Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
23.11.2014 20:14 - Исторически паралели
Автор: worldissue Категория: Политика   
Прочетен: 1033 Коментари: 0 Гласове:
3



Киевският режим произнася присъдата на украинската история

ria.ru, 30.10.2014

Джовани САВИНО – кандидат на науките, Университетът на Неапол Фридрих II

По случай 70-та годишнина от освобождението на Украйна от фашистите Държавната радио и телевизия на страната посъветваха украинските СМИ да не използват термина "освобождение", а президентът Порошенко въведе съчетанието "Отечествената война на 2014". Противопоставянето – военно, политическо, икономическо – се върна на територията на Украйна и бива водено от фашистите на XXI век.

Да, в годините на Втората световна в Украйна имаше отряди на Украинската бунтовническа армия (УПА) и дивизията СС «Галичина». Но в Червената армия и флота с фашизма се сражаваха над 6 милиона украинци, два и половина милиона от тях биват наградени за героизма си с ордени и медали.

В украйна е имало не само Бандера и Шухевич. Украйна са и героите, което без да щадят живота си, се сражаваха с фашизма. И не само на територията на СССР, те освобождаваха и страните на Европа.

Италия помни и почита паметта на жителя на град Могильов-Подолски Николай Буянов. Фашистите го пленяват и депортират в Италия, където го разпределят във работните отряди на фашистите на Мусолини. След няколко неуспешни опита той успява да избяга от лагера и италианските партизани го взимат в отряда си, действащ в Сан-Джовани-Валдарно. По време на един от сблъсъците на партизаните с хитлеристите Николай остава да прикрива отстъплението на другарите си, до последно стреля с картечницата си…

Николай Буянов загива на 8 юли 1944г едва 19-годишен. Погребан е на гробището в Сан-Джовани-Валдарно. Италианците наричат подвига му пример за „блестящ и истински героизъм”, „непоколебима и решителна воля за висша саможертва”. Червеноармеецът, италианският партизанин Николай Буянов посмъртно бива награден със златен медал „За воинска доблест”, което е равносилно на званието на Национален герой на Италия.

Много украинци е имало сред висшето командване на Червената армия: маршалите на СССР Григорий Кулик, Семьон Тимошенко, Родион Малиновский, генерал на армията Иван Черняховский и много други. За своя героизъм през войната 2 072 украинци биват удостоени със званието Герой на Съветския Съюз, 32 украинци стават два пъти Герои на Съветския Съюз.

Във Великата Отечествена война СССР загубва около 27 милиона души, от тях 7 милиона са украинци. Почти 2,4 милиона жители на Украйна биват депортирани в Германия на принудителен труд. Украйна става един от епицентровете на войната и бива почти напълно разрушена. От Киев, Харков и Одеса остават практически само руини, икономиката на тази съветска република просто престава да съществува. Украинската територия бива разделена на четири окупационни зони. Правобережието на Украйна и по-голямата част от Левобережието, а също и граничещите с Крим области са управлявани от райхскомисариата на Украйна. Западните земи се подчиняват на генерал-губернатор, който също ръководи и по-голямата част от Полша. Хитлер дава значителна част от украинските земи на съюзника си, румънския диктатор Антонеску, който създава новата румънска област, наречена Транснистрия, чийто център става Одеса.

Главната цел на политиката на Германия с идването на нацистите на власт, както провъзгласява Хитлер в „Моята борба”, става завоюването на ново жизнено пространство за немците – като народ на висшата раса. Той пояснява, че има предвид най-вече само Русия и западните републики на СССР, включително Украйна. В речта си на партийното събрание на нацистите в Нюрнберг през септ. 1936 Хитлер обявява: „Ако имахме достъп до неизброимите суровинни богатства на Урал, горите на Сибир и ако безкрайните плодородни равнини на Украйна бяха в границите на Германия, щяхме да имаме всичко”.

За първи път съобщавайки на военното командване плановете си да нападне СССР, на 21 юли 1940 г. Хитлер подхвърля: „Политически цели: Украинска държава, Федерация на прибалтийските държави, Белорусия”. Десет дни по-късно, пред същата аудитория, той казва съвсем друго: „Окончателно: Украйна, Беларус, балтийските държави остават за нас”.

