Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
25.11.2010 20:34 - Мухите и медът или "Лидл" и БГ-купувачът
Автор: worldissue Категория: Политика   
Прочетен: 1545 Коментари: 0 Гласове:
1



Днес едно чуждестранно име успя да измести от водещото място в новинарските емисии обичайните "герои на деня": Бойко, Трактора, мафиотите, комунистите, Дянков, каракачанката Йорго, американския посланик (който вечно дава акъл по всички наши национални въпроси) и т.н.

Лидл - това се чуваше от всички телевизори, компютри и транзистори. ТВ камерите показваха как безбройни тълпи от представители на всички възрасти и полове се опитват да се наблъскат в новооткритите магазини на веригата "Лидл" и да се възползват от прИмоцията.

Е, не можем да обвиняваме тълпата, че е искала да се наблъска някъде. Тълпата, по принцип, винаги иска да се наблъска някъде, нищо, че няма представа защо го прави. Въобще, човек силно се променя, когато попадне в голяма купчина от себеподобни. Той губи способност да взима самостоятелни адекватни решения и се подчинява на колективния ум на тълпата. А тълпата по правило акъл няма. Понася се нанякъде, разрушавайки всичко по пътя си, без да може да спре.  
Конкретно в случая с Лидл тълпата искаше евтини банани и краставици, затова тръгна да помита всичко с етикет "намаление", изпречило се на пътя й.
Стария трик с промоцията при откриване работи безотказно винаги и във всички страни. В такива ситуации хората започват да купуват предмети, които изобщо, ама изобщо, не им трябват. Такава е тя човешката природа - пълна с недостатъци и абсурди.

Обществото и то е обречено да бъде несъвършено - все пак, бидейки съставено от човеци, то възприема техните недостатъци.
Доста недостатъци си има и реалността, в която живеем. Всички очакваха, че като си отиде комунизма и дойде демокрацията, всички ще заживеем като на райски остров. Само че се случи така, че скочихме от трън та на глог – червените старци си тръгнаха, но вместо тях взеха, че  придойдоха мутрите и американците. Вместо просперитет, започна тотална приватизация и унищожаване на индустрията.
И така до днес - заводите вече ги няма, но ги има моловете. (Основно германски и австрийски. Което не е странно - влиянието над Източна Европа след 1991г. беше, в общи линии, поделено между САЩ и Германия).
И с морето така стана – изчезна „пясъка със цвят златист” и се нароиха хотели, построени с изпрани от наркотърговията и контрабандата капитали".

И така, както се казва, керванът си върви - някой построи нов мол, народа отиде са се поблъска в него за една чепка промоционални банани, пък после се прибере вкъщи и се оплаче, че нищо в страната не е наред, че политиците са корумпирани, че заплатата/пенсията не се вдига и тъй нататък... и така, докато не построят следващия мол с чуждестранно название.



Тагове:   магазин,   мухи,   мед,   мол,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: worldissue
Категория: Политика
Прочетен: 3216367
Постинги: 1118
Коментари: 1737
Гласове: 1754
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031