Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
16.01.2011 14:52 - Истински или фалшив е записаният тел. разговор Борисов-Танов?
Автор: worldissue Категория: Политика   
Прочетен: 3661 Коментари: 6 Гласове:
2



Подслушван е премиерът, а не Танов. Такъв монтаж на запис е невъзможно да се направи e-vestnik.bg 15/01/2011
Иван Бакалов

image [снимка: wikipedia.org]


По-наблюдателните сигурно за забелязали, че в записа на премиера, когато се обажда на Танов, се чува шум, вероятно от заведение, чува се и глас, който говори за водка. След това се чува сигнал повикване. Премиерът Борисов звъни на Танов. Начинът, по който се чуват гласове в началото навежда на мисълта, че записът дори не е от централата на мобилния оператор, а от самия телефонен апарат. Това показва, че записват телефона на Борисов, а не на Танов. Ако беше записван телефонът на Танов, щеше да се чуе и иззвъняването на неговия телефон или вибрации, ако е изключен звука. Разбира се, няма съмнение, че Танов е бил разработван и “слушалките” на МВР са записвали всеки негов разговор, но точно този е записан вероятно от телефона на премиера.

Несъмнено, някой е “пробил” (по израза на Борисов) телефона на премиера, а не на Танов.
Премиерът Борисов има повече от един телефон. Най-малко този факт е отбелязан в един репортаж на в. “Монд” отпреди изборите (виж тук). Както много други политици, бизнесмени и др., премиерът има едно наум за подслушването и вероятно е използвал друг телефон за разговора си с Танов, а не личния. И точно той е подслушван. Ако пък е говорил от личния си телефон, това е непростима наивност - Борисов е толкова самоуверен, че подслушването е под негов контрол, че говори свободно неща, които са недопустими за политик и премиер. За такива думи на премиера в която и да е западноевропейска страна правителството пада. Тук премиерът се държи нахакано и дори заплашва – каза пред парламента в същия ден “Моят ред за атака ще бъде последен”.
 

За този запис първият най-важен въпрос е:

Има ли фалшификация?

Премиерът отрича, че записът е автентичен, казва, че е монтаж. Обвинява дори журналиста Явор Дачков, че е участвал в тази манипулация, като му е звънял по телефона вечерта и е разговарял 10 минути с него. “Може би не им стигаха някакви реплики - казва Борисов - Нямам обяснения - след 22 ч. нормално ли е да се обади журналист на премиера и десет минути да му обяснява колко са му лоши министрите. От разговорите те имат апаратура и техника да съберат разговорите и да го направят”.

Тоест, според Борисов, разговорът му с Дачков е бил да се набавят някакви реплики за монтажа. Но това е почти невъзможно. Защото такъв монтаж не може да се скалъпи за една нощ. Да оставим настрана обвиненията към журналиста, че участва във фалшификация. Такива завери, в които е включен и журналист, са малко вероятни. А обясненията на Борисов за обаждането на Дачков са доста семпли и минават само за пред по-ниско образована аудитория (към каквато обикновено се обръща Борисов). Освен това има любопитна подробност - вечерта в 22 часа, когато Борисов казва, че му се обадил Дачков, в сайта на в. “Гласове” вече беше обявена пресконференцията за следващия ден, на която са разпространени от Дачков записите. Тази пресконференция в БТА пък е била заявена още по-рано през деня. Излиза, че Дачков е говорил с премиера с цел фалшификация, а преди това вече е обявил пресконференцията…

По-важно е друго – Борисов отрича записът да е автентичен, но признава, че се е намесил в защита на Мишо Бирата – Михаил Михов, собственика на “Леденика”. Ето думите му, разпространени в медиите: “А въпросният Мишо, както вие го наричате - Бирата, е председател на федерацията по баскетбол. Преди не мога да кажа колко време, аз съм откровен човек, президентът Първанов ми се обади, че натискат по неправомерен начин председателя на федерацията по баскетбол. И аз се надявам, че Първанов няма да отрече”.

Същия ден бившият зам.-шеф на митницата Антоний Странджев призна пред Дарик радио, че записът между него и Танов е автентичен. Тоест – репликата на Танов, в която той обяснява как му се обадил премиерът за Мишо Бирата е вярна. Натискът да решат проблема на Мишо Бирата е истина. Има поръчка да му се обадят по телефона, двамата му търсят телефона. (Какво унижение – премиер нарежда на шефа на митницата да се обади на някакъв бизнесмен да му реши проблема).

