Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
26.03.2010 01:08 - Балканите, Албания, Косово, Хероинът и Джихадът (обновена на 29 март)
Автор: worldissue Категория: Политика   
Прочетен: 5142 Коментари: 0 Гласове:
5

Последна промяна: 05.06.2010 20:37




The Centre for Peace in the Balkans

Balkanpeace.org



БАЛКАНИТЕ - АЛБАНИЯ - КОСОВО - ХЕРОИН - ДЖИХАД (BALKANS - ALBANIA - KOSOVO - HEROIN - JIHAD)
      Изследователски анализ
Mай 2000г.  
    Най-големият парадокс в международната борба с наркотиците е свързана с Балканите и експлозията на терористичната активност в този безпокоен регион. Обаче, това се отнася не толкова до наркотиците и оръжието, колкото до големите играчи в тази смъртоносна игра.
Терористичните организации в топ списъка на най-издирваните в Америка получават мълчалива подкрепа на Балканите от администрацията на Бил Клинтън. „Най-издирваният” терорист в света днес, Осама бин Ладен, който обяви „фатва” срещу САЩ бива насърчаван от доктрината на Клинтън. На Балканите наблюдаваме истински парадокс, където няколко смъртни врагове – иранските революционни стражи, Осама бин Ладен и ЦРУ – стоят рамо до рамо, докато преследват диаметрално противоположни цели.

Наркотиците Финансират Тероризма

По-ранни репортажи потвърждават, че тероризмът на Балканите се финансира главно чрез трафика на наркотици. Хероинът – струващ 12 пъти теглото му в злато – е засега най-доходоносната стока на пазарите. Килограм хероин, струващ 1000 долара в Тайланд,  се продава на едро в Канада за 110 000 долара с улична цена от 800 000 долара.

Всъщност хероиновият трафик стана толкова изгоден за каузата на албанския сепаратизъм, че населените предимно с албанци градове Велики Трновац и Бластица в Сърбия, Вратница и Гостивар в Македония, Шкодер и Дурес в Албания станаха известни като „новите Меделини” на Балканите. По балканския път хероинът пътува през Турция, Македония, Косово и Албания на път към западноевропейските пазари. Стойността на пренасяния хероин е 400 милиарда долара на година. През 1996 Щатската агенция за борба с наркотиците (DEA) описа Балканския канал за трафик в годишния си доклад. През 1998 DEA посочва, че косовските албанци са станали вторите най-значителни трафиканти по Балканския канал. 

Тези основно албански наркобарони от Косово пренасят хероин изключително от азиатския Златен Полумесец, на пръв поглед неизчерпаем източник. На единия край на полумесеца се намира Афганистан, който през 1999 изпревари Бурма като най-голям световен производител на на опиумен мак. От там хероиновата маса минава през Иран до Турция, където се рафинира, и след това попада в ръцете на албанците, които действат от неподконтролните градове по границите на Македония, Албания и Сърбия. По информация на Държавния департамент на САЩ, от 4 до 6 тона хероин минават през Турция всеки месец.
 
„Не се прехваща много” –казва едно официално лице. „Хващаме само малка част от общото количество”. Не е чудно, че Армията за Освобождение на Косово (АОК) просперира чрез този канал. Зависимостта й от наркобароните е трудно доказуема, но уликите няма как да не бъдат отчетени.

През 1998 Германската федерална полиция замрази две банкови сметки принадлежащи на организацията „United Kosova”, намиращи се в дюселдорфска банка след като се открива, че няколко стотин хиляди долара са били депозирани в тези сметки от косовски албански наркотрафикант с присъда. Цитирайки поне един публикуван доклад, Буяр Букоши, Премиер на „косовското” правителство в изгнание, се подозира, че е имал контрол върху сметките.

В начало на 1999 италианския съд в Бриндизи осъди албански трафикант на хероин на име Амарилдо Вриони, който призна, че е закупил оръжие за АОК от мафията в замяна на наркотици.

На 23 февруари миналата година чешката полиция арестува Принц Доброши, главатар на албанска косовска наркогрупа. Претърсвайки апартамента му полицаите откриват улики сочещи, че той е правил поръчки за леки пехотни оръжия и миномети. Никой не задал въпроса за какво са му на дребен дилър миномети. Едва по-късно чешката полиция открива, че той ги е препращал на АОК. Чехите екстрадират Доброши в Норвегия, където той бяга от затвора през 1997, докато излежава 14-годишна присъда за трафик на хероин.

