Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
27.07.2013 19:21 - ДАНС следи на протестите за "вътрешни врагове" и "профилактира" протестиращи за мнения във Facebook
Автор: worldissue Категория: Политика   
Прочетен: 1732 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 27.07.2013 19:25


Агенцията съвсем се вживя като политическа полиция

Николай Марченко, Атанас Чобанов 26 Юли 2013

bivol.bg

На 18.07. вечерта арх. Богданов стои с приятели пред Народното събрание, когато идват двама полицай и му искат личната карта. Той я дава и те му я връщат. След 10 мин. идват повторно и го канят за справка в уличката зад Университета. Там с груба сила той е арестуван и откаран в Първо РУ на МВР, на бул. "Шипченски проход". Арестът е документиран и излъчен по БНТ: http://bnt.bg/bg/news/usernews/104955/lubitelski_kadri_sys_zadyrjaneto_na_protestirasht. Асоциацията на свободното слово "Анна Политковская" остро протестрира срещу това задържане, което е класически пример за неоправдано полицейско насилие.

На следния ден съда освобождава арх. Богданов поради липса на доказателства. Според съпругата му той никога не се е държал агресивно на площада. Поведението на органите на реда обаче показва, те са търсели конкретно него. Единственото, за което архитектът могъл да попадне на мушката им са статуси с призиви за гражданско неподчинение, публикувани в личния му Facebook профил.

Биволъ потвърди чрез свои източници, че Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС) и МВР пращат агенти под прикритие на протестите #ДАНСWithme. Цивилни полицаи и агенти на ДАНС непрекъснато обикалят в тълпата по протестите, за да дебнат за "най-активните лица“ и за потенциални провокатори. Полицаи от 1 и 2 РПУ към столичното МВР правят снимки и насочват иначе "антиконфликтната полиция да задържа потенциалните провокатори и съмнителни лица".

Присъствието на цивилни полицаи е нормално и дори задължително, но включването на агенти на ДАНС поставя много въпроси за ролята и правомощията на агенцията.

В случая с арх. Богданов нямаме нито провокации, нито пък той е съмнително лице. Арестът му напомня действията на политическата полиция в тоталитарните страни - полиция на мисълта.

С борбата срещу насилието се оправдава и практиката агентите да засичат и дори да снимат близки до БСП и ДПС лица, които според управляващите не би трябвало да проявяват липса на лоялност с подкрепата към митингуващите.

Нова "мода" в администрацията в кабинета "Орешарски" е да се пишат доноси срещу колегите, които си позволяват да ходят по протестите срещу правителството" - твърди още източникът на Биволъ, който е близък до властта. Например шефката на "Връзки с обществеността и протокол“ и „Административно обслужване“ на енергийното министерство Бетина Жотева е заплашена с уволнение, защото е засечена на протесите.

В БСП има процес на "чистене на сметки": отстраняват се "нелоялните", а "лоялните" другари имат шанс за повишение по партийната линия - недоволстват на Позитано.




Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: worldissue
Категория: Политика
Прочетен: 3205616
Постинги: 1118
Коментари: 1737
Гласове: 1754
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031