Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
29.04.2015 18:36 - Храни (радикално) куче да те лае
Автор: worldissue Категория: Политика   
Прочетен: 3824 Коментари: 1 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Не съм голям почитател на теориите на конспирацията и подобните им, но понякога някои от тях се оказват доста близо до реалността.
Аз лично предпочитам понятието "сговор на група лица с намерение да извършат престъпление". Пък и силните на деня обичат да наричат "конспиратори" всички, които ги критикуват, лепвайки им клеймото на маргинали. А щом някой е маргинал, значи няма нужда да го слушаш.
Като пример за подобна теория бих искал да дам ислямските радикали и в частност "Ислямската държава"/ИДИЛ. Като гледаш новините и ти се струва, че те са се появили буквално от нищото, като гъби след дъжд, все едно някаква групичка хора един ден се е събрала и е решила да си основе радикална групировка.
Само че подобна групировка не може да се появи ей така от нищото, за да просъществува е нужно тя да се структурира и ръководи и най-важното – нужни са и инструктори и спонсори. 
За да поддържаш подобна голяма групировка са ти нужни постоянни финансови източници, тъй като обезпечаването на многохилядна войска излиза доста скъпо. Но работата е не само в парите, необходимо е тази войска също така да бъде обучена от специалисти. Затова без помощта на някое правителство и службите му никоя радикална групировка не би могла да просъществува дълго.
Пример за това е гореспоменатата "Ислямска държава", която за достатъчно кратко време успя да превземе голяма част от Ирак. Коалицията начело с САЩ твърди, че се бори с нея, бомбардира я, но в резултат групировката превзема нови територии. Странна борба, съгласете се. Освен това щатските самолети постоянно хвърлят провизии и оръжие на територии, контролирани от терористите, твърдейки, че това се случва "случайно". И тази "случайност" не е единичен случай, а закономерност.
А какво да кажем за "пиара", който получава ИДИЛ.
Те постоянно снимат клипове, при това  кадрите са професионално заснети и режисирани обикновено в студиа в Европа или Щатите. Западните медии естествено подхващат темата и ги показват по няколко пъти на ден, обработвайки зрителите и запечатвайки в съзнанието им образа на "страшния световен враг". Тези филмчета също така служат и като пасивна реклама, привличаща в редовете на екстремистите млади хора от целия свят, включително и от Европа. И телевизиите показват тази реклама безплатно.
А що се отнася до заплахата "номер едно", както ги нарича Вашингтон, то радикалите не представляват никаква реална заплаха за САЩ. Терористите нито имат авиация, нито балистични ракети, нито потенциал да преборят по някакъв начин щатското разузнаване с хилядите му служители и огромен бюджет. Пак повтарям – ако Щатите искат да преборят тероризма, за начало би следвало да престанат да го спонсорират и да пращат военни инструктори. Освен това и ИДИЛ и Ал-Кайда, която напоследък позагуби малко от звездния си блясък, се използват от вашингтонските стратези като своеобразна геополитическа боксова круша. САЩ оправдават с терористите военните си кампании в чужбина и създаването на все нови и нови военни бази в различни региони на планетата, представляващи политически и икономически интерес. Външната политика на американците се строи на основата на постоянната борба с някакъв външен враг, така че ако ислямистите изчезнат, тяхното място ще трябва да бъде заето от някакво друго плашило.
В заключение ще кажа: ако някъде по света отново се взриви бомба и медиите активно започнат да ви уверяват, че това е дело на някаква радикална групировка, знайте: извършилите този акт най-вероятно са били индоктринирани и обучени от специалисти, изпълняващи непряко поръчката на някое правителство. А имайки предвид, че основен създател и кукловод на така наречените ислямисти обикновено са вездесъщите САЩ, то не е трудно да се досетите откъде идва поръчката.          
     



Гласувай:
4



1. kunkata - Констатации, а после?
29.04.2015 20:05
Констатации, а после?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: worldissue
Категория: Политика
Прочетен: 3215957
Постинги: 1118
Коментари: 1737
Гласове: 1754
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031