Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
26.04.2010 21:12 - Вносни Ислямисти? Уахабити започват кампания по промяна на вероизповеданието в Босна
Автор: worldissue Категория: Политика   
Прочетен: 1373 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 27.04.2010 13:22


Вносни Ислямисти? Уахабити започват кампания по промяна на вероизповеданието в Босна
Дзенана Карабегович

Imported Islamists? Wahhabi Group Launches Conversion Campaign In Bosnia
by Dzenana Karabegovic

Global Research April 9, 2010
Radio Free Europe Radio Liberty  2010-04-02

САРАЕВО – Миналата седмица международна уахабитска организация започна кампания, призоваваща не-мюсюлманите да приемат исляма в Босна и Херцеговина.

Организацията, наричаща себе си "Poziv u Raj" (Покана за Рая), започна да поставя билбордове и постери, разпространявайки листовки в Сараево, Бихач, Сански Мост, Маглаж, Зеница, Травник, Тузла и Тесань.

Групата също организира публични лекции в Босненските селища чрез грък и германец, които наскоро приели исляма.

Тези новоизпечени мюсюлмани повтарят призива на групата към не-мюсюлманите да сменят религията си. Те също критикуват и традиционно либералните босненски мюсюлмани, заявявайки че много босняци не изповядват истинския ислям.

В една от последните лекции, приелият исляма грък Ефстатиос Ционис твърди, чу 60% от босняците не се молят, 70% от жените не се ”забрадват” и 90% от босняците пият алкохол.

Кампанията предизвика тревога сред не-мюсюлманите в населения предимно с мюсюлмани град Маглаж, след като листовки с призиви за приемане на исляма били разпространени в римо-католическата църква. 

Местните католици в Маглаж се оплакали относно листовките на кмета Мехмед, насрочвайки среща с Мустабасич и представители на сръбската православна църква, за да обсъдят проблема.

Членове на уахабитската група също раздали листовки на три католически монахини в Маглаж. Подобни инциденти предизвикват вълна на възмущение сред етническите хървати в града – някои от които казват, че се чувстват застрашени от острата ислямистка реторика на организацията.

Привнесени Ислямисти?

Енорийският свещеник, Яков Филипович, казва пред Балканския клон наRFE/RL, че тези случаи са привлекли вниманието на босненските власти заради разрастването на ислямския фундаментализъм в някои части на страната.

"Може би е хубаво, че медиите повдигнаха въпроса, в смисъл, че ние не се заблуждаваме”, казва Филипович. ”Някои казват, че такива работи тук не се случват. Само че това ще привлече вниманието към това, което наистина се случва тук. Това трявда се реши (от официалните власти), които са отговорни, така че това да не се повтаря.”

Местен сръбски православен свещеник, Далибор Джекич, казва, че той открива една от уахабитските листовки на вратата на църквата си. "Това е грозно послание към мен като представител на моите хора и към моите хора”, казва той. ”Осъзнавам, че обикновените (босняци), които от векове живеят от векове заедно със сърбите и православните вярващи в тази част на страната, нямат нищо общо с това. Дори те – моите познати и съседи, които разбраха за случилото се – са ужасени.”

Мустабасич, кмета на града, казва че не знае нищо за листовките и протестите.

RFE/RL потвърждават, че имам от мюсюлманската общност, Мустафа Ефенди Спахич, е бил домакин на лекция на уахабистката организация в Сански Мост.

Но Екрем Туцакович, говорител на мюсюлманската общност на Босна, отрича всякакви връзки между организацията му и уахабистката кампания – казвайки, че общността на мюсюлманите научава за лекцията от местните вестници.

"Не знаем каква е била лекцията, кой участва или дали този имам е взел участие в нея, в какво качество,” казва Туцакович.

"Маргинална Заплаха"

Остава неясно кой спонсорира кампанията на организацията в Босна или кой плаща скъпите листовки и постери. Служителите на уахабиската група в офисите на организацията в Тузла отказват да коментират кампанията пред RFE/RL.

Професорът от факултета по ислямски науки в Сараево, Енес Лжевакович, смята групата за аматьорска и маргинална. ”Не мисля, че това е сериозна заплаха,” казва Лжевакович. ”Говорим за групи от маргинали. Може ли да има нещо по-сериозно? Нищо не трябва да се отхвърля. Всичко е възможно.” учи.”

Уахабиското движение, консервативна ислямска школа, възникнала в Саудитска Арабия преди около 200 години, набира сила в Босна от края на войната, продължила от 1992 до 1995.

Стотици ислямски наемници, последователи на уахабиската традиция, воювали на страната на босненските мюсюлмани по време на войната, остават в страната – много от тях се женят за местни жени и създават ислямистки организации.

През февруари, босненската полиция обискира уахабиска комуна в село Горна Маоца в сев. Босна – арестувайки няколко от водачите й по подозрения, че въоръжени членове на комуната се превръщат в заплаха за сигурността.  

Global Research

 




Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: worldissue
Категория: Политика
Прочетен: 3235582
Постинги: 1119
Коментари: 1737
Гласове: 1754
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930