Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
22.04.2010 23:28 - Какво би могло да подпали фитила на третата световна война
Автор: worldissue Категория: Политика   
Прочетен: 1371 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 23.05.2010 01:50


Зад Кулисите: САЩ-НАТО Подготвят Конфронтация в Арктика

Behind the Talks: US-NATO Prepare Confrontation in the Arctic

Global Research 1 април, 2010
Voice of Russia


Москва счита за недопустими перспективите за военно присъствие в арктическия регион. Не е тайна, че през последните години голям брой западни държави, включително САЩ, разкриха плановете си да построят поне 66 бойни кораба за провеждане на нападателни действия в региона на Арктика.  

Надпреварата в региона на Арктика става все по-интензивна. На конференцията на петте държави на арктическото крайбрежие в Канада, държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън каза, че е нужно да се защитят интересите на страните, които имат своите законни интереси в Арктическия океан. Г-жа Клинтън имаше предвид Швеция, Финландия и Исландия.

Представители на тези страни не бяха поканени да вземат участие в конференцията, което значи, че Белия Дом смята, че е изключително вероятно Русия да бъде доминираща в Арктическия регион. Едва ли позицията на Вашингтон по този въпрос може да се определи като новина. Американските политици не веднъж са казвали на Москва, че не одобрява работата на руските учени в арктическия регион. 

Работата е там, че това неодобрение е неоснователно. Русия има правото да провежда изследвания в своята международно призната 200-милна икономическа зона.

Москва има силни аргументи, за да смята подводните планински вериги Ломоносов и Менделеев, простиращи се през Арктическия океан към Гренландия, са продължение на континеталния й шелф.   

Според Конвенцията на ООН за Закона за моретата, крайбрежните държави имат суверенно право да изследват и развиват естествените ресурси на шелфа. Но по думите на Председателя на Думския Комитет по Екология Владимир Грачьов, на първо място е важно да се говори за научната работа, което е от изключителна важност за целия свят.

Важно е да се изучават  задълбочено и научно всички съществуващи проблеми. И в тази връзка, руската инициатива за изучаване на Арктическия регион и работата на подвижната и станция е много важна за изпълнението на програмите в арктическия регион.  

Друг проблем, който също е много важен, е създаването на научна програма за климатичните промени. Днес не всички осъзнават, че климатичните промени сериозно ще повлияят на Арктика. Всички тези климатични промени могат да доведат не само до значителни глобални климатични промени, но също и глобални промени в живота в северните ширини.    

От своя страна, руският външен министър Сергей Лавров също отрече нападките на Вашингтон. Той каза, че всички пет страни, които имат свой континентални шелфове, трябва да разрешат спорните си въпроси изключително на базата на Конвенцията на ООН относно Закона за моретата.

Mосква никога не е нарушавала този документ. Информацията, която руските учени събраха, трябва да осигури значителни основания за да се потвърдят руските заявки за значителни части от арктическия шелф. Колкото до научното сътрудничество в арктическия регион, Русия винаги е поддържала идеята за консолидирана дейност в тази сфера, включително нуждата да се проведат задълбочени изследвания на състоянието на арктическите биоресурси и екология. Идеята е всички пет крайбрежни страни да проведат хидрографски изследвания в района и резултатите от работата им в много отношения да се допълнят взаимно.

Москва също смята за недопустими перспективите за военно присъствие в Арктика. Не е тайна, че през последните години голям брой западни държави, включително САЩ, разкриха плановете си да построят поне 66 бойни кораба за провеждане на нападателни действия в региона на Арктика.  

Обаче, според специална конвенция на Обединените Нации, която е подписана от всички крайбрежни страни, арктическия регион трябва да остане девоенизирана зона завинаги.  

Единствено научни експедиции са приемливи там, факт, за който много страни се опитват да забравят днес. Работата е там, че днес дневния ред е свързан с проблема, че 67% от потенциалните световни запаси от хидрокарбонати се намират в региона.  

А Русия няма планове да отстъпи, тъй като тя има право да заяви правата си върху територията, разпростираща се на 1.2 млн. кв. км., включително Северния Полюс, по-голямата част от акваторията на Баренцово море, Чукотско море и Берингово море. Завършеният иск на Москва относно шелфа ще бъде готов към 2013.


Global Research

-------------------

image
снимка: wikipedia.org

 






Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: worldissue
Категория: Политика
Прочетен: 3241450
Постинги: 1119
Коментари: 1737
Гласове: 1754
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930