Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
30.05.2010 01:15 - Станали сме полицейска държава? Стига, бе!
Автор: worldissue Категория: Политика   
Прочетен: 1973 Коментари: 2 Гласове:
1



От няколко дни основния рефрен, който чувам включвайки телевизора е, че сме на път да се превърнем (или вече сме станали, не разбрах точно) в полицейска държава. За да съм по-наясно какво точно представлява "полицейската държава", потърсих тълкуванието на термина из интернет. По навик първо влезнах в Уикипедия (това ми е станало някакво професионално изкривяване май: като търся нещо да минавам през този сайт. Е, всеки с недостатъците си :-D)

Според написаното в сайта, полицейска държава е държава, в която властта се опитва да налага подтиснически и репресивен контрол върху политическия, икономическия и социален живот в страната, използвайки насилствени мерки (най-вече силите на полицията; в някои случаи вътрешни войски и армията)

До колко тогава тази фраза е приложима в нашия случай. По това, което разбирам от синия екран е, че Първанов, имайки предвид последните полицейски операции с говорещи имена, се притеснява, че в държавата се случва нещо странно и че тези задържания са груби и обезпокояващи и тъй нататък.

Първо, имайки предвид, че Червените от край време се чепкат с ГЕРБ, трудно ми е да повярвам, че президента искрено се е загрижил за това кого, заради какво и как задържат и доколко това може да се отрази върху свободите на избирателите. По-логично ми се струва, че повече го вълнуват политическите дивиденти, които може да извлече от изказването си. (искам да подчертая, че не съм фен и не защитавам Б.Б., не гласувах за него и ми омръзна да слушам на всеки 30 секунди името му.)

Към това мога да прибавя, че личното ми впечатление е, че тези масови задържания и операции с имена "Наглите", "Лапачите" и така нататък изглеждат повече като пиар-кампания и по-малко като реален опит да се нанесе съкрушителен удар върху мафията и корупцията в многострадалната ни държава. Освен това с тези удари по престъпния контингент май се прави опит да се отвлече вниманието от не особено обнадеждаващите мерки срещу кризата в икономиката. 

Честно да ви кажа, предпочитам да чуя има ли ВЕЧЕ програма за борба с финансовата КРИЗА в страната и какви РЕАЛНИ мерки ще се вземат, отколкото всеки ден да гледам къси филмчета с качулати здравеняци, които хващат поредния нерез.

Искам да ме разберете правилно - ПРИВЕТСТВАМ и СЪМ ЗА борбата срещу престъпниците и корумпираните чиновници, ПОДДЪРЖАМ акциите на МВР, но не съм особено ентусиазиран от това, че тези операции се превръщат в медийна игра. Все пак да не забравяме, че едно е да задържиш заподозрян, друго е да събереш доказателства, трето е да го изпратиш на прокурора и четвърто ДА ГО ОСЪДИШ.

Освен това, както разбирам, под полицейщина се има предвид именно направените наскоро серия зрелищни задържания, за които казах. По това, което виждам, съдя че задържаните са основно заподозрени в икономически и тежки криминални престъпления. Не съм чул за задържани по идейни, политически или религиозни причини. Така че не разбирам къде е репресивната полицейщина. Не съм чул оплакване и за задържани журналисти (впрочем, не че се сещам за журналист, който да прави някакви скандални разследвания и мафията и политиците особено да се боят от него или нещо подобно; не се сещам и за журналисти, които да не се влияят от бизнес интересите на шефовете си, когато пишат статиите си, ако знаете такива, моля изредете имената им в коментар под постинга).

Второ, за полицейска държава се говореше и по времето на Богомил Бонев. И то през бурните 90-те години. За каква полицейщина говорим тогава? Организираната престъпност и т.нар. мутри изживяваха разцвета си, държавата беше едва ли не в състояние на колапс... Май тогава големи акции и показателен съд нямаше...

Да си спомним и януари 1997, когато тогавашното правителство падна. В полицейска държава правителството не пада толкова лесно, там се използва цялата палитра от кървави мерки, за да се потъпче волята на недоволните - в нашия случай по-скоро ставаше въпрос за традиционната корупция в астрономически размери и стремежа да се прилапа малкото ценно движимо и недвижимо имущество, останало от времето на социализма, не толкова да се създаде устойчив, продължителен диктат.

Сега също не вярвам, че се прави радикална промяна. Виждам, обаче междупартийни боричкания, издъхваща икономика, разбити пътища, липса на контрол и отговорност, футболисти, фолкпевици, бигбрадъри (последните три не знам защо ги споменавам...), но ЗА СЪЖАЛЕНИЕ НЕ ВИЖДАМ НАПРЕДЪК. 

При положение, че дори с торентите не могат да се справят, въпреки че ту заплашват потребителите, ту смело заявяват, че ще затворят АРЕНДА и ЗАМУНДА. Еми и двата тракера и сега си работят...

Така, че мисля, че проблемът в БГ е хроничен. Как да говорим за полицейщина, като държавния апарат не може да се самоорганизира както трябва. Премиерът прави предложение, електората е недоволен, той се отказва от него или го смекчава...

Докато на първо място застават шуробаджанашките икономически интереси, корупцията, контрабандата и мафията ще процъфтяват. Ще спират еврофондовете, ще ни мъмрят от Брюксел и т.н.

В общи линии, щом принципа е "Изкарай мандата и се възползвай максимално, че втори път няма да те изберат" не вярвам, че може да се организира политическа върхушка, която да наложи истинска полицейщина.


КРАЙ   




Гласувай:
1



1. injir - В общи линии май принципите на уп...
30.05.2010 01:29
В общи линии май принципите на управляващите са сходни.
цитирай
2. worldissue - когато преследваш едни и същи цели, ...
30.05.2010 01:33
когато преследваш едни и същи цели, сходството в принципите е по-скоро закономерност, отколкото случайност
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: worldissue
Категория: Политика
Прочетен: 3213822
Постинги: 1118
Коментари: 1737
Гласове: 1754
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031