Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
08.06.2010 00:36 - За или против смъртното наказание?
Автор: worldissue Категория: Политика   
Прочетен: 2465 Коментари: 2 Гласове:
0



За или против смъртното наказание?

 

Замислих се над въпроса след като изгледах телевизионната изповед на майка, чиито син е бил убит и обран от група хулигани. По време на интервюто беше засегнат въпроса дали тя би искала смъртно наказание за убийците. Отговорът и беше положителен, което е и разбираемо.

Но веднага изплува въпросът: а наистина ли смъртното наказание е най-доброто решение?

Ако убийците на момчето бъдат екзекутирани, това ще успокои ли душата на майката? Ще и помогне ли да превъзмогне скръбта? Все пак, убийците на детето й ще бъдат убити и така ще бъде отмъстено. Но работата е там, че жертвата им няма да бъде върната от онзи свят, тоест майката ще продължава да скърби, защото синът и няма да се върне при живите. Така че от тази гледна точка смъртната присъда не е решение на проблема. Не ме разбирайте грешно, аз разбирам желанието на майката за възмездие, защото поне от части разбирам на какво тежко изпитание е подложена. Болката е измъчваща и ви се иска убиецът на най-близкия ви човек да плати с кръвта си. Но и дори той да умре, споменат остава и тегне над опечаления. Колкото и чужда кръв да пролеете, успокоението не идва, а страданието се усилва... Все пак, нека оставим настрана емоциите и се опитаме да поразсъждаваме над проблема.

Битува мнението, че смъртната присъда може да се използва за назидание и има възспиращ ефект върху престъпниците. Е, това не е така. Вземете за пример Китай – там смъртното наказание съществува отдавна, но това не спира престъпността, въпреки че такива присъди се издават всяка година. Значи и от тази гледна точка най-висшата форма на наказание не е решение на проблема.

Още едно мнение – като убиваме престъпниците пестим пари, защото убийците и рецидивистите не заслужават доживотна издръжка. Тоест, да ги убиваме за да не хабят парите на данъкоплатците? Погледнато от такъв ъгъл, екзекуцията е истински цинизъм. Да ги убиваме, не защото искаме да ги накажем, а защото ни ядат от парите. В това отношение мога да контрирам с още нещо – имайки предвид, че съдът не е застрахован от грешки (да не говорим за случаите на корупция!) и на електрическия стол може да се окаже невинен човек, заради нечия грешка и небрежност. И това не е невъзможно, помнете го. В такъв случай, ако на бесилото увисне невинен, кого да обвиняваме? Защитниците на смъртната присъда ли? Близките на жертвите? И още нещо – когато човек умре, земните проблеми и неволи вече нямат значение, колкото и кощунствено да звучи това. Те имат значение само за живите. Лишавайки от живот престъпника, вие му спестявате дългия престой в тясната килия и душевните терзания.

Смятам, че въпроса със смъртните присъди е прекалено сериозен и се учудвам когато слушам хора, които толкова въодушевено настояват за въвеждането му. Нека взимаме предвид всички обстоятелства и противоречия, все пак ако беше толкова лесно и еднозначно, досега навсякъде да са въвели висшето наказание.

Идеята на наказанието не е в това, че да се разправите с някого. Ако престъпилият човешкия закон не осъзнава тежестта на деянието си и не се смята за виновен, каква тогава е ползата от наказанието? Ще го пратите на ония свят, но той няма да се разкайва. Наказанието става ефективно, когато престъпникът осъзнае грешката си. Когато човек осъзнава напълно, че е извършил грешка или престъпление, тогава той няма да се стреми да извърши ново злодеяние, тъй като ще разбира адекватно последствията.

Към това мога да добавя и едно впечатление от научно-популярен филм, посветен на серийните убийци. От него запомних едно важно заключение, направено от психолог, занимаващ се с проблема. Той посочваше една обща черта на всички серийни убийци и психопати – всички тези хора са претърпели в детството или на малко по-късен етап от съзряването си някаква психологическа травма, най-често нанесена от родител. Били са малтретирани, унижавани, лишени от нормално родителски грижи. Всички те, години по-късно, се опитват да отмъстят за преживяното, извършвайки ужасни престъпления.

Не си мислете обаче, че това са някакви извънредни и редки случаи. Детството е началото и от него зависи какъв ще поеме порасналият самостоятелен човек. Помнете, и че вие носите отговорност, отговорност за децата си и че вие може да се окажете в същата позиция. От това, което им дадете и на което ги научите, зависи какви ще станат когато израснат и започнат да взимат решения сами. Човек, който е отраснъл в нормална семейна среда и е получил достатъчно внимание, обич и уважение, няма да се опитва да отмъщава и да си връща на някого заради преживяната, но непревъзмогната болка, той просто няма да има причина да го прави.

Помнете, че носите отговорност. Човек, който действа отговорно, няма причина да се срамува от действията си и да се самообвинява. Помнете, че децата ви ще бъдат като вас. И ако ги научите да бъдат човечни и да отговарят за деянията си, няма да им се наложи някой ден да се сблъскат с въпроса нужно ли е смъртното наказание или не и да се превръщат в съдници.        



Тагове:   мнение,   наказание,


Гласувай:
0



1. анонимен - ;;pp
16.06.2011 21:06
superr tapooo
цитирай
2. анонимен - Абсолютно съм съгласен със статията.
04.09.2011 13:45
С човекът, писал статията имаме пълно единомислие по въпроса.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: worldissue
Категория: Политика
Прочетен: 3213851
Постинги: 1118
Коментари: 1737
Гласове: 1754
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031