Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
01.07.2010 14:50 - Жителите на Босна се страхуват от нарастването на ислямския екстремизъм
Автор: worldissue Категория: Политика   
Прочетен: 785 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 01.07.2010 15:04


The Financial Times, 30 юни, 2010
Жителите на Босна се страхуват от нарастването на ислямския екстремизъм

Растат страховете около ислямския екстремизъм в Босна-Херцеговина след бомбената атака в провинциалния полицейски участък в неделя, при който загина един полицай, а няколко бяха ранени. Полицията в балканската страна продължава да арестува заподозрени екстремисти вахабити от предполагаема терористична мрежа, след като, по официални заявления, е бил хванат и разпитан човекът, който е поставил бомбата.

Харис Каушевич, заподозреният атентатор, оставил колата-бомба пред полицейското управление в Бугойно и я задействал дистанционно. Той също хвърлил и граната по полицаите опитвайки се да избяга от града, намиращ се на около 100км югоизточно от Сараево, твърдят полицейски източници.

Атаката илюстрира растящото напрежение между умереното мнозинство и надигащото се екстремистко малцинство сред босняците, или босненските мюсюлмани, най-голямата от трите основни етнически групи на разделената страна.

Докато западните дипломати и разузнавателни служби наблюдават малките общности на натурализирани имигранти от Близкия Изток, които първоначално прииждат като наемници във войната през 1992-1995, безпокойството се прехвърля върху потенциалните терористични заговори на босняците, които избират изолирания начин на живот в отдалечените градчета по самопровъзгласен ислямски закон.

Други петима души, арестувани от босненската полиция миналия понеделник, също са били обявени като ислямски фундаменталисти. Един от тях, Насер Палисламович, е бил известен като специалист по оръжие и експлозиви сред босненските организирани престъпни групировки.  

Групата на Каушевич възразява срещу популярно годишно мюсюлманско събиране в близката Айватовица, най-голямото подобно празненство в Европа. Събитието в Айватовица, което е в памет на светец, „няма основание според исляма и ясните му принципи”, казва Пут Верника (Пътят на Вярващия) – босненски ислямски фундаменталистки сайт. „Това е иновация в нашата религия, което е забранено и включва смесването на жени и мъже, неислямски дрехи и други нарушения.”


Уебсайтът е пуснат от уахабистката общност в Горня Маоча, отдалечено бивше село, населявано от сърби и цигани, в североизточната част на Босна, изоставено по време на войната и населено от сравнително заможни боснески фундаменталисти, работели в Швейцария и страните от ЕС. Босненската полиция провежда мащабна акция в селото, в която участват 600 коли, по-рано тази година заради подозрения, че уахабистка терористична мрежа действа в района.

Босненската сръбска полиция се включва с поддържаща роля в операцията в Горня Маоча. Милорад Додик, премиера на босненската сръбска „част”, изрази печал по повод неделния атентат, но повтори предупрежденията, че страната е активна „транзитна зона за уахабити и заплаха за Европа.” Г-н Додик твърди, че фундаменталистката заплаха ще забави европейската интеграция, включително визовата либерализация, и че това трябва да послужи в полза на получаване на по-широка автономия за босненските сърби.

Томислав Карамарко, вътрешен министър на съседна Хърватия също предупреди за ръста на мюсюлманския екстремизъм в Босна.   

---

The Centre for Peace in the Balkans







Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: worldissue
Категория: Политика
Прочетен: 3217399
Постинги: 1118
Коментари: 1737
Гласове: 1754
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031