Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
23.05.2014 17:19 - Свобода на словото... почти
Автор: worldissue Категория: Политика   
Прочетен: 1074 Коментари: 0 Гласове:
3



Източник: САЩ оказват натиск върху неправителствените организации, настоявайки те да не защитават задържаните журналисти

РИА Новости, 23/05/2014

В средата на май Нацгвардията на Украйна задържаха край Краматорск в северната част на Донецка област, където се водят боеве между украинските силови структури и местните опълченци, журналистите на LifeNews Олег Сидякин и Марат Сайченко. Украинските власти ги обвиняват в съдействие на "тероризма" в източните региони на страната.


БРЮКСЕЛ, 23 май — РИА Новости. Американските държавни структури оказват натиск върху неправителствените организации (НПО) с цел те да игнорират ситуацията с задържаните в Украйна руски журналисти, разказва пред РИА Новости източник в една от големите правозащитни организации, занимаващи се с въпросите на свободата на Средствата за масова информация (СМИ).

В средата на май Нацгвардията на Украйна задържа край Краматорск в северната част на Донецка област, където се водят боеве между украинските сили и местните опълченци, журналистите на LifeNews Олег Сидякин и Марат Сайченко. Украинските власти ги обвиниха в съдействие на "тероризма" в източните краища на страната. Москва иска от Украйна, в това число по линия на ОБСЕ, незабавно освобождаване на журналистите, обаче това искане остава неизпълнено.

"По наш адрес, а също по адрес на колегите постъпват настойчиви молби от страна на държавните структури на САЩ да не защитават интересите на руските журналисти, работещи на територията на Украйна, задържани от органите за безопасност на страната”, и разказва източникът на РИА Новости, пожелал да остане анонимен и да не разкрива името на организацията.

"Мотивировката е, че руските журналисти са се дискредитирали напълно, тъй като уж са присъствали на разпитите, не са препятствали на жестокото отношение спрямо задържаните, често крият лицата си, влизат в контакт с терористи и по такъв начин застават на тяхна страна”, казва събеседникът на агенцията.

Освен това, по негови думи, американците апелират към това, че руските журналисти уж се придържат към "неправилната" позиция, "необективно" осветяват събитията, "оправдават" в материалите си действията на "сепаратистите и въоръжените терористи". "В този документ също се отбелязва използването от страна на руските медии на сепаратистка атрибутика, така наричаните георгиевски лентички. Така че не следва да се защитават техните интереси", — заключава източникът, позовавайки се на заявената от американците позиция.




Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: worldissue
Категория: Политика
Прочетен: 3247483
Постинги: 1119
Коментари: 1737
Гласове: 1754
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930