2. radostinalassa
3. zahariada
4. mt46
5. varg1
6. leonleonovpom2
7. wonder
8. sparotok
9. kvg55
10. planinitenabulgaria
11. rosiela
12. bven
13. apollon
14. hadjito
2. geraltofrivia
3. radostinalassa
4. lamb
5. hadjito
6. simonata
7. metaloobrabotka
8. djani
9. iw69
10. rosiela
Прочетен: 1270 Коментари: 0 Гласове:
Последна промяна: 21.03.2010 19:17
www.engdahl.oilgeopolitics.net
ГМО Скандалът:
Дълготрайните Ефекти от Генно Модифицираните Храни върху Човека
Изследванията се налага първо да се одобряват от индустрията
Global Research, 29 юли 2009
Една от най-големите мистерии около разпространението на растителни продукти с ГМО по света, като се започне с първите комерсиални култури, появили се в началото на 90-те години в САЩ и Аржентина, представлява липсата на независими научни изследвания на дългосрочните ефекти на ГМО продуктите върху хора, да не говорим за опитни мишки. Най-накрая се проля светлина върху истинските причини за това. Компаниите производители на ГМО култури като Монсанто, БАСФ, Пайъниър, Сингента и други възпрепятстват независимите изследвания.
Статия в уважаваното американско научно ежемесечно списание Сайънтифик Америкън за август 2009г. разкрива шокиращата и обезпокояваща истина криеща се зад разпространението на ГМО продукти по планетата, започвайки от 1994г. Няма никакви независими научни изследвания в никое уважавано издание по света по една проста причина. Невъзможно е да се направи независима проверка на това дали растителните продукти с ГМО, като например царевицата Monsanto Roundup Ready Soybeans (или MON8110 GMO) е безвредна, както компанията твърди, или да се повярва на другото й твърдение, че продуктите и нямат странични ефекти, при положение, че ГМО компаниите забраняват подобни тестове!
Точно така. Като предварително условие за закупуване на семена, било за култивация, било за изследователски цели, Монсанто и мегакомпаниите, занимаващи се с генетика, първо трябва да подпишат съглашение между крайния потребител и компанията. През последното десетилетие, времето на най-широко разпространение на семена с ГМО в земеделието, Монсанто, Пайъниър (ДюПон) и Сингента изискват от всеки, който купува техните ГМО продукти, да подпише документ, според който изрично се забранява използването на семената за каквито и да е независими изследвания. Учените нямат право да тестват семето и да установят при какви условия то успява или не успява да се развие. Те нямат право да сравняват каквито й да е показатели на ГМО културите с други подобни или с немодифицирани, произведени от други компании. Най много тревога буди това, че им е забранено да изследват дали генетично модифицираните растителни продукти водят до нежелани странични ефекти в околната среда, животните или хората.
Единствените изследвания, които е позволено да бъдат публикувани в уважаваните научни издания, са тези, които са получили предварително одобрение от Монсанто и другите компании от ГМО индустрията.
Целият процес, по който ГМО продуктите са били узаконени в САЩ, като се започне с прокламацията на президента Джордж Буш-старши през 1992г., по молба на Монсанто, според която никакви специални правителствени тестове за безопасността на растителните ГМО продукти не е нужна, тъй като президентът ги смятал за „напълно еквивалентни” на немодифицираните продукти, е изтъкан от корупционни интереси. Бивши адвокати на Монсанто биват назначени в ЕПА (ЕРА) и ФДА (FDA), за да отговарят за правилата, които регулират ГМО културите, което е само един от примерите, освен това досега не е проведена и една държавна проверка на това, доколко ГМО продуктите са безопасни. Всички тестове на безопасността и действието на ГМО се предоставят на правителството на САЩ от самите компании, сред които е Монсанто. Не е чудно тогава, че ГМО звучи положително и че Монсанто и други могат преднамерено да твърдят лъжливо, че генно-модифицираните продукти са „решението срещу световния глад”.
В САЩ група от 24 водещи учени, занимаващи се с вредителите по житните култури, се обръщат с писмен призив към щатската Правителствена Агенция за Защита на Околната Среда (ЕРА) настоявайки агенцията да се намеси срещу упражняваната от компанията цензура. Това е все едно Шевролет, Тата Мотърс или Фиат да се опитваха да цензурират сравнителните краш-тестове на колите им в Консюмърс Рипортс или публикациите на потребителски сравнения, само защото на фирмите не им харесвали резултатите. Само че това се отнася към човешката и животинска хранителни вериги. Учените с право настояват пред ЕРА, че безопасността на храната и защитата на екологията „зависят от осигуряването на възможност за редовна научна проверка на растителните продукти.” Трябва да мислим два пъти преди да изядем следващата кутия с мюсли закуска, ако използваната в нея царевица е генно-модифицирана.
F. William Engdahl е автор на Full Spectrum Dominance: Totalitarian Democracy in the New World Order. Повече за него може да намерите на интернет адреса му: www.engdahl.oilgeopolitics.net/