Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
05.06.2010 01:57 - Да се страхуваме ли от грипа толкова, колкото искат това от нас медиите?
Автор: worldissue Категория: Политика   
Прочетен: 1703 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 05.06.2010 01:58


Пиша този постинг след като прочетох статията "ПАСЕ: Свинският грип беше ненужна истерия", публикувана във vesti.bg.

В статията най-общо се говори колко е била раздута истерията около свинския грип (за раздухването благодарете на медиите, защото именно те Ви накараха да вярвате и в свинския грип, и в тамифлу), колко държавни пари са отишли на вятъра и че пандемията е била балон раздут умишлено (кампанията за имунизация била "лечение с пласебо" според статията).

Особено силно впечатление прави следния абзац, цитирам:

 

Британското специализирано списание "Бритиш медикъл джърнъл" също подлага на остра критика действията на СЗО.

То цитира разследване по случая, извършено заедно с лондонското Бюро за разследваща журналистика, в което се посочва, че препоръките на организацията за използването на

антивирусни лекарства са били изготвени от експерти, които са били консултанти на производителите на тези медикаменти.

Нарушавайки собствените си правила, СЗО не е споменала за тези конфликти на интереси.

Ще вметна, че акции на тамифлу притежава и Доналд Ръмсфелд; сещате ли се кой е този тип? Явно този човек знае да печели не само от война, но и от болести...

И още нещо. Помните ли как телевизията и вестниците подгряваха истерията около грипа? Съобщаваха ни за абсолютно всеки смъртен случай по един или друг начин свързан с грипа. Като чувахте, че някой умира от грип сигурно си казвахте, "Брей, колко често споменават за смъртни случаи от грип...явно е много сериозно", и вие неволно започвате да се двоумите дали да не идете да си купите ваксина?

Работата е там, че медиите УМИШЛЕНО премълчаваха един факт - от грип (основната причина за смъртността все пак не е грипът, а свързаните с него усложнения, помнете това!) всяка година умират по няколко хиляди души във всяка страна. Така че обявената смъртност от свинския грип (тук също се спекулираше, тъй като смъртите на 90% бяха предизвикани от усложнения след прекарания свински грип) всъщност е незначителна на фона на общото число фатални случаи предизвикани от този вирус.

В сайта
gripp.ru открих една полезна статистика, показваща броя заболели и починали от грип за една година в няколко държави:

image

От горната таблица ще извлека един пример: в първата хоризонтална колонка, показваща статистиката на САЩ, смъртните случаи (последното каре) се движат в рамките на 12.5-37.5 хил. души годишно. А в статията, публикувана в vesti.bg се казва, че от свински грип в света (сумирайте цифрите от таблицата, при положение, че не са дадени данни за целия свят и го сравнете с цифрата на свинския грип, за който така се гърмеше в медиите) са починали 18 хил. души. Както се казва, коментара е излишен. 

От друга страна вирусите имат една особеност - да мутират. Така, че следващата зима няма как да не се появи нова грипна форма и предполагам, че фармацевтичните компании отново ще и дадат някое "запомнящо се" название. Пак ще ни плашат от екрана и ще ни убеждават, че без ваксината сме заникъде. Пак ще ни плашат, че грипа е смъртоносен, а всъщност проблемът идва не от грипа сам по себе си, а от осложненията, които може да предизвика. Именно те водят до фатален изход.

Но медиите млъкнаха, когато мина традиционния сезон на заболяването, нали? Те забравиха за свинския грип така внезапно, както и започнаха да бият камбаните. Питам се в края на тази година този бумеранг отново ли ще се върне при нас, простосмъртните?





Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: worldissue
Категория: Политика
Прочетен: 3215735
Постинги: 1118
Коментари: 1737
Гласове: 1754
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031