" сирийска опозиция, която се бори с тирана Асад и терористите от ИД.
Нито е честна и демократична, нито е опозиция. Това са същите ислямски радикали и бандити като ИД. Тези групировки воюват както помежду си, така и срещу Ислямската държава. Дори различните групировки в ИД влизат в конкурентни сблъсъци помежду си. Така че не мога да разбера как във Вашингтон определя кой сред ислямистите е опозиционер, а кой член на ИД. Програмата по въоръжаване и подготовка на въпросните "опозиционери" също се провали - от около 80 души в момента в Сирия били воювали... 4 човека. Друг отряд пък преминал границата и директно се присъединил към ИД барабар с подареното от янките въоръжение. И всичката тази "подготовка" струвала 500 млн. долара. Ех, ще ми се и на мен да работех в щатското МО и да можех така да пилея пари.
Общо взето, както и написах в заглавието, сапунена опера, а не борба. Пък и как може едновременно да спонсорираш някой и да твърдиш, че се бориш с него? Абсурд.
Абсурдите, уви, не свършват. Ето най-пресния:
"САЩ блокират предложението на Москва за включване на радикалната групировка "Ислямска държава" в санкционния списък на Съвета за безопасност на ООН като самостоятелен обект".
Хм, какво ли им пречи да приемат тази резолюция, нали те се борят с тази "главна заплаха" за света? Борят, борят, а ИД става все по-силна и завзема нови територии в Ирак и Сирия.
Сапунена опера... 
     



Гласувай:
6



1. didanov - интересно защо никой не напада И...
25.09.2015 00:15
интересно защо никой не напада Израел? нали те са най-големия враг на арабите? ПОкрай риториката срещу Америка забравяме че евреите също имат главна функция в създаването и поддържането на ИД. Преди време излязоха секретни информации, че дори АЛ Багдади е вербуван от Мосад да поведе ИД. Същата схема както при създаването на ХАМАС преди години също от Мосад, като алтернатива на мирните представители на арабите. Не е тайна, че голяма част от ранените бойци на ИД се транспортират и лекуват в израелски болници и после обратно на фронта...точно такъв конвой беше унищожила сирийската армия преди време.Поздрави
цитирай
2. worldissue - сунити, шиити, алавити, кюрди. . . ...
25.09.2015 01:07
сунити, шиити, алавити, кюрди... да ти се завие свят. Така е, Израел играе активна роля, както и лобито им във Вашингтон. Всъщност Израел действа в региона с одобрението на Щатите и в синхрон с тях. Без тяхната закрила те нямаше да играят толкова активно.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: worldissue
Категория: Политика
Прочетен: 3213849
Постинги: 1118
Коментари: 1737
Гласове: 1754
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031