Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
19.03.2011 20:15 - Уикилийкс: БГ мафията е финансирала политици
Автор: worldissue Категория: Политика   
Прочетен: 3699 Коментари: 2 Гласове:
1

Последна промяна: 19.03.2011 20:16


dnes.dir.bg  19.03.2011

Пълният доклад на бившия американски посланик Джеймс Пардю за организираната престъпност в България, направен през юли 2005 година, беше публикуван в официалния сайт на Уикилийкс. Досега беше известен само цензурираният текст, който бе поместен на страниците на в. "Гардиън" на 1 декември 2010 г. Пълната версия, която вече е на страницата на Уикилийкс, съдържа над 100 имена на лица, за които американското посолство има основания да счита, че извършват криминални дейности като част от организирани престъпни групи, съобщи сайтът за разследваща журналистика "Биволъ", който пръв подаде сигнал в новия център за борба с корупцията БОРКОР. Текстът бе публикуван на български и в сайта www.balkanleaks.eu.

В секретната грама Пардю описва връзките на организираната престъпност и политиката, като са споменати "Мултигруп", ТИМ и "ВАИ Холдинг", включително имената на основните играчи в групировките. В опит да запази влиянието си, независимо от това кой е на власт, представители на организираната престъпност правят дарения на всички основни политически партии, пише дипломатът, според когото е имало корумпиращо влияние включително върху правителството, парламента и съдебната власт.

В началото на мандата си, през 2001 г. министър-председателят Симеон Сакскобургготски проведе среща на високо равнище с членовете на „Възраждане“, на която покани Илия Павлов, Васил Божков, и др., да станат част от „бизнес консултативен съвет, „съветващ правителството. По-късно същата година Емил Кюлев подпомогна и финансирането на успешната президентска кампания на лидера на БСП Георги Първанов, се казва още в документа.
По време на парламентарните избори през 2001 г. редица влиятелни „бизнесмени“ като Васил Божков и Кюлев силно финансираха и по всякакъв начин подкрепиха и кампанията на НДСВ. Това пряко участие в политиката – за разлика от подкупа – е сравнително ново развитие на българската организираната престъпност, коментира дипломатът.

Той съобщава и как Ахмед Доган присъства на погребението на Илия Павлов през 2003 г., без дори да прави опит да прикрие близките си отношения си с него. По време на предизборната кампания през 2005 г., интересите на бизнеса свързани с организираната престъпност (включително "Лукойл" и "Овергаз" на Сашо Дончев), Божков, Кюлев и други разпространиха подкрепа и пари в целия политически спектър, като се фокусираха главно върху НДСВ и БСП, в опит да гарантират защита на интересите си, независимо от резултата от гласуването, пише в грамата.

Пардю докадва още, че българските операции на "Лукойл", чрез Валентин Златев, са заподозрени за близки до руската организирана престъпност и до руското разузнаване.  

Добромир Гущеров, един от основателите на „Възраждане“ и основен спонсор на БСП, спечели място в парламента от листата на БСП тази година. Застрахователната компания на Гущеров ("Орел" - б.р.) беше една от фирмите, занимаващи се с изнудване и рекет в годините непосредствено след падането на комунизма. На общинско равнище, избор проведен по-рано тази година в град Свиленград, на българо-турската граница доведе до пълното поглъщане на общинската администрация от личности, които полагат незначителни усилия да прикрият връзките си с могъщи контрабандни интереси, пише още американският посланик преди 6 г.

"ВАИ Холдинг" е най-големият играч на пазара на наркотици и контролира пътищата на трафика им, производствените обекти и разпространителните мрежи, докладва той в друга грама, посветена на организираната престъпност. Пардю разказва как компанията тръгва от групировките ВИС и ВИС 2 през 1991 г. и за създателя й  - бившия борец Васил Илиев, който бе застрелян през 1995 г. и наследен от по-малкия си брат Георги Илиев, който години по-късно също беше убит. „Жоро Илиев е признатият лидер на ВАИ, но неговият лейтенант Николай Мирчов Цветин – Коко се счита за човека, контролиращ голямата част от фирмите и дейностите на групировката. Други високопоставени членове на ВАИ са: Антон Боянов и Пламен Тимев -Ганди, пише още в документа на дипломата.

В него се разказва и за СИК, като се споменавят Красимир Маринов – Големия Маргин, Младен Михалев – Маджо, Румен Николов – Пашата и тяхната фирма Интергруп, която се занимава с "наркотици (главно хероин), финансови измами, кражби на коли, трафик на крадени автомобили, контрабанда, изнудване, рекет и проституция". Смята се, че тарторът на всички операции на групировката е Венцислав Стефанов (президент на ФК "Славия" - бел. ред.), се казва още в документа.

Пардю пише, че застрахователната компания на групировката - "Бул Инс", е най-големият застраховател в България. Секторът, в който законните и незаконните действия на групировката се сливат са кражбите и застраховането на коли. Автомобили със специални стикери на "Бул Инс" са защитени от кражби, а тези, които не са застраховани от тях се считат за свободни да бъдат откраднати. 

Пардю пише още, че звездата на организираната българска престъпност "Мултигруп” залязва драматично след убийството на Илия Павлов. На нейно място изгря ТИМ - новият лидер на българската организирана престъпност. Името на групата се смята за съкращение от инициалите от първите имена на трите й основни фигури: Тихомир, Иво Георгиев и Марин Митев. Като групировка на организираната престъпност, ТИМ се занимава с широк спектър от криминални дейности – изнудване и рекет, заплахи, проституция, залагания, трафик на наркотици, кражби и трафик на коли. Основната база на ТИМ – Варна има значително руско население и се смята, че има връзки с руската организирана престъпност, включително известния руски престъпник Майкъл Чорни.






Гласувай:
1



1. silencemurmur - По време на парламентарните избори през 2001 г.
21.03.2011 00:35
Благодаря за информацията.
Както и други такива вести са сняг от вчера.
Малко са още в редиците за упостошения.

поздрав
цитирай
2. worldissue - По принцип в медиите ни е почти из...
21.03.2011 00:48
По принцип в медиите ни е почти изключено да откриеш прясна и "чувствителна" информация. Постижение е дори, че се печатат статии като горната. Между другото набързо прегледах сайта balkanleaks. Ще се радвам да успеят да вдигнат шум колкото Уикилийкс :)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: worldissue
Категория: Политика
Прочетен: 3205875
Постинги: 1118
Коментари: 1737
Гласове: 1754
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031