Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
07.06.2010 00:28 - Връзките на Осама бин Ладен с войните в бивша Югославия
Автор: worldissue Категория: Политика   
Прочетен: 3687 Коментари: 2 Гласове:
3

Последна промяна: 09.06.2010 21:42


Макар по-голямата част от населението и в нашата страна, и по света да възприема Осама бин Ладен като най-големия враг на САЩ, този негов образ дължим най-вече на медиите.

Проблемът е, че, най-често, в описанието на биографията му журналистите, работещи за най-масовите медии, повтарят и цитират едни и същи факти, а в същото време премълчават други или ги пропускат съзнателно.

Популярно повтаряната версия, използвана от Вашингтон за оправдаване на това, че на практика те превръщат бин Ладен в терористичен лидер, звучи приблизително така: "той беше наш съюзник, но после се обърна срещу нас" (по време на войната, водена от Съветския съюз в Афганистан през 1980-те, американското правителство чрез ЦРУ активно финансира и осигурява инструктори за талибаните. Тази операция получава  кодовото име "Циклон" ).

image [снимка: wikipedia.org]

Но и това не е съвсем така. И след края на войната в Афганистан Щатите се възползват от бин Ладен. Арабинът стига и до бивша Югославия, където до услугите му прибягват босненските мюсюлмани в лицето на Илия Изетбегович и албанските сепаратисти (знаете ли например, че на Осама бин Ладен е издаден босненски паспорт през 1993г. от посолството на Босна и Херцеговина във Виена? Този и други интересни факти ще прочетете в преведената от мен по-долу статия).

Всичко това става със знанието и поощрението както на Вашингтон, така и на други, включително Германия (Западна Германия също подстрекава враждуващите страни, преследвайки собствените си икономически цели; има улики, че германското разузнаване BND дори организира контрабандни оръжейни доставки на воюващите срещу сръбските сили).

По-подробно за тези неща ще прочетете в откъса от доклада, изготвен от канадската организация The Centre for Peace in the Balkans през 2001. Сайтът на организацията съдържа и множество друга ценна информация. Конкретния доклад, от който съм превел част, включва описание на международната терористична дейност на ал Кайда и бин Ладен на територията на Босна, Косово, Албания и Македония.

Ако се опитате да се поразровите и откриете повече данни за терорист номер едно на планетата, ще видите колко несъстоятелна е официалната версия. Бин Ладен започва кървавата си кариера като разработка на тайните служби, укрепва и осъществява голяма част от деянията си благодарение на тях.

Разбирането на истинските цели, които се крият зад така наречената "война с тероризма", е изключително важно, тъй само то може да развенчае манипулативната природа на това явление, служещо днес за оправдаване на поредица необосновани и кървави военни кампании, зад които се крият единствено циничните стремежи за икономическо облагодетелстване. 

Печално е, че много хора смятат тероризма като опит на исляма да потиска християнството и така нататък, тъй като в повечето случаи от фундаментализма материални дивиденти извличат именно Европа и Америка. За обикновения човек остава баналната картинка с брадатия арабин, облечен в дрипави парцали и автомат калашников, неистово викащ "Аллах акбар".    

----------------------------------------------

image [снимка: wikipedia.org]



The Centre for Peace in the Balkans

Balkanpeace.org   

Балканските връзки на бин Ладен

Септември 2001

 

Босна

Босненският мюсюлмански седмичник „Дани” пише на 24 септември 1999, че на Осама бин Ладен, най-издирваният терорист в света, е бил издаден паспорт от Босна и Херцеговина. Бин Ладен е получил паспорта от босненското посолство във Виена през 1993. Обаче бин Ладен не е единствен. Редица заподозрени терористи са пътешествали по света с помощта на „легално издадени” документи от Босна и Херцеговина.

Според „Дани” Босненското външно министерство е било обхванато от паника, когато Мехрез Аудуни, друг притежател на босненски паспорт, е арестуван в Истанбул на 9 септември 1999. Аудуни е подозиран в тесни връзки с бин Ладен. Партията на Демократичното Дело (SDA) [главната мюсюлманска партия на Босна, водена от босненския президент Алия Изетбегович] пуска съобщение, че на 23 септември 1999 Аудуни получава гражданство на Босна и Херцеговина и паспорт, защото е бил член на босненската армия.

