Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
02.05.2015 19:36 - Една година от трагедията (1 част)
Автор: worldissue Категория: Политика   
Прочетен: 1930 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Не знаехме, че ще ни убиват
vz.ru, 01/05/2015

*преводът на статията ще бъде публикуван на части, в няколко последователни постинга

„Когато отворихме прозорците, видях как довършват хората, особено мъжете, които изскачаха от Дома на профсъюзите. Виждах как от прозорците изпадат хора, а наоколо стоят младежи и пеят химна, пляскайки с ръце”, разказва за в-к ВЗГЛЯД участникът в събитията на 2 май в Одеса Олег Музико. В този ден „Десния сектор” действаше срещу активистите заедно с СБУ (Службата за безопасност на Украйна – бел. прев.), която контролираше „акцията за сплашване”.

Мина година от трагедията в Одеса, когато по време на щурма на Дома на профсъюзите загинаха десетки активисти, а още стотици бяха ранени. Разследването на това резонансно дело продължава. Виновните до ден днешен не са определени, но следствието вече съобщи, че не е намерило доказателства за умишлен палеж в сградата. Също не намериха потвърждение и думите на очевидците за това, че хората в сградата са загинали от отравяне с газ още преди да започне пожарът.

Към обективното разследване на събитията призовават и от чужбина, например, САЩ. Обаче непосредствените участници не вярват, че властта ще признае, че вината е в провокаторите, пристигнали в Одеса под контрола на СБУ. Организаторът на движението „Куликово поле” Олег Музико е бил свидетел и непосредствен участник във всички събития, случили се онзи ден. За това кой организира стълкновението между Майдана и „Антимайдана”, а също за това какво остана „за кадъра” на медиите той разказа за в-к ВЗГЛЯД.

„В Киев мислеха, че губят Одеса”

Олег Музико стоеше в основата на протестните акции на Куликово поле. Отначало те бяха съвсем малко, но с всеки месец, разказва Олег, протестното движение растеше. „С започването на Майдана в Киев ние от ноември месец организирахме в Одеса своя „Антимайдан”. Отначало бяхме четирима – аз, Антон Давидченко (ня 13 март той бе задържан от СБУ), комунистът Ростислав Барда и Вячеслав Маркин. На 28 февруари на площада Куликово поле, близо до гарата, направихме палатков лагер. Съвсем недалеч от там е Домът на профсъюзите. Слава загина там на 2-ри”, разказва той.

„През март-април към нас започнаха да се присъединяват разни организации, всичко около десет. Там беше и казачеството и православните. Имахме дори палатка с църковни предмети и икони. Хората ходеха там да се молят след митингите. А по време на шествията, които провеждахме в неделните дни, се извършваше литийно шествие около Куликово поле”, спомня си Музико.

Първия път протестиращите на Куликово поле бяха малко – около 500 души. Но хората ставаха все повече и на най-големия митинг, по разказите на Олег, излезли вече 25 хиляди.  „Това бе в края на март. За аполитичната Одеса това е много голям марш. Когато в Москва имаше марш в поддръжка на Украйна, където се събрали 50 хиляди, украинската телевизия поднесе това с такива фанфари… А аз им отговарям: да събереш в 15-милионна Москва 50 хил или в милионната Одеса 25 хиляди – къде процента е по-голям?” Но одеските митинги се отразяваха от украинските медии съвсем не така, както всички други, казва Музико: „Нас ни делиха веднага на 5, че и на 10”.

Протестното движение, което се зараждаше в Одеса, бе неизгодно на Киев. „Вече се случиха събитията в Крим и те смятаха, че губят Одеса”, споделя Музико. И веднага уточнява: „ При това ние много пъти казвахме, че никога не сме искали разкола на Украйна. Винаги настоявахме само за провеждане на референдум за федерализация, за Митническия съюз, за руския език като втори държавен, за изборност на ръководителите на областта, областния прокурор. Но след 2 май разбрах, че днешната власт не е готова да търси диалог. Те имат една цел – унищожаването на Украйна и украинския ѝ народ”.

