Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
27.04.2010 15:26 - Косово под протектората на НАТО -Виртуална наркодържава
Автор: worldissue Категория: Политика   
Прочетен: 2459 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 17.12.2010 01:46


По-долу съм превел окончанието на статията Балканите, Албания, Косово, Хероинът и Джихадът

The Centre for Peace in the Balkans
Balkanpeace.org

Косово под протектората на НАТО – Виртуална наркодържава [1]
Kosovo under NATO - A Virtual Narco-State (1)

Облагите от търговията с наркотици са очевидни около Прищина – много повече в сравнение с помощите идващи от Запада. "Новите сгради, по-добрите пътища и по-сложните оръжия – много от тях са купени с наркотици”, казва Мишел Кутузис, балканския регионален експерт на Глобъл Дръгс Монитор (OGD), организация разположена в Париж. Последиците от тази нарковръзка едва сега се проявяват и много наблюдатели в Косово се боят, че провинцията може да се превърне във виртуална наркодържава под носа на 49 хил. миротворци.

Несравнимата структура на АОК, казва Кутузис, е тази, която съдейства за бума на контрабандата с наркотици. "Те позволиха демократизация на наркотрафика, при което се замесват и обикновените хора и всеки допринася с част от дохода си за клановия си водач в АОК,” обяснява той. ”Колкото по-нелегална е дейсността, толкова повече пари печели кланът от трафикантите. Така че кланът има интерес да подкрепя наркотрафика”.  

Според Марко Никович, бивш шеф в белградската полиция, днес работещ в тясно сътрудничество с Интерпол, международната полицейска агенция, 400 до 500 косовски албанци пренасят пратки в границите на 20-те килограма, докато 5000 косовски албанци са дребни трафиканти, пренасящи по-малко от 2 кг на човек. В един момент през 1996, казва той, над 800 етнически албанци са лежали по германските затвори с присъди за наркотици.   

На много места косовските албанци, занимаващи се с наркотрафик, затвърждават позициите си в наркотърговията с помощта на насилието. Според доклад на Германската федерална полиция от 1999 ”Бандите на етническите албанци са замесени в наркотици, оръжеен трафик, изнудване и убийства. Те все по-често прибягват до насилие”.  

Тони Уайт от програмата за контрол на наркотиците към ООН се съгласява с това заключение. "Те прибягват до насилие по-често от всяка друга група”, казва той. ”Те се противопоставят на наложените в Европа правила и заемат мястото на ливанците, пакистанците и италианските картели”.    

Малко банди дръзват да се замесват с косовските албанци. Тези, които го правят, често плащат най-високата цена. През януари 1999 косовски албанци убиват 9 души в Милано, Италия, по време на двуседмична кървава баня между враждуващи хероинови групировки.

В отсъствието на войната и югославската полиция, наркотрафикантите преоткриват стария балкански път. Начело с АОК – и привличащи вниманието – главните наркотрафикантски фамилии започват да търсят относителната порядъчност без да намаляват хероиновите доставки. ”косовските албанци се опитват да се позиционират в най-високите нива на наркотрафика”, казва Тони Уайт от ООН. ”Те искат да се отдръпнат от уличното насилие и нежеланото внимание. Престъпниците искат да се издигат като всеки друг бизнес, и косовските албанци стават бизнес лидери. Те заемат равнопоставена партньорска позиция спрямо турците”.   

Италианската полиция открива нов ниша, достигната от косовските албанци, миналата година, когато провеждат своята ”Операция Прищина”. Карабинерите (италанската полиция) разкрива верига от връзки, която дапочва в Косово, обхваща девет европейски държави, разширява се в до централна Азия, Южна Америка и САЩ.

Белия Дом отхвърля обвиненията за прикриване на дейностите на АОК. "Загрижени сме относно (наркотрафика на АОК)", казва Агрести. "Просто ние сме изцяло заети с това да носим мир там”.