Затова не е чудно, казват европейски представители на закона, че фракцията, която в крайна сметка взе властта в Косово – АОК под ръководството на Хашим Тачи – е групировката, която поддържаше най-тесни връзки с трафикантите.

В статията си относно АОК и трафика на хероин, Монреал Газет пише: „...Майкъл Ливайн, ветеран от DEA с 25-годишен стаж (Агенцията за борба с наркотици на САЩ), който напуска през 1990, казва че не се съмнява, че американското разузнаване е знаело за връзките на АОК с наркотиците. „Те (ЦРУ) ги поддържаха (АОК) по всички възможни начини. Докато ЦРУ пази АОК, всички важни канали за трафик на наркотици са защитени от всякакви полицейски разследвания”, казва Ливайн , който преподава специални тактики и работа с информатори на американската и канадска полиция, включително RCMP. „Тези улики са неоспорими”, казва той, обяснявайки, че информацията идва от „вътрешни източници в DEA”.

Връзките на албанските Меделини в частност е силна в Италия, където тя действа съвместно с „Sacra Corona Unita”, или четвъртата мафия. Групата контролира наркотърговията в района на Бриндизи, Лече и Таранто.  

Пипалата на Албанската мафия са прострени през цяла Европа. По данни на Интерпол, албаноговорящите наркодилъри съставят 14% от арестуваните за контрабанда на хероин през 1997. докато средният трафикант пренасял 2 грама хероин, албанците пренасяли със себе си около 120 грама. Скандинавските страни заявяват, че албанците контролират 80% от хероиновия пазар там. Швейцария посочва, че 90% от трафика на дрога в страната е свързан с албанците. Германските органи на реда твърдят, че албанците оформят най-голямата група, замесена в трафика на хероин.

Германската Федерална Полиция посочва, че косовските албанци внасят 80% от хероина в Европа. Участието на косовските албанци в трафикирането е толкова доминиращо, че много европейски наркозависими общо наричат наркотиците „Албанка”.


Тероризъм, Шпиони и Албанци

Дейностите на Осама бин Ладен в Албания са добре известни и документирани. Присъствието на мрежата му в тази страна е толкова мощно, че Секретаря по отбраната на САЩ Уилям Коен отложи планирана визита там миналия юли от страх да не бъде убит.

Албанската служба за сигурност SHIK потвърди, че съществуват планове да се атакуват обекти на САЩ в Албания. SHIK е наследник на прословутата комунистическа служба за безопасност "Sigurimi." Бившият началник на Sigurimi, Иракли Кочолари, е съветник на настоящия началник на SHIK, Фатос Клози. През 1997 ЦРУ изпраща група експерти, които да модернизират и реорганизират SHIK. Другият важен патрон над SHIK е германската разузнавателна агенция Bundesnachrichtendienst (BND), която отвори една от най-големите си кантори в Тирана. Личностите на сътрудниците на BND говорят сами за себе си. по време на формирането на терористичната албанска организация Ushtria Clirimtare e Kosove - UCK (АОК) начело на BND е Хансйорг Гайгер, чийто заместник е Райнер Кеселринг, син на генерала от Луфтвафе, който бомбардира Белград по време на Втората световна война.  

Г-н Кеселринг получава задача да тренира терористите от АОК в турска база близо до Измир, където той оглавява отдела на BND през 1978. френски източници потвърждават, че членове на германския отряд командоси, Kommando Spezialkrafte (KSK), участва в тренировъчната програма на АОК. Ген. Клаус Нойман, напускащият началник на окупационните сили на НАТО в Косово и Метохия, формира отряда на германските командоси.  

Взаимоотношенията между ЦРУ и SHIK наподобяват на господар и слуга. По „молба” на ЦРУ миналата година Албания изгонва трима „хуманитарни” работници, двама сирийци и иранец. Изпълнявайки друга заявка SHIK  арестуват албанец, Максим Чичику, тъй като той шпионирал американското посолство. Чичику получава образование в Саудитска Арабия. В Албания той работи в частна охранителна фирма, предоставяща бодигардове на араби посещаващи страната. Обвиняват го, че шпионира сътрудници на посолството от името на бин Ладен. Албания също изгонва четирима египтяни, заподозрени че имат връзки с бин Ладен. Двама други са арестувани и предадени на щатски агенти, заедно с бус пълен с документи и компютърна техника, собственост на организация на Осама бин Ладен.

