Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
26.06.2015 20:39 - Има журналист – има проблем, няма журналист...
Автор: worldissue Категория: Политика   
Прочетен: 2086 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 26.06.2015 20:40

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
В някои родни интернетски коментари можеш да прочетеш, че САЩ е най-великата държава, най-демократичната, най-развитата, изобщо най-най. Макар, че се учудвам защо ли толкова превъзнасят тази страна – тези коментатори не живеят в Щатите, повечето от тях надали някога ще получат зелена карта и по принцип американският континент не им е дал нищо и никак не влияе на живота им. Все едно аз да седна да превъзнасям, например, Швейцария – да, хубава страна, но какво от това? Никакво отношение към нея аз нямам. И съответно тя към мен.
Но да, САЩ са наистина много прогресивна страна. И измислят все нови и нови прогресивни идеи. Последното творение на Пентагона е особено прогресивно... и още по-демократично.
Става въпрос за един документ с инструкции как Министерството на отбраната да води война. Документът е доста дебел, над 1000 страници, но впечатление прави един конкретен абзац. В този абзац в частност пише, че може да се открива огън и по... журналисти. Щатските чиновници дори измислили нов термин за тях – "непривилегировани участници на конфликта".
Характерно е, че ясни критерии за това какво значи "непривилигирован" участник и как да се отличи правилния журналист от неправилния няма. Всеки щатски войник без заповеди отгоре (и без юридически последствия) сам ще може да определя по кой журналист може да се стреля, по кой не. Много демократично и справедливо, нали?
Не че щатската армия по принцип се стреми да избягва излишни жертви, когато използва сила някъде по планетата, особено в Близкия Изток, но е показателно, че всичко това се нарича демокрация. Дори когато демокрацията бива очевидно потъпквана, това отново е демокрация. Абсурдно, но факт.
Така че, господа журналисти, внимавайте, когато критикувате външната политика на Вашингтон или поредната му колониална война – лесно може да се превърнете в "непривилигировани участници на конфликта" със съответните неприятни последствия за вас.
Но трябва да признаем, че Пентагона не е много оригинален и отчасти е откраднал тази идея от една друга, дори още по-демократична и прогресивна страна.
Преди известно време, бидейки по покана в Харвард, украинският политолог и ръководител на центъра за политически анализ "Стратагема" Юрий Романенко изнесе една доста интересна реч. Ето цитат от нея:
"ВСУ (въоружените сили на Украйна — Авт.) трябва избирателно и щателно да унищожават руските журналисти, които освещават ситуацията в Донбас. Нужно е да се даде указание на снайперите на ВСУ, че хората с каски с надпис Press се явяват приоритет за унищожаване. Тъй като медиите се явяват разрушително оръжие и позволяват на Русия да оперира не само в района на бойните действия, но и на територията на цяла Украйна, то унищожаването на няколко десетки журналисти в зоната на конфликта ще позволи да се влоши качеството на картинката в руските СМИ, а значи ще намали ефективността на пропагандата им".
Трябва да се отбележи, че това изказване не предизвикало никакво възмущение или критики сред цивилизованата и либерална харвардска аудитория.
Мда, примерът на Украйна става заразителен...
Между другото в Изт. Украйна вече бяха убити 4-ма руски журналисти. Огън по тях водеше украинската армия. Както и в случая със скандалното харвардско изказване на украинския политолог, това не предизвика никаква реакция в западното общество. Убиват там някакви руснаци и голяма работа... 
Да живей демокрацията!   
 



Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: worldissue
Категория: Политика
Прочетен: 3217353
Постинги: 1118
Коментари: 1737
Гласове: 1754
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031