„Не знаехме, че ще ни убиват”

Преди събитията от 2 май активистите на „Куликово поле” се сблъскваха с провокации, но те бяха незначителни. И за това, че ще се опитат да развалят спокойствието и на 2 май, те също се досещали, казва Музико. „Информация за това постъпваше. Например, на 30 април в Одеса пристигна Андрей Парубий. Той ръководеше Майдана, а по онова време вече беше секретар на СНБО. И така, Парубий на КПП-тата раздаваше бронежилетки на отрядите на самоотбраната. Към него се обръщаше и известния на всички сотник Микола (един от бойците на „Майдана” Николай Волков – бел. ВЗГЛЯД) с въпроса, че е нужно да се повлияе върху одеската милиция, защото тя не сътрудничи с Майдана. И наистина повлияха”, разказва Олег.

„Знаехме, че в Одеса ще докарат Майдана. Че ще пристигнат футболните ултраси. Но ние не знаехме, че ще ни убиват”, с болка в гласа говори той.

Олег Музико на 2 май се е намирал на Куликово поле цял ден, започвайки от 8 сутринта. Още тогава той разбира, че в града се случва нещо нередно. „Около 9 сутринта при нас дойде замначалника на одеската милиция, представи се, показа удостоверението си. Каза, че трябва да провери дали в палатките ни няма огнестрелно оръжие. Предоставих му един от активистите, които следяха за реда в лагера. Имахме такива около 20 души. Той обиколи лагера, с него имаше още 4-ма милиционери. Никакви нарушения те не откриха”, разказва Олег.

От момента в който на Куликово поле започнаха да се събират активисти, то винаги бе обкръжено от милиционери и да се влезе с кола в центъра му не можеше, напомня Олег. „Но на 2 май беше иначе. Обърнах внимание, че насред площада стои кола черен Лексус с киевски номера 007 АА. Аз заедно с хората опитах да го доближа и да проверя кой седи в колата, но те заминаха – разказва Музико. – Когато колата премина покрай милиционерите, те ѝ козируваха. Това говори, че вътре са седели високопоставени офицери или сътрудници на СБУ”.

След известно време Олег видя още два автомобила – Volkswagen Touareg с киевски номера и Skoda Octavia, бяла, но вече с одески табели. И двете бяха с тонирани стъкла, невъзможно беше да се видят пътниците. „И на тях също милицията козируваше. Това бяха МВР или СБУ, не може да е било иначе”, уверен е Олег.

Вече след това започна да постъпва информация, че в центъра на града има сблъсъци. Сбиванията и престрелките се демонстрираха на живо в ефира. Олег мисли, че това се е правило нарочно, за да може колкото се може повече хора да бъдат въвлечени в провокацията. „Молех хората да не ходят никъде – казва той, – но част от тях все пак напуснаха Куликово поле. Все пак призива „Бият нашите” работи добре”.

Вече след 15 часа Музико заедно с дружина от 20 души се насочва към центъра на града. На Гръцкия площад по това време, по негови разкази, било вече просто кошмарно. „Всичко гореше, вече имаше загинали, наоколо разбити коли, витрини… Много ранени, с огнестрелни рани. Нашите поддръжници там бяха около 500, а срещу тях се бяха изправили три хиляди. Това бяха футболни ултраси, докарани от Киев, двеста души от Майдана, преоблечени бойци на нацгвардията, може би, дори от одеския „Щурм”, тъй като през април той вече беше организиран, някъде около 16 април”, споделя Олег. По действията на някои хора добре се забелязваше, че те знаят как да боравят със щитове, как да се отбраняват, как правилно да хвърлят камъни, разказва той: „Общо взето добре организирани момчета”.

Привечер, когато в центъра на града всичко започна да стихва, Олег Музико заедно с група хора отстъпва към Куликово поле. И тях доста организирано започнали да преследват. „Има много записи, на които Андрей Юсов, ръководител на областната организация на партия „Удар” на Витали Кличко вика с мегафон – уж за всичко са виновни куликовците, че те трябва да бъдат разгонени. Тоест той призоваваше хората да тръгнат срещу нас”, спомня си Олег. Днес, по думите на Музико, Юсов е консултант на отдела на СБУ по Одеска област. „Той заема официална длъжност, а именно той призоваваше, че трябва да се тръгне срещу Куликово поле. Същото правеше и Сергей Гуцалюк, представител от партията „Баткившина”, ръководител на Черноморското казачество в Одеса”.





Гласувай:
3



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: worldissue
Категория: Политика
Прочетен: 3215612
Постинги: 1118
Коментари: 1737
Гласове: 1754
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031