Първото му изказване повтаря популярния сред немските геополитици тезис, които смятали, че за да стане по-слаба Русия, от нея е нужно да се откъсне Украйна: тогава последната ще стане самостоятелна държава, ориентирана към Германия, и винаги ще служи като противовес на Русия. Второто вече конкретизира концепцията на завоюване на „жизненото пространство” на изток. През януари 1941г., произнасяйки реч пред подчинените си, райхсфюрерът на СС Х. Химлер подчертава, че „главната цел на войната против СССР е унищожението на 30 милиона славяни”. На 2 май икономическият щаб „Изток” утвърждава принципите на германската стопанска политика на окупираните съветски територии: „1. Войната може да се води при условие, че… всички германски въоръжени сили ще могат да се прехранват за сметка на Русия”. 2. Когато вземем от страната всичко, каквото ни е нужно, десетки милиони хора, несъмнено, ще умрат от глад”.

Нацистите казвали „Русия”, имали предвид СССР. Казвали „продоволствие” — имали предвид Украйна.

На 16 юли 1941г на съвещание по въпросите на окупационната политика на Хитлер отбелязва: „Ние подчертаваме, че сме били принудени да окупираме тази или онази област, да управляваме, установяваме там спокойствие; в интерес на населението, за да осигурим ред, снабдяване с продоволствие, движение по пътищата и т.н. – от там са и мероприятията ни. Никой не трябва да има възможност да разпознае, че започваме окончателно урегулиране!”

Не са имали планове нацистите по въпроса за някаква украинска независимост: съгласно плана „Ост”, украинците, както и другите славянски нации, е трябвало да бъдат унищожени.

Хатин, Бабий Яр, безкрайното множество други кървави престъпления на войските на фашистката коалиция – ето го плана „Ост”. И истинната му същност нямаше как да бъде прикрита с никакви думи на вождовете на Третия райх.

На територията на Украйна фашистите, в съответствие с човекомразката расова теория на нацистите, почти поголовно изтребва еврейското население. В Бабий Яре са били разстреляни около 40 хиляди евреи, над 60 хиляди украинци и представители на други националности. „Украйна е една от страните в Източна Европа чието еврейско население понася едва ли не най-големите жертви (минимално отстъпвайки само на Полша) в периода на ВСВ”, пише украинския историк А. Круглов. „В Украйна, както и изобщо на територията на бившия СССР, геноцидът по отношение на евреите носи пределно жестока форма. Това е било свързано с това, че нацистите разглеждали съветските евреи като носители на болшевизма, опора на съветската власт и комунистическия режим, а след разгръщане на партизанското движение на окупираните територии – и като идейни вдъхновители на последното, поради което ги смятали за много по-опасни от западноевропейските евреи. На окупираната съветска територия окупаторите не се чувствали обвързани с някакви условности, като в страните от Западна и Централна Европа: ако в последните „решението на еврейския въпрос” с цел маскировка и съхраняване на тайната се е извършвало основно чрез депортиране на евреите в лагери и унищожаването им в Полша, то в Съветския Съюз практиката за масово убийство на място била обичайно и повсеместно явление и особена тайна окупаторите не правели от това – масовите екзекуции на евреите в редица случаи се правили открито, в присъствието на многобройна публика съставена от военнослужещи на вермахта и местното населението”.

Днес, когато по улиците на украинските градове маршируват щурмоваци с емблеми на „СС” върху униформите, аз искам да попитам.

Да попитам: какво, нима сега е забравен и зачеркнат от историята подвигът на милиони украинци и мирни жители на Украйна, които дават живота си за това фашизмът никога да не се възражда на планетата Земя?

Ако продължаваме равнодушно да гледаме на събитията, които днес се случват в Украйна, то по такъв начин само приближаваме възраждането на фашизма на планетата.

 




Гласувай:
3



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: worldissue
Категория: Политика
Прочетен: 3217583
Постинги: 1118
Коментари: 1737
Гласове: 1754
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031