Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
27.08.2015 15:30 - Бай Брадър в държавен мащаб
Автор: worldissue Категория: Политика   
Прочетен: 1752 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 27.08.2015 15:30


Взлезнах в дир.бг тези дни да си проверя пощата и гледам, че в колонката "лайф" пак се споменава Биг Брадър. Очевидно е започнал нов сезон на това риалити, не съм добре осведомен. Не съм почитател на шоуто, но предполагам, че в новия сезон, който и поред да е той, ще се случва същото като в предишните и участниците ще са същите като предишните. Такива са законите на жанра.
Но не самото тв-риалити е важно, по-важно е, че този формат, макар да не е бил измислен от родни сценаристи, намери благодатна почва в българския ефир, че и не само в ефира. Дори разни други шоута – било то музикални или им подобни – също го използват. Дали защото концепцията е толкова добра или просто родните тв-деятели не могат да измислят нищо по-оригинално (вероятно и двете).
Дузина сънародници, събрани в тясно пространство пред обективите на десетки камери, снимащи денонощно, които в крайна сметка стигат до конфликт, усърдно подгряван от режисьорите. А останалите сънародници, намиращи се от другата страна на обектива, стоят пред телевизора и се наслаждават на сеира. Направо магическа формула за успех.
Тази формула работи навсякъде – и в културата, и в шоубизнеса (ако тук изобщо има такова явление), и най-вече в политиката. Особенно в политиката.
И не осъзнават хората, че всъщност и онези в къщата и тези, които ги наблюдават отвън, са част от едно общо риалити. Риалити, на което дори не са нужни камери. Сеирът става и без тях.
Изобщо цялата ни страна и всичко каквото се случва в нея може да се побере в една подобна тв-къща, способно е да се събере дори в още по-ограничено пространство с размерите на едностаен апартамент. Какъвто манталитетът, такъв и мащабът. И определението за село и град у нас е практически едно и също, тъй като разликата между двете – и в пряк и преносен смисъл – е трудно да се посочи.
Сещам се за вица, че каквото и да правят руснаците накрая се получава Калашников. Ем при нас е почти същото, но вместо автомат се получава Бай Брадър. С целия му селски колорит.
Дали съм за или против риалити формата? Избирам третия вариант: все ми е едно. Просто не го гледам. С него или без, нищо няма да се промени наоколо. И телевизията няма да стане по-интелектуална, и политиците няма да станат хора. Ние всички пак си оставаме в същия формат. В пряк и преносен смисъл. Но ние сме свикнали да я караме по този начин и иначе не можем, така че просто ще чакаме следващия сезон. В пряк и преносен смисъл...                  
   



Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: worldissue
Категория: Политика
Прочетен: 3231571
Постинги: 1119
Коментари: 1737
Гласове: 1754
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930