Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
21.08.2013 21:14 - Книжка за оцветяване
Автор: worldissue Категория: Политика   
Прочетен: 1582 Коментари: 1 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Пак оцветиха Паметника. Нещо, което вече се превръща в традиция. За едни това наистина може да е подвиг или геройство (за западната преса всяко надсмиване или поругаване на обекти свързани с комунизма или "проклетите руски диваци" е демократичен акт), за други може да е недопустимо, на трети най-вероятно не им пука особено.

Сещам се за една поговорка - на умряло куче нож не се вади. Мисля, че в този случай
употребата ѝ е уместна. Предполагам, че и в бъдеще каменните войници ще бъдат оцветявани със спрейове от неизвестни активисти, и то многократно, тъй като политически поводи винаги ще се намерят.

Имаше и доста разговори за премахването на Паметника, но куриозното в случая е, че в София в същото време има паметник на американските летци, бомбардирали града през Втората световна война. Така че кой тук е крив и кой прав е под въпрос.

Има и други куриози - в Германия, например, се отнасят съвсем нормално към съветските паметници, не ги оскверняват, не се натискат да ги махат, а пък по идея на тях тези монументи трябва да им пречат най-много. Но не - никакви проблеми си нямат швабите.

Други ще кажат - нали Давид Черни (ония дето изобрази България като тоалетна) изрисува съветския танк в розово и му лепна един гигантски пръст, защо него не критикуваш? Да, но има малка разлика. Тези, които пръскат Паметника, отправят политически послания чрез деянието си и го обвързват с определени политически събития, докато актът на Черни има художествена задача, пък и арт-инсталацията му не включва провокативни надписи. Също така художникът не е анонимен и не крие авторството си. 

Трето, Черни изрисува танк, тоест неодушевен предмет. А когато изрисуваш човешка фигура, това неминуемо създава у зрителя асоциация с определена група хора, етнос или цял народ, в зависимост от това, кого изобразява паметника. Тоест посланието върху статуята се пренася върху истински хора, в случая, както е "модно" в последните 20 години, "проклетите" руснаци.

Пак ще кажа - не воювайте с гранита и желязото. Те не могат да ви отвърнат, пък и това няма да ви направи по-големи демократи.

 

 



Гласувай:
3



Следващ постинг
Предишен постинг

1. danailvdimitrov - добър анализ
21.08.2013 21:49
Какво ли ще стане ако махнат паметника? Къде ще се изявяват тогава авангардите на демократизЪма?

То пък и нашите комунисти, не се извиниха за толкова години...като че ще им окапят месата ако кажат едно "Сори, таковънката..."
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: worldissue
Категория: Политика
Прочетен: 3217602
Постинги: 1118
Коментари: 1737
Гласове: 1754
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031