Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
28.06.2014 18:30 - Акъл не щем, пари ни дай
Автор: worldissue Категория: Политика   
Прочетен: 857 Коментари: 0 Гласове:
1



Икономист: Изпълнението на асоциацията с ЕС ще струва на Украйна минимум 150 млрд евро

ИА Regnum,
27/06/2014

"Съществува риск, че сега, след подписването на съглашенията за асоциация с ЕС, Русия може да затвори пазара си за Украйна. А това значи крах на украинското машиностроене, големи загуби за химическата и хранителната промишленост. ЕС не може да стане алтернатива на пазара на Русия", - такова мнение в коментар за кореспондента на ИА REGNUM изказа днес, 27 юни, украинският експерт, президентът на Украинския аналитичен център Александър Охрименко.

По мнение на експерта, имплементацията на положенията в договора за асоциация с ЕС ще струва на Украйна минимум 150 милиарда евро и ще отнеме около 10 години. Обаче сериозни изменения за украинската икономика съглашението за асоциация с ЕС няма да донесе, въпреки обществената еуфория.

"Съгласно договора за асоциация се дава десетгодишен период за имплементация на всички положения и изисквания на ЕС. Но този срок може да бъде продължен ако Украйна не изпълни някое от тези положения. Това се допуска и се предполага. Освен това редица положения трябва да започнат да действат още тази година. Но като цяло по-голямата част от положенията и изискванията на ЕС трябва да започнат да работят след 3-5 години. Най-сложното е да се проведе реконструкция на действащите предприятия с цел подобряване на екологията и понижаване на разходите на енергия. За това са нужни поне 150 милиарда долара и като време това може да заеме над десет години. Затова тук става въпрос за много продължителна перспектива", заявява икономистът.

"В момента около този договор има много еуфория. Въпреки че в действителност това е най-обикновен договор. ЕС има сключени подобни спогодби с 14 страни по света, сред тях са например Алжир и ЮАР. И неможе да се каже, че те радикално промениха икономиките на тези страни. Сам по себе си договорът за асоциация не дава на Украйна никакви особени преимущества, а само дава възможност за сътрудничество с ЕС и продажба на продукция в ЕС в случай, че там ще пожелаят да я купуват. Но въпреки всичко главният плюс от договора е диверсификацията на бизнеса. Украинския бизнес ще трябва да се ориентира не само към Русия, но и към ЕС и да търси компромиси с тези два центъра”, отбелязва Охрименко.

В същото време ръководството на Донецката народна република се готви за излизане от законодателното поле на Украйна, за да минимизира икономическите рискове, свързани с подписването на съглашението за асоциация с ЕС.



P.S. Статията е преведена с дребни съкращения (бел. прев. worldissue)




Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: worldissue
Категория: Политика
Прочетен: 3242223
Постинги: 1119
Коментари: 1737
Гласове: 1754
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930