Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
23.11.2010 13:58 - Размяна на изстрели между Северна и Южна Корея
Автор: worldissue Категория: Политика   
Прочетен: 923 Коментари: 0 Гласове:
0



dnes.dir.bg
23.11.2010

Двете Кореи са на ръба на войната
Двама южнокорейски военнослужещи бяха убити, а десетки къщи са опожарени при артилерийския обстрел от Северна Корея срещу южнокорейски остров. Северна Корея изстреля няколко десетки снаряда по остров западно от полуострова в Жълто море, в близост до спорната морска граница между двете Кореи, след като бе предупредила да спре да води военни учения в района. Това предизвика ответна стрелба от Южна Корея и поставянето на въоръжените й сили в максимална степен на бойна готовност.
Сеул обеща "ответни действия" в случай на нови провокации от КНДР след бомбардирането на южнокорейския остров.

"Армията ни ще даде твърд отговор на всяка нова провокация. Бомбардирането на острова от Северна Корея е явна военна провокация. Освен това бомбардирането на цивилни обекти и непростимо", се казва в изявление на южнокорейския президент, което призова севернокорейските власти "да поемат отговорността си".
Южнокорейското министерство на националното обединение обяви, че предвидените за четвъртък преговори между агенциите на Червения кръст в двете Кореи ще се отложат за неопределен срок.
Южнокорейският военен представител И Хон-ки заяви, че това целенасочено нападение нарушава подписаното през 1953 г. споразумение за прекратяване на огъня между двете страни.

Северна Корея заяви на свой ред, че стрелбата с артилерийски снаряди била започната от Южна Корея и Пхенян бил принуден да предприеме военни действия.
"Въпреки многократните ни предупреждения Южна Корея изстреля десетки снаряди и ние незабавно предприехме твърди военни мерки", се казва в кратко съобщение на севернокорейската държавна агенция КЦТА. Севернокорейското военно командване заплаши, че ще продължи обстрела над Южна Корея ако тя наруши спорната морска граница "дори с една хилядна от милиметъра" и ще нанесе "безмилостни военни ответни удари".

Белият дом остро осъди севернокорейския артилерийски обстрел срещу южнокорейския остров. Говорителят на Държавния департамент Робърт Гибс призова Северна Корея "да прекрати войнствените си действия". Той заяви, че САЩ са твърдо ангажирани към отбраната на Южна Корея и поддържането на регионалния мир и сигурност. Гибс подчерта, че САЩ са в тесни и непрекъснати контакти с правителството на Южна Корея.
Специалният пратеник на САЩ за Северна Корея Стивън Бозуърт, който пристигна в Пекин от Токио изключи възможността за възобновяване на шестстранните преговори по ядрената програма на КНДР, докато тя развива новия си ядрен обект за обогатяване на уран.


Тагове:   Южна,   между,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: worldissue
Категория: Политика
Прочетен: 3215994
Постинги: 1118
Коментари: 1737
Гласове: 1754
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031