Босненският мюсюлмански ежедневник „Ослободженье” разказва в статията си, че трима души, за които се предполага, че са свързани със саудитския екстремист Осама бин Ладен, са арестувани в Сараево през юли 2001. Тримата, един от коита е идентифициран като Имад ел Мисри, са египетски граждани. Вестникът казва, че двама от заподозрените притежавали босненски паспорти.

Арестът, осъществен от полицията на босненската Мюсюлмано-Хърватска Федерация, е бил поискан от САЩ, по думите на вестника.

Дейтънското примирие, прекъснало гражданската война в Босна, предвижда всички чужди войници да напуснат страната, включително тези, които се бият на страната на главно мюсюлманската правителствена армия. Много от тези, които воювали на страната на босненската мюсюлманска армия, включвали редица ислямистки радикали от арабския свят, Афганистан, Пакистан и югоизточна Азия. Обаче, необявен брой от тях остават в страната, получавайки босненско гражданство, тъй като са служели в армията или са се оженили за босненски жени.

В края на гражданската война много от тези, тъй наречени муджахедини остават на територията, контролирана от Босненско-Хърватската Федерация, обучавайки мюсюлманските сили по терористична дейност. Тази дейност изплува на светло на 18 декември 1995, след като в Зеница кола-бомба се взривява преждевременно. Широко се спекулира, че бомбата е била предназначена за американския натовски контингент разположен в Босна с цел отмъщение заради доживотната присъда дадена на Шейх Омах абдел Раман, мозъкът на бомбения атентат срещу Световния търговски център в Ню Йорк.

Внимание заслужава и рейда, проведен от натовските сили срещу тренировъчния център на босненската мюсюлманска тайна полиция (AID), разположен в ски центъра близо до Фойница през февруари 1996, както и арестът на няколко души, подготвящи се да проведат терористични акции. Ирански инструктори тогава обучават бъдещи терористи от AID как да замаскират бомби като детски играчки, кукли и пластмасови фунийки сладолед.

В репортажа си от 26 юни 1997, посветен на атентата срещу сградата Ал Кобар в Рияд, Саудитска Арабия, Ню Йорк Таймс отбелязва, че арестуваните по случая признават, че са служели в босненската мюсюлманска армия. По-късно терористите признават, че имат връзки с Осама бин Ладен.

Анализаторът по отбраната и външните дела Йозеф Бодански пише през 1997, че Иран, от терористичните си бази в Босна, планирал покушение срещу Папа Йоан Павел Втори. Убийството било планирано за края на септември 1997. Терористична група съставена от 20 членове с хърватски, босненски, туниски, алжирски и марокански паспорти се готвели да убият папата по време на болонската му визита. Водачите на групата до един били бивши муджахидини от Босна и Херцеговина. Логистиката на групата била обезпечена чрез местна терористична мрежа, която била тясно свързана с групировката GIA. Италианските власти разкрили опита за покушение навреме и успели да арестуват 14 членове на терористичното звено.

Множество муджахидини в Босна в момента са разположени в сел Босиня Доня, преди войната населявано от сърби. Днес един знак, показващ пътя към селището, предупреждава минаващите от там „да се страхуват от Аллах”.

600-те жители на селището включват от 60 до 100 бивши муджахидини, ислямистки наемници от Средния Изток и други места, които идват в Босна, на страната на местните мюсюлмани по време на гражданската война от 1992-1995. След края на конфликта те и техните семейства се организират в общност, която стои настрана от останалата част на Босна, чието мюсюлманско мнозинство масово в голямата си част изповядва доста по-свободна форма на исляма. Управата на Босиня Доня се отличава рязко със своята стриктна интерпретация на правилата на исляма. Жените трябва да носят забрадки и дълги черни рокли; мъжете трябва да имат дълги бради. Пушенето и пиенето са забранени, както и общуването с външни лица.

Вашингтон и съюзниците му периодично се оплакват по повод муджахидините, които технически са били задължени да напуснат страната през 1995 по силата на международните съглашения. Но западните оплаквания остават не особено настоятелни до края на 1999, когато американските органи на реда откриват, че група мъже, които са посещавали или живели в този край, са били свързани с вероятен терористичен заговор за бомбени атаки в САЩ в новогодишния ден.

Един от тези хора е Карим Саид Атмани, който бива идентифициран от властите като фалшификатор на паспорти за група алжирци, обвинени, че подготвят бомбените атаки. Той е бивш съквартирант на Ахмед Реземи, мъжът арестуван на границата между САЩ и Канада в средата на декември 1999, пътуващ в кола, пренасяща експлозиви. Атмани е бил редовен посетител на Босна, дори след като арестуват Реземи.

