Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
21.03.2010 19:16 - ГМО - малко повече факти няма да навредят
Автор: worldissue Категория: Политика   
Прочетен: 1270 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 21.03.2010 19:17


www.globalresearch.ca/index.php
www.engdahl.oilgeopolitics.net

ГМО Скандалът:
Дълготрайните  Ефекти от Генно Модифицираните Храни върху Човека

Изследванията се налага първо да се одобряват от индустрията

Global Research, 29 юли 2009

Една от най-големите мистерии около разпространението на растителни продукти с ГМО по света, като се започне с първите комерсиални култури, появили се в началото на 90-те години в САЩ и Аржентина, представлява липсата на независими научни изследвания на дългосрочните ефекти на ГМО продуктите върху хора, да не говорим за опитни мишки. Най-накрая се проля светлина върху истинските причини за това. Компаниите производители на ГМО култури като Монсанто, БАСФ, Пайъниър, Сингента и други възпрепятстват независимите изследвания.

Статия в уважаваното американско научно ежемесечно списание Сайънтифик Америкън за август 2009г. разкрива шокиращата и обезпокояваща истина криеща се зад разпространението на ГМО продукти по планетата, започвайки от 1994г. Няма никакви независими научни изследвания в никое уважавано издание по света по една проста причина. Невъзможно е да се направи независима проверка на това дали растителните продукти с ГМО, като например царевицата Monsanto Roundup Ready Soybeans (или MON8110 GMO) е безвредна, както компанията твърди, или да се повярва на другото й твърдение, че продуктите и нямат странични ефекти, при положение, че ГМО компаниите забраняват подобни тестове!

Точно така. Като предварително условие за закупуване на семена, било за култивация, било за изследователски цели, Монсанто и мегакомпаниите, занимаващи се с генетика, първо трябва да подпишат съглашение между крайния потребител и компанията. През последното десетилетие, времето на най-широко разпространение на семена с ГМО в земеделието, Монсанто, Пайъниър (ДюПон) и Сингента изискват от всеки, който купува техните ГМО продукти, да подпише документ, според който изрично се забранява използването на семената за каквито и да е независими изследвания. Учените нямат право да тестват семето и да установят при какви условия то успява или не успява да се развие. Те нямат право да сравняват каквито й да е показатели на ГМО културите с други подобни или с немодифицирани, произведени от други компании. Най много тревога буди това, че им е забранено да изследват дали генетично модифицираните растителни продукти водят до нежелани странични ефекти в околната среда, животните или хората.

Единствените изследвания, които е позволено да бъдат публикувани в уважаваните научни издания, са тези, които са получили предварително одобрение от Монсанто и другите компании от ГМО индустрията.

Целият процес, по който ГМО продуктите са били узаконени в САЩ, като се започне с прокламацията на президента Джордж Буш-старши през 1992г., по молба на Монсанто, според която никакви специални правителствени тестове за безопасността на растителните ГМО продукти не е нужна, тъй като президентът ги смятал за „напълно еквивалентни” на немодифицираните продукти, е изтъкан от корупционни интереси. Бивши адвокати на Монсанто биват назначени в ЕПА (ЕРА) и ФДА (FDA), за да отговарят за правилата, които регулират ГМО културите, което е само един от примерите, освен това досега не е проведена и една държавна проверка на това, доколко ГМО продуктите са безопасни. Всички тестове на безопасността и действието на ГМО се предоставят на правителството на САЩ от самите компании, сред които е Монсанто. Не е чудно тогава, че ГМО звучи положително и че Монсанто и други могат преднамерено да твърдят лъжливо, че генно-модифицираните продукти са „решението срещу световния глад”.

В САЩ група от 24 водещи учени, занимаващи се с вредителите по житните култури, се обръщат с писмен призив към щатската Правителствена Агенция за Защита на Околната Среда (ЕРА) настоявайки агенцията да се намеси срещу упражняваната от компанията цензура. Това е все едно Шевролет, Тата Мотърс или Фиат да се опитваха да цензурират сравнителните краш-тестове на колите им в Консюмърс Рипортс или публикациите на потребителски сравнения, само защото на фирмите не им харесвали резултатите. Само че това се отнася към човешката и животинска хранителни вериги. Учените с право настояват пред ЕРА, че безопасността на храната и защитата на екологията „зависят от осигуряването на възможност за редовна научна проверка на растителните продукти.” Трябва да мислим два пъти преди да изядем следващата кутия с мюсли закуска, ако използваната в нея царевица е генно-модифицирана.   


F. William Engdahl
е автор на Full Spectrum Dominance: Totalitarian Democracy in the New World Order. Повече за него може да намерите на интернет адреса му: www.engdahl.oilgeopolitics.net/




Тагове:   ГМО,


Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: worldissue
Категория: Политика
Прочетен: 3213998
Постинги: 1118
Коментари: 1737
Гласове: 1754
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031