Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
19.03.2011 15:16 - Военните самолети за операцията в Либия вече се събират в Италия
Автор: worldissue Категория: Политика   
Прочетен: 1204 Коментари: 0 Гласове:
0



dnes.dir.bg  19.03.2011

Световните сили, които се събираха в Париж да обсъдят координирана военна атака срещу Либия, може да започнат въздушни удари веднага след края на срещата, съобщи източник, близък до преговорите. Според него, Франция, Великобритания и Канада вероятно ще започнат първи военната операция, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.
САЩ щели да ги последват по-късно, а чак накрая щели да се включат евентуално и арабски страни.

ИТАР-ТАСС цитира европейски дипломатически източник, според когото САЩ предпочитали да отстъпят главната роля във военна операция на Франция и Великобритания. Сред американските приоритети, Либия заема по-маловажно място от Бахрейн или Египет, отбелязал източникът.

Вчера Съединените щати, Великобритания и Франция дадоха ултиматум на либийския режим.

За операцията срещу ДжамахириятаПентагонът изрази готовност да предостави самолети-радари АУАКС и безпилотни летателни апарати, но засега не е казал изрично дали във въздушните удари ще участват американски пилоти, съобщава днес в. "Фигаро".
Шест датски изтребители-бомбардировачи „Ф-16” днес излетяха от военното летище Скрюдструп и се насочиха към Сицилия, предаде междувременно ИТАР-ТАСС, цитирана от "Фокус". 
Датските летци ще могат да изпълняват задачи още в неделя, заяви министърът на отбраната Гите Лилелунд Бек.

Великобритания започна предислокация на ВВС, съобщи руският електронен портал „Икономическа безопасност”, като се позова на италиански медии. В базата Авиано в Северна Италия и в авиобазата Сигонела в Сицилия се прехвърлят изтребители-бомбардировачи „Торнадо” и „Тайфун”, както и самолети-цистерни и разузнавателни самолети.

Седем италиански въздушни бази са готови да приемат самолети на международните сили, стана ясно междувременно.
Готовност за предоставяне на военно-въздушни бази е изразила и Испания.
"Български летища и военни бази няма да се използват при евентуална военна операция на НАТО в Либия. Има достатъчно военни бази в Италия, Испания, на о-в Крит", заяви в кулоарите на парламента министърът на отбраната Аню Ангелов.

"Международна въздушна операция в Либия се подготвя от сили на отделни държави. Ролята на НАТО ще бъде сведена до съдействие във военното планиране и координация на действията", каза високопоставен военен експерт в Брюксел, цитиран от ИТАР-ТАСС, на която е позова "Фокус".
Съветът на НАТО се събира днес на извънредно заседание за Либия.

В Бенгази от сутринта се водят ожесточени битки между силите на опозицията и на Муамар Кадафи. Либийски правителствен говорител заяви, че "няма изобщо никакви нападения" срещу и че прекратяването на огъня се спазва.
Триполи поиска от генералния секретар на ООН Бан Ки-мун да изпрати международни наблюдатели, които да следят спазването на примирието, предаде АФП.

Силите на Муамар Кадафи са изцяло изтласкани от град Бенгази, съобщи по обед ръководителят на Преходния национален съвет Мустафа Абдел Джалил.



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: worldissue
Категория: Политика
Прочетен: 3205894
Постинги: 1118
Коментари: 1737
Гласове: 1754
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031