DEA в еднаква степен не желае да разгръща проблема. Според Мишел Кутузис, сайтът на DEA за известно време съдържал секция, описваща наркотрафика на косовските албанци, но седмица преди да започнат бомбардировките на САЩ срещу Сърбия, секцията изчезнала. ”DEA не иска да говори публично (относно АОК)”, казва OGD директорът Ален Лабрус. ”За тях това е смущаващо”.

Високопоставени лица в Белия Дом са поразени от факта, че АОК са сложени начело на властта без публични дискусии или внимателна проверка на миналото й. ”Мисля, че не правим нищо, за да спрем наркотиците там”, казва високопоставен служител на Държавния Департамент на САЩ. ”Няма никакъв контрол. Това трябва да главен приоритет. Ние предупреждавахме за това".

Дори да имаше желание да спре наркотърговията на косовските албанци, САЩ биха били силно затруднени. ”Никой не контролира Косово”, добавя служителя он Държавния Департамент. ”Те доли нямат полиция”. Въпреки изявленията си, няма индикация, че администрацията иска да прави каквото и да било с разузнавателните данни относно най-новия си съюзник. ”Няма съмнение, че АОК е водеща наркотрафикантска организация”, казва експерт от конгреса, който наблюдава наркотърговията, пожелал анонимност. ”Но ние имаме връзки с АОК и администрацията не иска да опетнява репутацията си. Ние сме партньори.

Становището е: Дрогата не идва при нас, така че нека другите да се оправят с нея".

Заключние

Наистина най-големият парадокс в борбата с наркотиците е свързана с Балканите и избухването на тероризма в този неспокоен регион. В какво се заключава смисълът на тази необичайна взаимовръзка между политиката на САЩ на Балканите, най-търсения терорист в света днес, Осама бин Ладен, и невъобразимата по размери наркодейност на АОК.

Според Майкъл Ливайн, ветеран с 25 години стаж в DEA (Агенцията за борба с наркотиците в САЩ) ”Те (ЦРУ) пазеха гърба на (АОК) по всякакъв начин”. Маккой, автор на The Politics of Heroin, казва, че афганските муджахедини, са били сред първите терористични групировки подкрепяни от САЩ, които се замесват в мащабната хероинова търговия. Муджахедините анти-комунисти получават подкрепата на САЩ във войната им със съветските войски нахлули в Афганистан през 1979-та. Те започват да изнасят огромни количества опиум, за да се финансират, със знанието и протекцията на ЦРУ и пакистанското разузнаване, както разказва Маккой. ”Това става причина за масовия трафик през 80-те в Европа и САЩ”, казва той.

Други получатели на помощ от САЩ са Никарагуанските Контрас, панамския генерал Нориега, афганските талибани, Индонезия (припомнете си зверствата на специалните части в  Тимор), и Хун Са в Бирма. Друга бунтовническа армия подкрепяна от САЩ, никарагуанските Контрас, финансират войната си срещу лявото правителство на Сандиниста през 1980-те, наводнявайки американските градове с крек – всичко това става със знанието и подкрепата на ЦРУ и DEA, според книгата Dark Alliance: The CIA, the Contras and the Crack Cocaine Explosion, написана от спечелилия Пулицър журналист Гари Уеб.

Обвиненията на Уеб отначало са отхвърляни от ЦРУ, но доклад на главния инспектор на ЦРУ от октомври 1998 разкрива, че 58 членове на контрас са свързани със заявления относно наркотици.

В началото на 1999, след като бомбардировките срещу Сърбия са в разгара си, Конгресът гласува спонсорство за АОК в стремежа му за независимост. Малко по-късно топлото отношение на САЩ спрямо АОК може да изглежда неудобно, но не е прецедент.

Quo Vadis Aмерикa?

[1] Материалът е взет от "Mother Jones" Heroin Heroes, Януари/Февруари 2000 – използван без изрично позволение, единствено за научни и изследователски цели.

---

image

снимка: wikipedia.org







Гласувай:
3


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: worldissue
Категория: Политика
Прочетен: 3236228
Постинги: 1119
Коментари: 1737
Гласове: 1754
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930