Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
21.01.2011 01:26 - Тефлоновият Бойко се напука.
Автор: worldissue Категория: Политика   
Прочетен: 1114 Коментари: 0 Гласове:
1



Рано е да пада, нека България го изсърба докрай Иван Бакалов
e-vestnik.bg
21/01/2011

Правителството оцеля. Никой не се е съмнявал, че ще падне при гласуване в парламента. Рано е. За добро на България това правителство трябва да си изкара мандата, за да се види и от заблудените какви хора са излъгали за пореден път избирателя. Както никога досега…

Скандалът със записите, както и да го представят за конспирация на Алексей Петров, на ченгета, на ДС и КГБ, е съвсем реален скандал, за какъвто в цивилизована държава премиерът ще изхвърчи.

Какви експертизи, какви 5 лв.? Та самият премиер потвърди на два пъти, че записите съдържат реални задкулисни действия. Той каза, че президентът Първанов му ходатайствал за Мишо Бирата. След това на заседание на министерския съвет втори път каза, че дори министър Дянков бил свидетел как Първанов се обаждал. Ама нямало чадър…

Единият записан - бившият зам.-шеф на митницата Странджев, призна, че записът му с Танов е 100% верен. Танов на свой ред, след няколкодневно мълчание, каза, че записът с премиера е фалшификат. Хем обяснява в записа на Странджев как го натиска премиерът, а пък разговорът му с Борисов бил фалшификат…

Но Странджев е неудобният свидетел. И затова вестникът на Делян Пеевски „Уикенд”, който прислужва активно на Борисов и МВР, пусна материал как Странджев едва ли не управлява контрабандата в България…

Президентът Първанов пък уволни шефа на правния си съвет, който бил адвокат на „Леденика”, тоест на Мишо Бирата. С което потвърди, че цялата работа от записите не е безпочвена. Дори премиерът Борисов се позова на това уволнение - видите ли, той президентът потвърждава. Потвърждава какво? Много елементарен се оказа премиерът Бойко… Каквото сам си направи човек, никой не може да му го направи. Да не е подслушвал тотално всички наред чрез своя Цвъцко, както наричат вътрешния министър, нямаше да се изложи така.

Вече става ясно, че самоизлагацията е заложена в софтуера на Борисов и той неизбежно ще създава скандали сам за себе си до края на мандата си… Толкова му е умственият капацитет, такъв му е манталитетът. Късно е да се промени на неговата възраст и с неговото его. Ще гледаме сеир докрай.

Ако сега беше подал оставка Борисов (както би постъпил един уважаващ законите по-цивилизован премиер), у твърдите му фенове щеше да остане огромно неудовлетворение. Но сега Борисов прескочи този скандал с цената на много негативи - привличане на депутати от други парламентарни групи (кой знае как), лъжи, повърхностни оправдания, които на моменти достигат върхове на нахалството, лековати експертизи, които дискредитират прокуратурата и т. н. Сега тези неща ще си ги влече до края на политическата си кариера…

Едно сравнение с Иван Костов не е излишно. И той бивш премиер, с него бяха свързани афери („Сапио” и др.), скандални приватизации, диктат и намеса в медиите, назначения на некомпетентни, но верни и т. н. И всичко това му се отрази на образа. На последните избори в синята крепост София Костов взе в мажоритарния вот по-малко гласове от кандидата на БСП в същия район… И сега си има една тясна група фенове, с които обаче няма съществено значение в политиката. По-скоро декорация, алтернативна гледна точка (то и това е необходимо).

Нещо подобно се случва и с Борисов. Заради популизма си и привличането на по-необразования електорат, той ще остане с по-широка група поддръжници от Костов, но недостатъчна, за да е водещ в политиката. И ако все пак не направи някой прекалено голям гаф, с който да се дискредитира съвсем, което е много вероятно.

Политика, която почива на лъжа, може да успее само временно. Рано или късно се забъркваш в скандали, излизат наяве далавери, няма спасение. Борисов е забъркан в толкова компромати - и в миналото си, и в настоящето, че е просто обречен на гафове. Един, втори ще се плъзнат по него като капки в тефлонов тиган. Но вече има явни признаци, че тефлоновото покритие започва да пада.

Сегашната витиевата експертиза на прокуратурата за записите може да спаси положението сред слепите фенове на Бойко, но не и сред по-широката група избиратели, от които зависи успехът на една партия. Заключенията на експертизата са по-скоро словоблудство, в което се употребява думата манипулации, за да се внуши, че нещо не е наред.

Любопитно е времето на цифровите технологии. Спонтанно събрана група експерти в сайта „Биволъ” направи много по-професионален анализ на записите (виж тук), отколкото Института по криминалистика на МВР, който прокуратурата представи като свой анализ. Институтът живее още във времето на соца, ако се съди по анализа му. Дори директорът му е един и същ несменяем от 70-те години, твърдят по повод експертизата наблюдателни читатели.

Затова анализът на записите от прокуратурата предизвика смях у неформалната група анализатори (виж тук). И е илюстрация за нивото на професионализма в администрацията - експертите на държавата са нискоквалифицирани и недостатъчно образовани, изпълняват с лекота политически поръчки, а неформални групи хора демонстрират повече познания, професионализъм и гражданска позиция.

Гражданското общество и Борисов са две противоположности. Колкото по-малко Борисов, толкова повече гражданско общество. Но такива като Борисов са неизбежни мутанти от миналото. Той е избран от други едни мутанти, разочаровани от досегашния преход, а сега започващи да се разочароват и от своя пореден избраник - Борисов.






Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: worldissue
Категория: Политика
Прочетен: 3234724
Постинги: 1119
Коментари: 1737
Гласове: 1754
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930