Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
21.07.2014 19:49 - Разследването на катастрофата на Боинга в Донбас от страна на OSCE ще се координира от син на бандеровец от Канада*
Автор: worldissue Категория: Политика   
Прочетен: 1471 Коментари: 0 Гласове:
5

Последна промяна: 21.07.2014 19:50

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

regnum.ru, 21/07/2014

(*статията е преведена със съкращения)

След трагедията с малайзийския Боинг в небето над Донбас в световните медии започна да се споменава името на Майкъл Боцюркив, назначен за ръководител на Специалната мониторингова мисия на OSCE в Украйна, която ще координира разследването на катастрофата. Боцюркив се настани практически в центъра на Киев, на ул. Тургеневская, бл. 26, което му позволява да наблюдава направо от прозореца на кабинета си кипящата украинска столица и да съставя професионални доклади за началството – официалното и истинското.

[…]

Между другото, в своя блог в канадския вестник "Политикс" Майкъл Боцюркив в статията "След Крим, единственият въпрос е: кой е следващият", анализирайки връщането на Крим в състава на Руската Федерация, се старае да озвучи обвиненията по адрес на Кремъл от името на трети лица, например професора на Киевско-Могилянската Академия на Михайло Винницки или бившия съветник на президента на РФ Андрей Иларионов. Професионално манипулирайки със състава на населението на полуострова, функционерът на ОSСЕ изпъква правата на украинците и татарите, но нищо не казва за правата на руснаците, гърците, арменците, българите и другите народи, не желаещи да живеят под властта на бандеровците.

Отчетлива анти-руска тенденция се промъква и в заявленията на Боцюркив относно катастрофата на малайзийския самолет. В частност той счита, че това е "сцена на най-голямото световно престъпление"... "за това са отговорни, разбира се, са Русия и руско езичните въоръжени опълчени". При това "наблюдателят" от ОSСЕ публично обвинява опълченците в агресивност и в това, че те се намират под влияние на алкохол и наркотици.

[…]

Оказва се, че Украйна и всичко украинско е особена страст за Майкъл Боцюркив, свързана с нюансите на произхода му, за които на Запад знаят всички, но предпочитат дружно да премълчават...

Майкъл-Михайло Боцюркив е роден в Канада, в семейството на бандеровец и виден деец на украинската Гръко-католическа църква и местната украинска диаспора. Баща му, Богдан Ростислав Боцюркив, се ражда през 1925 година в Галиция, в тогавашна Полша. Към началото на немското нахлуване в Польша (1939-41) бащата на сегашния ръководител ва Специалната мониторингова мисия на ОSСЕ в Украйна е учил в университет в Германия, в град Франкфурт-на-Майн. Разпадът на "втората Полска държава" му дава възможност активно да се включи в украинското национално движение. След това, вече по времето на Втората световна война, случайно (или не...) попада в тъмниците на Гестапо, в концентрационен лагер Флосенбург и след 1947-ма, когато емигрира в Канада, си спечелва радушен следвоенен прием в северната част на Западното полукълбо. Там се жени за своя сънародничка от западна Украйна. Вера Василишина, която му ражда три сина и три дъщери.

Своето висше образование Боцюркив-старши завършва едва през 1954г в университета в канадския щат Манитоба, а дисертация си защитава през 1961г в Чикагския университет на тема: "Съветската църковна политика в Украйна: 1919-1939". Преподавал е политически науки (специализирайки се на политиката на СССР, Съветска Украйна и отношенията между църквата и държавата в социалистическия лагер) отначало (1956-69) в университета на щата Албърта в Едмънтън, а след това (1969-92) в университета Карлтън в Отава. В Едмънтън той основава Канадския институт за украински изследвания, а в Отава – Института за съветски и източно-европейски изследвания, които първи и оглавява. Посвещава себе си на изучаването на националната политика и правата на човека в бившия СССР. Занимавал се също и с проблемите на мултикултурализма в Канада, където е заемал съответните държавни постове.

Тези факти от биографията на Богдан Боцюркив са добре известни на възрастното поколение от "политпросветните" петъчни събрания. Там той е бил представян в качеството на един от двамата главни антисъветчици в средата на украинските националисти отвъд океана (вторият е постоянният представител на САЩ в ООН Константин Варварив). Роднините на Богдан и Михайло активно присъстваха на киевския Майдан, авторът на тези редове ги е виждал там със собствените си очи, и предаваха подкрепа на демонстрантите от името на канадската украинска диаспора и самата канадска държава. Именно те лежат в основата на строгата позиция на Канада по адрес на Руската Федерация във връзка с украинската криза. Остава да си зададем въпроса: може ли Майкъл Боцюркив да бъде обективен арбитър по инцидента със сваления над Донбас малайзийски самолет? И най-важното, кой му присвои статуса на арбитър и защо Русия не протестира срещу тази кандидатура?

Автор: Георги Коларов – кандидат на политическите науки, докторант на РУДН, преподавател в МГУ и ЕУ-Варна.



Гласувай:
5



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: worldissue
Категория: Политика
Прочетен: 3216924
Постинги: 1118
Коментари: 1737
Гласове: 1754
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031