Почти по същото време, Иран, чрез посолството си в Рим и сътрудника си Махмут Нурания, започва да организира в Албания сектор за събиране на разузнавателна информация. Дейността им в Албания е на две нива: икономическо-финансова през албанската Арабска Исламска Банка и хуманитарна през организации, които стават стандартно прикритие за подривни дейности. В началото на 1998 Иран започва сериозна консолидация на най-важните си опори в Европа, Сараево и Тирана. По думите на Йозеф Бодански, анализатор на тероризма и нетрадиционните военни действия, Иран помага на АОК осигурявайки й военни планове съставени от Заим Берса, бивш полковник в Югославската Народна Армия (ЮНА) и друг косовски албанец, Еюп Драгай.  

Един от лидерите на елитно подразделение в редиците на АОК бил Мухамед ал-Зауахири, брат на Др. Айман ал-Зауахири, лидер на египетска джихад организация и военачалник на Осама бин Ладен. Отново Косово се превръща в парадокс, където няколко смъртни врага – иранските революционни стражи, Осама бин Ладен и ЦРУ – вървят ръка за ръка, обучавайки АОК.

Счита се, че бин Ладен утвърждава организацията си в Албания през 1994 с помощта на тогавашния премиер Сали Бериша. Албанските връзки с ислямистките терористи процъфтяват по време на управлението на Бериша, когато главната тренировъчна база на АОК се помещава в имот в северна Албания, собственост на Бериша. По време на своеобразния „меден месец” между ЦРУ и войните на Джихада, Фатос Клози, глава на SHIK, казва че има надеждна информация според която четири групи с бойци на Джихада от Египет, Саудитска Арабия, Алжир, Тунис и Судан са се намирали в северна Албания и са се били в редиците на АОК. Клози наскоро заяви, че е имало опит за дестабилизация на страната, загатвайки главно за бившия премиер Сали Бериша.

Джихадът и Сърбия  

През 1994 в Ливан радикална мюсюлманска сунитска групировка, Такфир уал Хийра, се опитва да взриви конвой със сръбски свещеници, по пътя им за Коура. Свещениците избегнали смъртта, тъй като самоубиецът атентатор задействал бомбата си преждевременно.

Това покушение срещу сръбските духовници предшества много по-амбициозен план. На 18-тата Ислямска конференция, Ал-Джамаа ал.Исламия, провела се в Пакистан (23-25 октомври 1998г), албанският сепаратизъм в Косово и Метохия бил определен като джихад. Същото определение било дадено и на ислямските борби в Индия (Кашмир), Изрел (Палестина) и Еритрея. Наричайки въоръжените борби като „свещена война” или джихад, ислямският свят се нагърбва със задължението да прави всичко, което е по силите му – икономически, политически или дипломатически – да подпомага борбата за свобода в окупираните мюсюлмански територии”. Това дава легитимност на терористически актове извършвани от свещените войни на Аллах. Касаейки се до джихада, терористичната организация на Осама бин Ладен заявява за терористични атаки срещу „нациите на неверниците”, а именно Британия, САЩ, Франция, Изрел, Русия, Индия и Сърбия.


Връзката с Джихада в Босна

В Босна и Херцеговина влиянието на управляващата ислямистка партия, Партия на Демократичното Дело* (SDA) изявява наскоро възродените „правоверни”. Отличаващи се с дългите си бради и панталони с къси крачоли, голям брой от тях участват в терористичните прояви на АОК в Косово и Метохия. Превозът на тези бойци на джихада се осъществява под патронажа на SDA, която им осигурява паспорти. Визи се издават с цел „хадж” – посещение на светите места – до Мека. Др. Нойман Балич, глава на косовската SDA и сега министър в правителството на Хашим Тачи, е отговорен за транзита им към Албания. Босненските мюсюлмани получават журналистически акредитации и 2000 германски марки за пътни разходи. Не се знае колко се връщат от Косово, но част от тези войни на джихада загиват в Чечня.

Властите в Сараево активно се включват в обучаването на терористи. През 1993 Саудитска Арабия дава милион долара за строеж на бежански лагер за босненски мюсюлмани в Албания. Един от водещите политически лидери на мюсюлманските власти в Сараево признава пред Миша Глени, че базата се е използвала за обучение на саботьори, изпращани след това в Косово, тъй като сръбският им бил безупречен.


*Името може да е преведено с неточност, вариантът на английски е: Party of Democratic Action

окончанието на статията четете тук




Гласувай:
5


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: worldissue
Категория: Политика
Прочетен: 3213982
Постинги: 1118
Коментари: 1737
Гласове: 1754
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031