Още нещо потвърждава записите като съдържание – няма как да навържеш толкова разговори по един и същ проблем, да направиш толкова гениален монтаж, че да говорят свързано за едно и също премиер, министър, шеф и зам.-шеф на митницата. Може ли да приемем, че такъв гениален сценарий и монтаж на реплики е сътворен от бивши ченгета?… Които са елементарни подслушвачи и изнудвачи.

Ако повярваме на Борисов, че записът е фалшифициран, няма обяснение

какво е това ходатайство за Мишо Бирата

Хем има фалшификации, хем признава, че е ходатайствал… И защо Борисов ще изпълнява ходатайства на Първанов, с когото отдавна са във война? Това навежда на мисълта, че приказките за близост на Борисов с Първанов от години, за съпричастие на Първанов към проекта ГЕРБ на Борисов - в началото, не са безпочвени.

Самият президент Първанов се измъкна като мокра връв от ситуацията. Единственият коментар от президентството беше: “В изнесените разговори всичко е казано ясно, те говорят сами за себе си”. Това е коментарът му, разпространен от неговата пресслужба. Доста недостойно. Какво говорят сами за себе си записите - за намеса на премиера в действията на митницата? Но в тях е намесено и името на Първанов. И неговият коментар по-скоро потвърждава, че има ходатайство от президента. Първанов трябва да дава обяснения по този случай и ако си мисли, че като се прави на дръж ми шапката, ще му се размине, лъже се.

Все същия ден въпросният Мишо Бирата – Михаил Михов даде пресконференция, в която каза, че не се е оплаквал на премиера за проблемите си, но призна, че се е оплаквал на президента Първанов. Тоест – някой лъже – в записа се чува как Борисов казва – “Обади ми се този Мишо Бирата”. (Впрочем, думите “Мишо Бирата” не могат да се монтират, все някога Борисов трябва да ги е произнесъл, с подходяща интонация, за да ги отрежат и да ги монтират). Така Михов непряко потвърждава думите на Борисов, че има ходатайство от страна на Първанов, същевременно се опитва да защити премиера, като казва, че не му се е оплаквал. Но разговорите между Танов и Странджев говорят друго - че по искане на Борисов те са разговаряли с Михов. И това е обсурд да стане само за хатъра на президента Първанов.
В записа на разговора между зам.-шефа на митницата Странджев и Танов, се чува една показателна реплика. Танов казва за Михов: “…Предният път като идва, на асансьора каза:

“Аз съм се разбирал с всички власти и съм си плащал,

и сега съм изненадан защо така се процедира с мене”. Странджев отговаря: “… Той нека да си е плащал на предишните.”
Този разговор е признат за автентичен от Странджев. Същевременно повечето българи са убедени (има всички признаци за това), че фирми произвеждащи алкохол, години наред са вършели акцизни нарушения, ползвали са се с чадър и са се откупували по някакъв начин. И през годините това се е превърнало в обичаен рекет от страна на властите – плащайте си, няма да ви закачаме.

В цялата дандания се оказва, че министърът Дянков се държи принципно, не е склонен да се поддава на натиска на премиера Борисов за случая с Мишо Бирата. Танов също прави впечатление на принципен човек, но е по-дребна фигура, подложен е на непреодолим натиск от премиера и се поддава. Няма и къде да ходи, срещу него Цветанов вече е организирал разработки, правят обиск на сина му, подслушват го и т. н. Та от целия скандал Танов и Дянков ще получат червени точки, но вероятно ще им паднат главите, за да бъде спасено правителството. Танов предупреди преди седмица, че може да излязат записи на негови разговори с премиера и може да са манипулирани. Разбира се, че ще се опита да спаси реномето на премиера. Но трудно е да се опровергаят всички направени признания, които потвърждават автентичността на записите - и на Странджев, и на Борисов, и на Михов. Да дори и позорното поведение на Първанов, което също косвено показва, че проблемът “Мишо бирата” е реален.
(следва - Кой е правил и кой е изнесъл записите?)

 





Гласувай:
2



1. анонимен - ДА, БЕ....
16.01.2011 20:46
..НИЕ ПАСЕМЕ ТРЕВА!

В ЦЕЛИЯ РАЗГОВОР, ИМА РАЗЛИЧНИ ТОНАЛНОСТИ НА ФОНА, НА ГЛАСОВЕТЕ И ШУМА В НЕГО!
ОСВЕН ТОВА ,БОЙКО НЕ ГОВОРИ НА "ЧЕ", КАТО СОФИЙСКИТЕ ЦИГАНЕТА..!
ТОВА СИ Е ,ЯВНА СГЛОБКА!

