Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
13.10.2010 17:41 - vesti.bg: България консумира 1,8 пъти повече от наличните си природни ресурси, разкрива нов доклад на Международната природозащитна организация WWF
Автор: worldissue Категория: Политика   
Прочетен: 3777 Коментари: 6 Гласове:
0



13.10.2010 16:36 -- www.vesti.bg

България консумира 1,8 пъти повече от наличните си природни ресурси, разкрива нов доклад на Международната природозащитна организация WWF, който излезе днес. (Преди две години цифрата беше 1,3).

Подобна е констатацията и при всички страни членки на Европейския съюз, с изключение на Латвия, Финландия и Швеция.

В ЕС живее само 7% от световното население, но то използва двойно повече ресурси от средното за света, отчита "Жива планета 2010", публикуван преди конференцията на ООН за биоразнообразието.

Четири от европейските държави - Дания, Белгия, Естония и Ирландия, са сред 10-те най-големи екологични потребители.

Въглеродното замърсяване и прекомерната експлоатация на природните ресурси в световен план са стигнали ниво, което ще наложи нуждата от втора земя до 2030 г.

През 2007 г. 6,8 млрд. души са живели 50% над възможностите на Земята. Последните налични данни са именно от тази година.

Според експертите ако всеки използва ресурси със същата интензивност на глава от населението като в САЩ или Саудитска Арабия, ще са необходими четири и половина планети. Ако пък всеки живее като средния гражданин на ЕС, ще са нужни 2,8 планети.

Това подчертава пропастта между консумацията при бедните и богатите в света.

Докладът предупреждава, че в 71 страни наличието на прясна питейна вода е достигнал тревожно нисък праг. Близо 2/3 от тях изпитват "умерен до остър" недостиг в това отношение.

"Предизвикателството е как ще успеем да съчетаем увеличаващото се и с все по-висок стандарт население на света с ресурсите на нашата една планета.

Трябва да намерим по-добри начини да произвеждаме и използваме енергията", обясни генералният директор на WWF Джим Лийп при представянето на доклада в английския град Бристъл.

ЕС е един от най-гъсто населените и богати континенти на света, но този стандарт е за сметка на развиващите се страни и бъдещите поколения, отбеляза Тони Лонг, директор на офиса по европейски политики в организацията.

Същевременно, докладът отчита напредък във възстановяването на популациите на някои европейски видове, главно заради усилията за опазване на природата и контрола върху отпадъците през последните десетилетия.

В тропическите страни обаче сладководните организми са намалели с близо 70% за последните 30 години - спад, какъвто не се среща при нито един друг вид.

Докладът излиза на всеки две години и проучва състоянието на Земята. Тази година той се публикува в навечерието на Международната конвенция по биоразнообразието, която ще се проведе от 18 до 29 октомври в японския град Нагоя.

Форумът ще покаже дали ЕС е готов да спре загубата на растителни и животински видове не само на своя територия и да плати реалната стойност на своите потребителски навици.



Гласувай:
0



1. tomcat - Ами предполагам, че трябва да бъдем ...
13.10.2010 18:35
Ами предполагам,че трябва да бъдем взривени!

http://tomcat.blog.bg/politika/2010/10/08/ekofashizym-otvratitelen-klip-propoviadvasht-lyjata-za-antro.617453
цитирай
2. worldissue - Работата е там, че технологиите и ...
13.10.2010 19:12
Работата е там, че технологиите и начина на живот на модерния човек изразходват прекалено голямо количество енергия (производство на храна, ел. и други уреди, транспорт, отопление и т.н.). Имайки предвид увеличаващото се население на планетата, проблемът става още по-сериозен. Принципа, на който работи днешната икономика - ръст, увеличаване на богатството - е губителен за бъдещето на планетата. Ограничените й ресурси просто не го позволяват. Това е една от основните причини САЩ и съюзниците й да водят такава агресивна политика, основана на войната. Те експлуатират ресурсите на другите континенти, за да могат да постигнат растеж, от там - увеличение на материалното богатство, което всъщност е и принципа, на който робува днешното общество. Този принцип, обаче, е губителен.
цитирай
3. tomcat - Точно това е измамата на глобали...
13.10.2010 20:01
Точно това е измамата на глобалистите да те убедят в неща ,като пренаселеност недостиг на храна и ресурси и да наложат мизантропските си евгенични планове за налагане на редукция на популацията и ограничения на всяка човешка деиност! Земята спокойно може да произвежда храна за 3,4,5 пъти по-голямо население ,друг е въпроса че цената и достъпността на храните и ресурсите се манипулира точно от тях за да ни убедят в техния дефицит!Същата работа е и с петрола ,залежите са далеч от изчерпване земната кора буквално плува в суров нефт!Не се връзвай на глобалистките алармисти с техните прогнози за края на света ,които не веднъж са доказвани ,като пълни измислици,като глобалното застудяване през 70-те или Томас Малтус който е твърдял ,че до 1870 храната на света ще свърши и всички ще умрем!Разбери едно, имали криза някъде то 99% бъди сигурен ,че е режисирана от новият световен ред, не забравяй как оперират проблем-реакция-решение!Не насърчавам консуматорството , но трябва и да се гледа и контекста ,в който биват налагани тези прогнози и доклади на водещи глобалистки организации ,като ООН и WWF!Под всякакви "екологични "предлози бива замразявано развитието на страните от развития и развиващ се свят,което довежда до безработица ,икономически колапс и социално напрежение!
цитирай
4. worldissue - Разгледай тази статия, тя ще ти о...
13.10.2010 20:08
Разгледай тази статия, тя ще ти обясни по-подробно това, което имам предвид: http://courtfool.com/en_World_Energy_and_Population.htm
цитирай
5. tomcat - Хубаво лягаме и умираме и оставяме ...
13.10.2010 20:41
Хубаво лягаме и умираме и оставяме 500 милиона елитисти да си гледат кефа и живеят на спокойствие!
цитирай
6. worldissue - Не е нужно да лягаме и умираме, нужно ...
13.10.2010 21:31
Не е нужно да лягаме и умираме, нужно е да открием ефикасен начин на съществуване, при който планетата няма да се претоварва и населението ще може да живее при устойчиви условия. Ръста на производство и консумация и увеличаването на населението не способстват за това. Що се касае групичката свръхбогаташи, те експлуатират света вече в продължение на столетия. И това се случва благодарение на икономиката и паричната система, които ползваме. Ако те не се променят, 500-те млн. елитисти ще продължават да живеят охолно и тогава, когато се сблъскаме с липсата на достатъчно ресурси за всички.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: worldissue
Категория: Политика
Прочетен: 3234657
Постинги: 1119
Коментари: 1737
Гласове: 1754
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930