Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.05.2018 22:03 - Втори ден изкупни цени 1, 80 лв. за килограм розов цвят.
Автор: eloiz Категория: Изкуство   
Прочетен: 4599 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Днес отново не ходихме да берем рози. Утре също няма се ходи, колеги, нищо, че министър Румен Порожанов , според днес.бг, БНР и още някой се срещнал с "розопроизводители в Карлово". Във фейсбук чета как хората препоръчват да се берат рози до обяд, иначе не било добре за рандемана. Аз обяснявам, че не е добре, дето цените от миналата година са паднала три пъти, и че рандеманът вече е на земята, тъй като никой не е ходил да бере розите за втори ден, отсреща ми говорят, че трябва да ги бера до обяд. И ние с нашата бригада, колеги, ги брахме до обяд, преди да паднат цените на 1, 80, както и другите колеги берачи на нашата нива, доколкото можах да видя, както и други берачи на нашето поле - хората бяха дисциплинирани, идваха в пет сутринта, по тъмно, да се борят с ревматоидния си артрит, без никаква идея, че ще ги снимат за вестници и списания, защото приличаме на нищо в нашите найлонови чували, обвити отвсякъде, за да се предпазим от сутрешната влага, от пет сутринта колеги бяхме там, и работехме до единайсет и половина, защото розите наистина бяха много, а ние бяхме малко - само 12 души на 25 декара. На другите места по нашето поле бяха по-зле и от нас - в много от случаите, розоберачите висят до три следобед, защото просто не могат да оберат нивата, а цвета пада, пада... Маслодайната роза трябва да се бере, колеги, за да поникне по-бързо нова, независимо от качеството й. 
Утре цените отново ще бъдат 1, 80 лв. Случайно чух, че в някоя от новинарските телевизии казали, дето министър Порожанов, освен чудесийте за фалшивото масло, което май наистина тая година ще бъде фалшиво, предвид срива на добивите (изкарайти се пиарите, колеги розопреработватели, закъснявате)), се казвало, че щяло да има и някакво разделение на розопроизводителите - по регион или по качество, не разбрах, на човек или на масло, пак)) (и това, за да има някакво, повтарям някакво, и неясно, уж субсидиране, ей, казах нещо неправилно, щото не е това, ама не помня какво беше). Министърът, все пак, има добър юрдически екип, не е казал публично изкупна цена, и слава Богу, защото розопроизводителите в момента са на колене и нема да го съдят, ама розопреработвалите не саа)). Мисля, че няма обаче голямо значение)). Щом от ГДБОП не са направили проверка по въпроса и министърът няма обяснение, защо цените са такива, значи нищо няма да се получи, колеги, само дето розопроизводителите, все пак чакат, може нещо да капне..(Предрекох, колеги, че няма да има проверка, предрекох)))
Между другото, исках да напиша тук едно икономическо заключение - затова, дето в България, едрият бизнес, не може да понесе, както казва министър Порожанов, увеличаване на насажденията от рози, което, само по себе си, е катастрофално за едрия ни бизнес, и разкрива неговата регионалност,  регионализъм, регионално мислене го наречете, уф, липсата на връзки помежду неговите представители, както и онази велика причина, поради която няма да пусна като поздрав "Една българска роза", въпреки, че някои хора ми намекнаха, че биха искали да я чуят) . Дам, колеги, де са представителите на едрия бизнес (не на София, опазил ме Господ)), а на Южен Централен? Еми, няма ги). Нашите розопроизводители, към които всеки в момента отправя съвети и напътствия, и които понесоха върху себе си вината за фалшивото масло, и за немощта на ГДБОП и на Министерството, заместват с достойнство, бих казала, едрия бизнес, колеги на Южен Централен. Щом изсипаха розите на пътя, нещо, което едрият бизнес на Южен Централен, никога не би направил. 
Във всеки случай, розите, които ние берем, днес са били доста окапали, но е имало страшно много нови, розови цветове - добре са ги отгледали баба Катя и дядо Илия. Та в тях ми е надеждата. Иначе - и розопреработватели, и министерство, и който ще, явно розите ще оцелеят до догодина?
Един поздрав, за всички засегнати). Най-вече за всички картеладжий)). 




Гласувай:
3



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: eloiz
Категория: Изкуство
Прочетен: 1651480
Постинги: 892
Коментари: 932
Гласове: 2596
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031