КАТО ИСКАТЕ ДОСТОВЕРНОСТ---ПРАТЕТЕ ГО В БРЮКСЕЛ!
СТИСКА ЛИ ВИ...??
цитирай
2. worldissue - Разбирам, че към Б. Б. има култ, че на ...
17.01.2011 00:09
Разбирам, че към Б.Б. има култ, че на мнозинството му се иска да дойде някой, който ще му осигури сито и светло бъдеще. Но това не значи, че Б.Б. е дългоочаквания месия. Не значи и че той е ангелче с чисто минало (по-скоро обратното). Да не забравяме, че той е политик, а на политиците са им нужни “дарения“, за да могат да проведат хубава предизборна кампания и да напълнят главите на наивния народ с глупости, така че наивният народ да гласува за тях. После, както разбирате, политикът трябва да "благодари" на щедрите си спонсори.
Това за Брюксел е направо нелепо, явно Б.Б. в стремежа си да намери оправдание се сети за въжделените европейци. Направо да запечата записите в капсула и да я изпрати в космоса, надявайки се че тя ще бъде открита от някоя цивилизация с достатъчно разум, че да каже крив или прав е Б.Б.
цитирай
3. lupcobocvarov - КОМЕНТАР од http://www. glasove. ...
17.01.2011 17:57
КОМЕНТАР од http://www.glasove.com/article-11538.php
17.01.2011 г. 11:49 ч.
монтажиста
Характерни точки на записа, шум от цъкане на комп. мишка:
на 0:06, 0:50, 3:12, 3:20, 6:44, 7:28, 8:17, 8:29
монтажи- груби на:
0:50,1:10 - намачкана лента на касета, 1:55 -отрязана дума, 1:56 - нов фрагмент.....
Монтажите са основно в премехване на части от записа, които касаят други имена на хора или събития, а не вмъкване на различни думи и пасажи , от различни разговори. Първичните записи са направени - първата част при Танов,защото
честотния спектър на неговия глас е по широк 10 килохерца, не е ограничен от телефонната лента на GSM-ма, както на Борисов - 4 килохерца,
втората при Странджев, по същата причина, освен това има много повече ниски честоти, които не биха се записали от телефона, а само от диктофон, както и много по- малко изкривявания,
третата част - от подслушване на телефоните на Борисов и Танов, честотната лента е еднаква.
Тези записи са били поорязани, качени на компютър и след това записани на касетофон(диктофон).
Касетофоните(диктофони) имат автоматично регулиране на усилването, което в паузите на говора, вдига околния и вътрешния мехеничен шум. Влизането на следващ фрагмент, без голяма пауза, с по-силен шум, говори, че на това място е направен монтаж и е взета фраза , в която говора започва след пауза от поне 1,5- 2 секунди, това е времето за усилване до макс. на касетофона. Ако записа е правен на цифрово устройство, няма да има хъркане, характерно за касетни(лентови) устройства, а фленджинг или фуниен звук, ,който се появява при проблем с сигнала от клетката, Основния фонов шум е от микрофонният предусилвател на диктофона(касетофона), с който е правен записа плюс характерния механичен шум от работещият негов двигател, микрофоните са електретни. Просто на компютъра са подредени предварително монтираните записи и после са записвани на касетофона, с пускане и спиране, от неговите копчета( които също са записани, както и силния шум от преместването на микрофона),
цитирай
4. lupcobocvarov - а с мишката са стартирани файлов...
17.01.2011 17:57
а с мишката са стартирани файловете, които се възпроизвеждат през компютърни малки колонки или през сравнително качествени слушалки. По тази причина, тъй като стереомикрофончето е с разстояние м/у дозите от порядъка1,5- 2 сантиметра, десният микрофон е бил до колонката или напъхан в ушната мида на едната слушалка, а левият е записвал главно околен шум, цъкане на мишката, механичен шум от диктофона и т.н.
цитирай
5. worldissue - Б. Б. с нищо не се отличава от всички, ...
17.01.2011 19:50
Б.Б. с нищо не се отличава от всички, минали през управленския престол преди него. Не може да се качиш на най-високото стъпало без да погребеш принципите си. Простосмъртни до трона не се добират. Това просто е прекалено скъпа бизнес инвестиция...
цитирай
6. анонимен - Монтаж
25.01.2011 16:28
Монтирания разговор с премиера, създаден от десетки кръпки, представен и разпространяван от медиите като оригинално "срс", но в действителност пълен фалшификат
http://vbox7.com/play:57c00eb4
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: worldissue
Категория: Политика
Прочетен: 3237245
Постинги: 1119
Коментари: 1737
Гласове: 1754
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930