Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
09.06.2010 21:35 - Бин Ладен, Ал Кайда, Албания и Косово ([12.06.10] добавен е материал за Македония)
Автор: worldissue Категория: Политика   
Прочетен: 2797 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 12.06.2010 13:55


Постинга е допълнение към статията Връзките на Осама бин Ладен с войните в бивша Югославия и разказва за дейностите на терорист "номер едно" в света и организацията му на територията на Албания и Косово.

The Centre for Peace in the Balkans
Balkanpeace.org   

септември 2001

Албания / Косовските Албанци

Дейностите на Осама бин Ладен в Албания са добре известни и документирани. Присъствието на мрежата му в тази страна е толкова мощно, че Секретаря по отбраната на САЩ Уилям Коен отложи планирана визита там миналия юли от страх да не бъде убит.

Счита се, че бин Ладен утвърждава организацията си в Албания през 1994 с помощта на тогавашния премиер Сали Бериша. Албанските връзки с ислямистките терористи процъфтяват по време на управлението на Бериша, когато главната тренировъчна база на АОК се помещава в имот в северна Албания, собственост на Бериша.  

Фундаменталистите намират широко разпространение в Албания, въпреки няколкото операции на ЦРУ и албанските сили за сигурност, при които са задържани петима ключови членове на ислямския джихад и други групи от Средния Изток през лятото на 1998.

Приблизително по това време съвместната операция на ЦРУ и албанското разузнаване разкрива групи от муджахидини от поне половин дузина страни от Средния Изток, промъкващи се през границата в Косово от бази в Албания. Американските искания са отправени по време на среща на щатски пратеници и водачи на етническата албанска Армия за Освобождение на Косово (АОК) в тяхната щабквартира в Женева.

Няколко години по-рано албанските власти, работещи с Централното Разузнавателно Управление, заявяват, че са разкрили терористична мрежа, ръководена от Осама бин Ладен. Говори се, че мрежата е била организирана, за да може Албания, на практика мюсюлманска страна, да се използва като трамплин за операции в Европа.

Фатос Клоси, глава на Shik, албанската разузнавателна служба, казва, че Бин Ладен е посещавал Албания.

Бин Ладеновата организация е една от няколкото радикални групировки, които изпращат отряди, които да се бият в Косово, съседната сръбска провинция. Недвусмислено потвърждение на дейността на бин Ладен се появява след като Клод Кадер, 27-годишен французин, който се самопризнава за член на бин Ладеновата албанска мрежа, получава присъда за убийството на местен преводач. По време на процеса той заявява, че е посещавал Албания, за да набира и въоръжава наемници за Косово, и че четирима от съучастниците му са все още на свобода.  

Смята се, че бин Ладен организира мрежата си в Албания през 1994, след като се представя пред правителството като шеф на заможна саудитска хуманитарна агенция, която желае да помогне на най-бедната европейска страна.  

През април 2000 югославската агенция Танюг заявява, че „печалноизвестният международен терорист” и „ислямски фанатик” пристига в Косово от Албания.  

"До скоро бин Ладен преподава терористични методи на група от почти 500 муджахидини (войни на исляма) от арабски страни около албанските градове Подграде и Корче, за да бъдат изпратени в Косово.”                       

Статията добавя и че групировка от около 2000 „екстремисти” планира „да започне нова вълна насилие в южните краища на Сърбия (районът, свързващ градовете Прешево, Буяновац, Медвежа).”  

През март 2000, ВВС пише, че силите на KFOR обискират саудитски благотворителен фонд, действащ в Косово, след като американски официални лица посочват, че той вероятно има връзки с бин Ладен. Ислямската благотворителна организация твърдо отрекла обвиненията.  

Преди бомбардировките на НАТО югославското правителство посочва в сайта си, че бунтовниците от АОК в Косово са посещавали терористични тренировъчни лагери в арабските страни, „финансирани от някакъв саудитски бизнесмен-ренегат” – явна препратка към бин Ладен.

През май 1999 вестник Washington Times посочва, че АОК заема пари от „признати терористи като Осама бин Ладен.”  

image                                                                                                  Емблемата на Армията за Освобождение на Косово [wikipedia.org]


Два месеца преди това израелският разследващ журналист Стив Родан пише, че, позовавайки се на източници в европейските силови и дипломатични среди, „Косово е станала последната и най-значителна арена за радикалните ислямски държави и групи, които се опитват да разширят влиянието си в Европа.”


Македония

Опасността, за която дава пример Македония, бива предвидена от Хенри Кисинджър в неговата статия за Вашингтон Пост на 22 февруари 1999 („Никакви сухопътни войски на САЩ не трябва да се пращат в Косово: Лидерството не значи, че трябва да правим всичко за себе си”):

„По ирония, предвиденият мирен договор увеличава вероятността от различни възможни ескалации, обрисувани от президента като оправдание за изпращане на американски войски. Едно независимо албанско Косово със сигурност би потърсило възможност да присъедини и съседните албански малцинства – най-вече в Македония – и можеби дори самата Албания. А македонският конфликт би ни върнал точно в ерата на балканските войни от началото на века. Дали Косово в такъв случай ще стане предпоставка за навлизането на НАТО в Македония, така както разполагането в Босна беше използвано за оправдаване на навлизането в Косово? Дали НАТО ще се превърне в създател на цяла серия балкански натовски протекторати?”

За връзката между Македония, конфликта й и намесата на бин Ладен може да се научи от броя на Вашингтон Пост от 22 юни 2001, („Новите специални пратеници на бин Ладен”):

„[НОА] се бори за запазване на контрола върху наркотрафика в региона, превърнал се в огромно, доходоносно начинание от началото на войната в Косово. В допълнение към парите от наркотиците, НОА има още един известен спонсор: Осама бин Ладен.

Мюсюлманският терористичен водач, според документ, получен от Вашингтон Таймс и написан от главния началник на македонските сили за сигурност, осигурява парите за албанските бунтовници чрез представител в Македония: „Този човек е представител на Осама бин Ладен, който е главния финансов помагач на Националната Освободителна Армия (НОА), за чиито нужди той досега е предоставил 6-7 милиона долара.”

Важно е да се отбележи, че в Македония в момента (статията е писана през 2001 година – бел. прев.) местния наркотрафик е извън контрол. Бин Ладен осъзнава, че нараставащия албански наркотероризъм може да доведе до появата на ситуация, в която той да придобие достатъчно влияние, за да контролира една или повече страни в региона. На практика, това ще въвлече Албания, Македония или и двете. От политическа гледна точка към това се върви чрез канализиране на печалбата от наркотероризма към местните правителства и политически партии.

Стратегически, Македония е много важна за Осама бин Ладен и последователите му от друга страна. Това стеснява моста между изтока и запада и по-конкретно, това му дава преимущество във връзка с контрола над новия нефтопровод, който по план трябва да се простре от България към Албания. По този начин Осама бин Ладен би имал възможност да контролира разпределението на нефт към САЩ.




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: worldissue
Категория: Политика
Прочетен: 3216956
Постинги: 1118
Коментари: 1737
Гласове: 1754
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031