Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
16.06.2010 17:23 - И "Южен поток" ли ще заобиколи България?
Автор: worldissue Категория: Политика   
Прочетен: 2125 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 16.06.2010 18:00


След новините за желанието на Премиера да сложи край на проектите "Бургас-Александруполис" и "Белене" се появяват индикации и че друг тръбопроводен проект, този път газов, - "Южен поток" - може да заобиколи България. На тази новина е посветена статията в Дир.бг, която препечатвам по-долу.

[P.S. - На схемата по-долу се вижда първоначалния план за строителство на газопровода с маршрут, включващ България]:


image 
[карта: wikipedia.org]

”Южен поток” може да мине през Румъния?
източник: dnes.dir.bg [16.06.2010]

“Газпром“ и Румъния започнаха обсъжданията на възможното участие на тази страна в проекта за газопровод “Южен поток“

Възможно е построяването на транзитна тръба през територията на страната, се казва в съобщение на руския газов холдинг, цитирано от РИА “Новости“.

Днес в Москва се състоя работна среща на председателя на УС на “Газпром“ Алексей Милер и министъра на икономиката, търговията и деловия климат на Румъния Адриан Видяну, предаде БГНЕС. През следващите месеци ще бъде проучено строителството на транзитен магистрален газопровод през румънска територия в рамките на проекта “Южен поток“, а също  на строителството на подземно хранилище в Румъния.

"Страните се договориха да обсъдят възможностите за сътрудничество в електроенергетиката и други области“, се казва в съобщението.  Алексей Милер заяви след срещата: “Днес се състоя много откровен и конкретен разговор. След резултатите от проговорите може да се каже, че ние поставихме на дневен ред въпроса за възможното участие на Румъния в проекта “Южен поток“.
Видяну изрази задоволство от факта, че "по-голямата част от проектите в южния коридор имат варианти, които минават през Румъния, което прави Румъния важен партньор на всички доставчици на газ". Той обаче подчерта, че детайлите по евентуално участие на Румъния зависят от проучването за осъществимост на проекта, предаде БТА.

Преговорите ще продължат през есента на тази година, когато Милер ще посети Румъния.

Газопроводът „Южен поток“ има за цел да диверсифицира маршрутите за доставка на синьо гориво. По проект той трябва да свърже руското с българското черноморско крайбрежие, а от България тръбата ще се раздели на две – на юг към Гърция и Италия и на северозапад към Централна Европа. Мощността на газопровода е 63 милиарда куб.м.

Новината за включването на Румъния идва след
отказа на българските власти от другите два проекта с руско участие - Бургас-Александруполис и АЕЦ "Белене". Страната заяви интерес към проекта през 2009 г. Тогава Милер каза, че тя вероятно няма да се включи чрез транзитен газопровод, а по-скоро чрез морско разклонение за Румъния от територията на България.

Проектът се осъществява от „Газпром“ и италианската компания ЕНИ. В края на миналата година към тях се присъедини и френската EdF. Очаква се газопроводът да бъде пуснат в експлоатация през 2015 г.




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: worldissue
Категория: Политика
Прочетен: 3216502
Постинги: 1118
Коментари: 1737
Гласове: 1754
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031