Проверка на паспорти и данни по местоживеенето, проведена от босненското правителство – осъществена по настояване на Щатите – разкрива други бивши муджахидини, свързани със същата алжирска група или други заподозряни терористични групи, живели в този район на 60 мили северно от Сараево, столицата, в последните няколко години.

Един човек, палестинец на име Халил Деек, е арестуван в Йордания в края на декември 1999 по подозрения, че е бил замесен в заговор за взривяване на туристически райони; втори мъж с босненско гражданство, Хамид Аич, е живял в Канада по едно и също време с Атмани и е работел за благотворителна организация, свързана с Осама бин Ладен.

Трети заподозрян, алжирец на име Абу Мали, който е смятан за общностен лидер в Босиня, е бил помолен да напусне страната със семейството си през пролетта на 1999 след като Вашингтон натрупва доказателства, че той е работел за терористична организация. Мехрез Амдуни, друг бивш жител на селището, е арестуван от турската полиция през септември 1999 в Истанбул, където той пристига с босненски паспорт. Амдуни бива обвинен във фалшификация и притежание на крадени вещи.

Центърът за мир на Балканите писа през пролетта на 2000:

Арестът на алжиреца Ахмет Реземи на 14 декември 1999, на границата между Канада и САЩ, преминавайки през Британска Колумбия – колата му е пълна с нитроглицерин и материали за направа на бомби – става главна новина в Сев. Америка. Появяват се множество теории, че Реземи е планирал да взриви важна сграда в САЩ отбелязвайки началото на новото хилядолетие.

Теоретиците можеха да си спестят времето като се вгледат по-внимателно във връзките на Реземи от миналото, най-вече тези с терористите, обучавани в Босна и Херцеговина, където Реземи се е биел като муджахидин.

Потвърдено е, че Ахмед Реземи е имал връзки със Саид Атмани, друг терорист, който се е биел в отряда „Ел Муджахидин” в Босна и Херцеговина. Канадските власти депортират Атмани обратно в Босна и Херцеговина на 18 октомври 1998, предположително, не знаейки за подозренията, че той е участвал в терористични дейности из Европа.

Ню Йорк Таймс, в своето издание „Мегазийн” от 6 февруари 2000, пише: „Миналата година, източници в Йордания твърдят, че Мукабарат, разузнаването на страната, е предупредило ЦРУ за поне три атентата подготвяни от базирани в Босна ислямистки терористи, насочени срещу американски цели в Европа.”

Наскоро, Кенет Кацман, сътрудник в Отдела за провеждане на изследвания към Конгреса, разпространи обновен доклад относно тероризма. Този доклад посочва терористични групи на бин Ладеновата мрежа Ал Кайда в Средния Изток, Африка, Босна и Албания.



В близко бъдеще очаквайте и превод на останалите части на доклада, включващи данни относно Албания, Косово и Македония

За връзките на бин Ладен с албанските сепаратисти четете тук




Гласувай:
3



1. анонимен - ДАЙ ,НЕЩО ПО-ПРОСТО... КАТО ЗА НАС!
07.06.2010 00:49
МНОГО Е СЛОЖНО ,КАТО ВАРИАНТ НА "АМЕРИКАНСКА МАНИПУЛАЦИЯ"!
ПО-ДОБРЕ ОБЯСНИ ,НЕЩО ПО-ПРОСТО.....КАК: ЩАТЕН СЛУЖИТЕЛ НА ДС, ПРЕМИНА НА РАБОТА В "ДАНС" И В ПОСЛЕДСТВИЕ СЕ ОКАЗА.....ГЛАВАТА НА "ОКТОПОДА"В ИСТОРИЯТА НА ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ!

НЕ ЧУВСТВАШ ЛИ,... ВРЪЗКАТА,В СХОДСТВОТО??!
цитирай
2. worldissue - бих се опитал да стъкмя обяснение, ...
07.06.2010 00:54
бих се опитал да стъкмя обяснение, което да съдържа по-малко от 4 думи, само че в гореописаното има прекалено много нюанси, че да стане.
Пък и българските схеми тип "дай да се съберем с Вуте, пък да видим кво може да се открадне" бледнеят през размаха на схемите, които се осъществяват на световно равнище.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: worldissue
Категория: Политика
Прочетен: 3234902
Постинги: 1119
Коментари: 1737
Гласове: 1754
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930