Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
29.04.2010 21:31 - Единайсет Години след Балканските Бомбардировки: Обедненият Уран от Бомбите на НАТО Продължава да е Смъртоносен
Автор: worldissue Категория: Политика   
Прочетен: 2479 Коментари: 4 Гласове:
2



The Centre for Peace in the Balkans

Atlantic Free Press, 19 април, 2010
Единайсет Години след Балканските Бомбардировки: Обедненият Уран от Бомбите на НАТО Продължава да е Смъртоносен

Любица Вуядинович 

Eleven Years After The Balkans Bombings: Depleted Uranium in NATO Bombs Remains Deadly by Ljubica Vujadinovic


Водещ сръбски експерт в областта казва, че използваните от НАТО боеприпаси с обеднен уран (ОУ) по време на агресията на Алианса срещу Сърбия причинява огромен ръст на раковите заболявания и броя на новородените с малформации.

“Обедненият уран е не само радиоактивен, както всеки друг тежък метал, но и крайно токсичен,” обяснява доктор Радомир Ковачевич, служител на Института по радиология „Др. Драгомир Карайович” в Белград.

„Той е невротоксичен, така че основно атакува бъбреците, след това черния дроб и далака. С други думи, веднъж попаднал в организма, обедненият уран отравя целия организъм.”

ОУ е наричан „костотърсач” – в човешкото тяло той се натрупва трайно в скелета. С течение на времето, той предизвиква клетъчна мутация и води до различни болести, включително рак.  

Данните, публикувани от Института за Публично Здравеопазване на гр. Вранье, гъсто населен район в южна Сърбия, заобиколен от четири населени места, за които се знае, че са заразени с ОУ (Плячковица, Братоселце, Релян и Боровац), показва, че броя на новорегистрираните случаи на ракови заболявания се е удвоил – от 185 през 2000 година до 398 нови диагнози през 2006.

Според Др. Ковачевич, 4-те проведени досега проучвания, както на населението, така и на работилите в заразените зони, показват, че излагането на лъчение от ОУ причинява типични и специфични промени на генетичния материал.

В района на Вранье, броя на новородените с увреждания се е увеличил от 21 случая през 1998 до 73 през 2008. Общия брой новородени не се е променил – той се движи в рамките на 800 до 1000 бебета на година.

„ДНК молекулата е много чувствителна на агресия – в случая на радиоактивност”, казва Др. Ковачевич пред Provoices. „А промените на генетичния материал предизвикан от замърсяването с ОУ ще засегне много поколения напред.”







Гласувай:
2



1. tomcat - Винаги съм твърдял, че по-о...
30.04.2010 09:48

Винаги съм твърдял ,че по-опасна терористична сган от нато няма,дано Господ да си свърши рботата с тези мародери!А срама от членството си в нея ,България трудно ще измие!
цитирай
2. worldissue - Е, всъщност членството ни в НАТО ...
30.04.2010 12:05
Е, всъщност членството ни в НАТО донякъде е закономерност. От една страна, на картата на света България, както и повечето други държави, заема ролята на пешката. А както знаем, решенията, къде да се мести пешката, взима не тя, а шахматистът (в нашия случай днешните велики сили, по-скоро една велика сила - САЩ). От друга страна, членството донякъде ни дава малко сигурност (поне спрямо другите балкански членки на НАТО), така че някакви авантюри на Балканите, поне в сегашната ситуация, са недопустими.
И още нещо - ако Съветския съюз не се бе разпаднал така драматично, ако разпадането му беше преминало плавно и без потресения, САЩ и европейските им марионетки нямаше да могат да осъществят настъплението към Балканите.
От друга страна, войните в Югославия се оказаха изключително важни за блока НАТО, тъй като след разпада на СССР съществуването му на практика се обезмисляше - големият "враг" вече беше изчезнал.
Т.нар. "мироопазващи мисии" дадоха нужния повод за запазването на North Atlantic Treaty Organization.
цитирай
3. tomcat - Така е по принцип нато е създадено уж ...
30.04.2010 17:14
Така е по принцип нато е създадено уж за опозиция на варшавския договор при положение ,че СССР не съществува не би трябвало и нато да съществува!Ама точно тогава идва измамата наречена "световен тероризъм" удобно ,удобно за да оправдае съществуването на нато и неговата експанзия.Нали трябва да е отбранителн пакт ,защо тогава води нападателни превантивни войни срещу суверени държави ,които никога не са нападнали нито една държава членка на нато.кога Ирак и Афганистан и Сърбия са нападали чужда държава?????Разбира се пределно ясно ми е какви са истинските им мотиви за воденето на тези геноцидални войни.Преди да влезнем в нато някой от съседите ни да е искал да ни напада??Няма такова нещо, това отново са клишетата на т.нар. атлантици заиграват е със страховете ни и баламосват хората само с приказки за сигурност.По голяма заплаха за сигурността ни няма от тях .
цитирай
4. worldissue - Всъщност, тероризмът стана изв...
30.04.2010 18:28
Всъщност, тероризмът стана извинителен повод в края на 90-те, в случая с Югославия позицията беше горе-долу "сърбите са лошите, НАТО са единствените, които могат да осигурят мир в региона". Следващото колониално настъпление, така ще го нарека, насочено вече срещу Близкия Изток, премина под мотото на "войната с тероризма". В случая с нашата България, "побратимяването" й с Запада беше неизбежно; СССР се разпадна, а наследницата й, Русия, беше покосена от жестока икономическа, политическа и социална криза, което й попречи да задържи онова геополитическо влияние, което беше натрупал Съветския съюз. Така че не е чудно, че НАТО ни погълна.
Общо взето, не се случи нищо ново - както преди 1000 години, така и днес, силните на деня се съобразяват с материалните си интереси, а не със справедливостта.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: worldissue
Категория: Политика
Прочетен: 3213982
Постинги: 1118
Коментари: 1737
Гласове: 1754
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031