Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
20.06.2011 20:26 - Изрисуваният паметник и в "крак с времето" ли сме?
Автор: worldissue Категория: Политика   
Прочетен: 5059 Коментари: 6 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Паметникът на Съветската армия отново влезе в новините. Този път не защото някой, в порив на демократизъм, отново има планове да го събаря, а защото неизвестни шегаджии го изрисуваха по доста своеобразен начин - статуите на съветските войници и партизани, с малко въображение и много спрей, се превърнаха в образи от американската попкултура: Супермен, Джокера, Робин, Роналд Макдоналд и т.н. Дори Съветското знаме се предаде под натиска на попарта, превръщайки се в щатско.

image
[снимка: wikipedia.org]

Проблемът тук не е толкова, че е нашарен паметник, че съветските войници са се превърнали в американски комиксови персонажи и че "произведението" е наречено "В крак с времето". Не знам какви са били основните мотиви на драскачите, но съм сигурен, че тях нито ги интересува особено Втората световна война, нито червената армия, нито има ли смисъл паметника да стои или не.

Проблемът е в главите на хората и по-точно във форумите и медиите. Потребителите се делят основно на две групи - едните защитават паметника, другите го плюят и някои дори стигат в омразато си към руснаците (в които припознават и комунизма, и паметника и всичко негативно) до там, че започват да изпитват носталгия по нацизма. Закономерно е, че най-крайните мнения се изказват най-често от тези, които нямат абсолютно никакво отношение към събитията, които пораждат спора. Неонацизмът например има доста последователи, но никой от тях изобщо не осъзнава какво е това концлагер, какво значи семейството ти да бъде разстреляно или отровено в газова камера. Омразата прави сляп човека. Изобщо, когато бият някой друг, винаги е по-лесно да съдиш кой е крив и кой прав. 

Разбирам, че на противниците на комунизма и дисидентите (макар че не вярвам в блоговете и форумите да се подвизават много такива) монументът напомня само за тоталитаризма, но все пак да припомня - паметникът на Съветската армия не е издигнат в чест на комунизма, а на червената армия. Двете понятия не са взаимозаменими.

Има и друг довод -- паметника е по-голям от тези на Левски и Ботев, например. Само че как да се облегнем на този довод при положение, че много от хората възпримат Ботев и Левски първосигнално като футболни отбори.

По същата логика дайте да премахнем паметника на американските летци, БОМБАРДИРАЛИ София през войната. Паметника на Съветската армия бе издигнат, когато настойник ни беше СССР, а американският паметник го вдигнаха през настоящата демокрация, когато Голям брат ни е САЩ. Времената се менят, политическите ветрове също променят посоката си. Да напомня, че съветски самолети не са бомбардирали София. Американския паметник обаче няма да надраскат, нали? Ще го надраскат ако се разпадне САЩ и ние пак останем без господар. После нов паметник ще вдигнат, на новия господар...

Когато някои казват, че за всичко са виновни руснаците, че са окупатори, да не забравяме, че преди септември 1944 наши съюзници бяха фашистите, същите, които разпалиха най-голямата война в историята и превърнаха по-голямата част от Европа в развалини. Да, сключихме сделка с дявола (в онези условия българската дипломация не е имала много възможности за избор) и не бяхме бомбардирани от германците, временно дори получихме малко територии. Ама в геополитиката е така, че ако не си една от суперсилите, не може за теб хем вълка да е сит, хем агнето да е цяло. Еми няма как, не можехме хем първо да сме съюзници на Хитлер, хем после да претендираме за територии. Всички страни на Балканите страдат от синдрома на трите морета - гърци, сърби, албанци, българи. Всички искат страната им да обхваща целия полуостров, но в Лондон, Берлин, Париж и Вашингтон винаги са мислели различно. Затова днес въздишаме, че Македония не е в пределите на България, а Македонците смятат, че Александър Македонски е техен сънародник. Обвинявайте за това Британската империя и Австро-Унгария. Само че 19 век отдавна отмина и вече нищо не може да се промени -- се ла ви, както се казва.

Преди да завърша ще кажа, че спорейки редно ли е или не да се оскверняват паметници, ще ви подхвърля една идея за размисъл. Първо, за момент забравете политическите си възгледи, забравете за комунисти и капиталисти.
Сега си помислете за хората, които са изобразени на паметника. Представете си какво биха си помислили те - воювалите срещу нацистите, освобождавалите концлагери като Освиенцим и Дахау, загиналите, обезобразените, оцелелите, пленниците, тези които после са наричани "врагове на народа" - ако можеха да видят каква шега са си направили с тях, как ги въвличат в политически спорове и най-вече -- че ги обвиняват, че са едва ли не престъпници. Че не са победители, а победени.

След тези думи можете да ме наречете долен русофил, червен боклук, в краен случай и мръсен комунист. Аз не се смятат за нито едно от изброените. Просто се стремя да не съдя тези, на които се опитват да хвърлят  чужда вина.

Боята може да се измие, не е проблем. Не могат обаче да се изтрият предразсъдъците от хорските глави. Такова е днес положението, че драскайки със спрей по миналото си, се опитваме да се избавим от настоящите си комплекси.
Това е жалко, но пък е "в крак с времето"...          

 

   



Гласувай:
4



1. mileidi46 - Pozdravleniq!!! Prekrasen a...
20.06.2011 20:39
Pozdravleniq!!!
Prekrasen analiz i se prisuedinqvam kum vuzgledite i poziziqta Vi po vuprosite zasegnati tuk!!
Trqbva mnogo zabludeni da go pro4etat za da im ,,svetne" lampi4kata i da se subudqt!!
Bravo!!
цитирай
2. tomcat - Две думи само. . . . ПОЛИТИЧЕСКА Ш...
20.06.2011 22:22
Две думи само.... ПОЛИТИЧЕСКА ШИЗОФРЕНИЯ!!
цитирай
3. анонимен - worldissue, недей така. Нашите ...
21.06.2011 00:02
worldissue, недей така. Нашите демократи направо получиха оргазъм. Падат си по перверзиите, защото имат болни мозъци.
цитирай
4. анонимен - valdaypesep
21.10.2012 03:28
http://allbestedmeds.com/acheter-avana-france.html - acheter avana The most common side drug that is used for treating impotence the which are regularly advertised mild cold symptoms and. http://allbestedmeds.com/compra-avana-italy.html avana Of course if you believe that those rare not going to have to most patients. If you are dealing with ED or impotence drugs pay attention to the way your body reacts. <a href=http://allbestedmeds.com/compra-avana-italy.html>avana</a> If the patient is these at the same Cialis reportedly with fewer office and talk about.
цитирай
5. krumbelosvet - Ами, това им е времето на художниците - Холивуд.
22.06.2016 20:41
Но както е тръгнало, може да дойде времето и на Стамбул-вуд.
цитирай
6. krumbelosvet - Бях забравил горното мнение.
11.08.2016 12:31
Колко съм прав! Обичам да чета умни работи.
Помня песента на Замунда-бенд - "...от ден на ден съм по-съвършен.." Точно така!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: worldissue
Категория: Политика
Прочетен: 3214075
Постинги: 1118
Коментари: 1737
Гласове: 1754
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031