Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.10.2020 10:54 - Премълчаното в нашата история
Автор: bojo12345 Категория: Лични дневници   
Прочетен: 387 Коментари: 0 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

След смъртта на Лъв I през 474 год. за император бил провъзгласен неговия внук /сина на Зинон и Ариадна/ под името Лъв II.Но скоро той също умрял и престола бил зает от баща му - исавъра Зинон. Чак до 488 год. новият император трябвало да се справя със заговори. Един от заговорите дори успял: през 475 год. на трона седнал Василиск - братът на бившата императрица Верина. Но през 477 година Зенон успял да си възвърне властта. Помежду безкрайните заговори императорът успял да спаси империята от остготите, като ги убедил да се насочат на Запад - към Италия.

След Зинон император станал Анастасий/491 - 518/. Той взел за жена вдовицата на предишния император - Ариадна. Така дъщерята на тракиеца Лъв била последователно най-близък човек /дъщеря, майка и съпруга/ на четирима императори.
През 505 година Виталиан, внукът на Аспар, започнал да организира населението на Скития и Мизия за война срещу император Анастасий. През 506 год. бунтовникът вече владеел провинциите Скития, Мизия и Тракия. Войската на Виталиан, набрана в посочените провинции се състояла според Теофан от ХУНИ И БЪЛГАРИ.

Самият Виталиан бил роден в Мизия, където баща му Патрициол бил началник на федератите. Различните хронисти от онова време го определят като тракиец, скит или гет. Виталиан се явил пред стените на Константинопол със 60-хилядна армия. Той обявил, че идва да защити православната вяра и епископа на града Македоний, изгонен от Анастасий. След 8-дневни преговори Виталиан вдигнал обсадата на града, подлъган вероятно от някакви лъжливи клетви на императора. После това се изяснило и войната започнала отново. Виталиан нанесъл редица поражения на войските на императора. Той убил военачалника на Тракия Кирил и пленил племенника на императора Хипатий. През 515 год. имало помирение, при което Виталиан бил обявен за главнокомандващ войските /Magister militum/ на Тракия. Следващият император Юстин I /518 - 527/ потвърдил титлата му и го настанил в Цариград. През 520 год. Виталиан станал консул, но в седмия месец на консулството си бил убит от гвардейците на Юстин, понеже бил заподозрян в заговор.

Последният известен представител на рода на Ардибур е племенникът на Виталиан - Иоан. Той бил командир на 800 конници - българи на византийска служба. Воювал е в Африка против вандалите и в Италия срещу остготите под командването на прочутия Велизарий.

Г.Ценов [93] сочи като българин и Мундо - владетел на Илирия през VI век. Според него Мундо е роден около 470 год. Йордан пише следното: “Мундо, произхождащ от рода на Атила ... бе завзел една кула от другата страна на Дунавския бряг, която се казва Херта и тук се провъзгласи за цар”. През 504 год. той се бие с готите край Сирмиум. През 505 год. побеждава 10-хилядна византийска войска на река Морава. Армията на Мундо се състояла от българи. По-късно той бил обявен от императора за военачалник на Илирия. През 532 год. Мундо спасил короната и живота на император Юстиниан I, като потушил въстанието “Ника” заедно с пълководеца Велизарий. Мундо управлявал Илирия до 535 год. През тази година той разбил готите в Далмация и превзел Салона. Тогава голяма готска армия настъпила срещу него. Синът на Мундо - Мавриций излязъл на разузнаване с малък отряд, но се натъкнал на големи готски сили. В завързалото се сражение той бил убит. Като научил това, Мундо нападнал и разбил неприятеля. Готите побягнали. В яростта, причинена от загубата на сина, Мундо се впуснал в преследване, като убивал всеки, който му се изпречи насреща. По време на това преследване той бил ранен от бягащите готи и починал от раната си.

През 540 год. като командир във византийската армия в Италия се споменава Теодимунд - внук на Мундо.
Траки по националност са били императорите Юстин I /518 - 527/ и неговият племенник
Юстиниан I /527 - 565/. Според Прокопий [94] Юстин бил беден селски момък от Ведериана. Историците идентифицират родното място на Юстин /който тогава носел името Управда/ със село Таваличево - Кюстендилско. Според други Ведериана се намирала в околностите на Ниш. За да се спаси от бедността, Управда отишъл да служи като войник заедно с двама свои съселяни. Император Лъв I харесал хубавата им външност и ги задържал в дворцовата си стража. При Анастасий бъдещият император станал началник на гвардията. Може би тогава той сменил името си на Юстин, което според Г.Ценов е латинският превод на СЛАВЯНСКОТО име Управда. Със способностите си той станал и сенатор. След смъртта на Анастасий сенатът го избрал за император. По това време Юстин бил вече стар и взел при себе си своя племенник - Юстиниан. Постепенно Юстиниан поел властта над империята и започнал да управлява от името на чичо си. Когато старият император умрял, племенникът заел и трона му. Юстиниан I останал в историята като най-великият император на Източната Римска империя /Византия/. Той завладял Северна Африка, покорявайки Вандало-аланското кралство, покорил цяла Италия и част от Испания. Империята достигнала най-голямото си териториално разширение. Юстиниан I наредил изграждането на големи строежи: символът на Константинопол - прочутата “Света София”; големите цариградски храмове “Св. Сергий и Бакх” и “Св. Ирина”; “Свети Димитър” в Солун; храмове в Равена; много административни постройки, бани, водопроводи, крепости по границите, пътища. Заслужава отбелязване и законодателната дейност на Юстиниан - специална комисия от юристи издава редица сборници от закони и коментарии към тях.





Гласувай:
5



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: bojo12345
Категория: Политика
Прочетен: 3630203
Постинги: 1932
Коментари: 4403
Гласове: 18518
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031