Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Постинг
12.02.2018 07:31 - Преди 808 години цар Борил изгонва богомилите - ключът към българското проклятие
Автор: veshter Категория: Изкуство   
Прочетен: 2321 Коментари: 6 Гласове:
3

Последна промяна: 12.02.2018 07:42

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  image

 

11FEB2018   На 11 февруари през далечната 1210 г. по настояване на цар Борил в Търново се свиква Антибогомилски църковен събор. Целта е публичното разобличаване и отрицание на идеите и основните постулати на богомилското учение.

Водачите на ереста Петър Кападокийски, Лука и Матей Родоболски са низвергнати от църквата и обществото, осъдени на тежки телесни наказания и заточение. Последователите им в страната са подложени на преследване и убийства.

По нареждане на царя решенията на събора са записани в така нар. “Синодик на цар Борил”.

Петър Дънов казва, че гонението на богомилите и е в основата на българското проклятие. Ето обяснението на Учителя, защо вече 806 години плащаме тежка цена:

„Още в старото българско царство тогавашните водачи изгониха богомилите, които бяха носители на едно велико учение за реформирането на живота и социалния строй по най-идеалния начин, но за това изгонване българите платиха с пет вековно робство под турците, защото когато един народ не приеме Великото, Божественото Слово, което му се праща от провидението, и не приложи това Велико Слово в живота си, бива изоставен да понесе последствията на своята неразумност и тогава го постига най-голямото зло.

Изгонените от България богомили занесоха своите идеи и културата си на Запад. Народите, които разбраха и приложиха на практика идеите им за социални реформи, процъфтяха. А сега, ако българите разберат грешките на своето минало и не повторят същите грешки спрямо сегашните идейни течения, ще имат много по-добри резултати в обществения си живот.”

„Като дойде Христос на земята, убеди ли евреите в истината? Приеха ли те учението Му? – Не Го приеха. Богомилите убедиха ли хората в правотата на своето учение? – И те не можаха. Питат: Кои са богомилите? – Всички хора, които носят добри, светли идеи, са богомили. Те са носители на новата култура. Който не знае това, казва, че богомилите развращавали народа. Не, те са оправяли света. И Христос е богомил и за богомилското Му учение Го разпнаха. Днес, всички християни, всички народи се крият под епитафията на този Богомил. - Защо се крият под тази епитафия? – Защото тя ги храни.”
http://www.faktor.bg/bg/articles/ot-redaktora/predi-808-godini-tsar-boril-izgonva-bogomilite-klyuchat-kam-balgarskoto-proklyatie



Гласувай:
5



1. olivie - сори, ама вие за катари чували ли сте?
12.02.2018 08:30
какви потомци на богомили под крилото на Папата бълнувате? И не забравяйте, че католическата общност в България е на страната на православието с/у джендърския идиотизъм..... така че подобна манипулираща "статия" е най - малкото неуместна.
цитирай
2. ivanz - Престанете
12.02.2018 11:14
да вменявате вина на българския народ , тоя казал оня казал , всеки може да си плямпа както му е на мерака и изгодата .
цитирай
3. vladtepes - За Борил
12.02.2018 15:33
Борил заедно с Борис I са най-великите български царе, борили се успешно с вътрешните врагове на държавата. Богомилите са разрушавали основите на държавния строй, също така са дуалисти - еретици. Заслужено са заточавани и гонени. За съжаление Калоян, Иван Асен II и т.н. са пренебрегнали борбата с вътрешния враг и това е довело до отслабване на държавата.
цитирай
4. kolevdobri - Извинете, но Борис1 и Борил, не бяха ли негодяи?
12.02.2018 23:08
vladtepes написа:
Борил заедно с Борис I са най-великите български царе, борили се успешно с вътрешните врагове на държавата. Богомилите са разрушавали основите на държавния строй, също така са дуалисти - еретици. Заслужено са заточавани и гонени. За съжаление Калоян, Иван Асен II и т.н. са пренебрегнали борбата с вътрешния враг и това е довело до отслабване на държавата.

Които са избивали собствения си народ и са губили сражение след сражение и територия след територия. За какво величие говорите? Това, което е направил Борис1, тежи като проклятие върху нас, българите. Кой друг цар си е позволил това нечувано посегателство срещу цвета на нацията, освен Борис1? Може да се сравни само с глупостите, сътворени от "народния съд", след като съвеЦките граждани ни окупираха и колонизираха.
цитирай
5. vladtepes - Борис I и Борил
13.02.2018 15:45
Не са негодяи - напълно доброволно приемане на християнството не е било възможно, богомилите са рушали държавата с проповедите си и са я отслабвали. Срещу Борис I е имало опит за преврат, който при успех неизбежно е щял да доведе до сепаратизъм и разпадане на държавата. Надали е щяло да се стигне и до създаване на писменост.
цитирай
6. nedovolen - Господи, прости им!
13.02.2018 16:26
Те, хулещите богомилите, не знаят какво правят.
Богомилите са Богу мили. Те са слезнали да посеят Бога на земята. Дънов е прероден богомил.
Били са и перфектни врачове, лечители. Ще посоча една рецепта от сайта БИЛКАРИЯ, вестник-книга:

ТАЙНИ БОГОМИЛСКИ УМЕНИЯ №12

ПОСВЕТЕНИТЕ МИСЛЯТ ТАКА
ИГРА НА ИМПУЛСИТЕ
Във всеки организъм два импулса разпределят силите. Центробежният е този, който ни помага да се освобождаваме, да разтваряме нещо от себе си в пространството. Той работи по-забележимо и резултатно при намаляваща луна. Центростремителният импулс е който ни помага да се зареждаме от околния свят с необходимото. Добре е да го следваме при нарастваща луна.
Зърното на гроздето е обладано от центростремителни сили и уплътнява семката си в средата на плода. Когато искаме да задържим в себе си повече от веществата и енергиите, които приемаме, добре е да похапваме повече грозде. При ягодата се изявява силно обратният импулс. Семките ѝ сякаш са се разбягали по повърхността на плода. Тук центробежният импулс се е оказал по-силен.
Когато искаме да се разтоварим от нещо твърдо, ненужно за организма, прясната горска ягодка е най-вкусното хапче. Ако използваме умно двата импулса, можем да си спестим струпването на камъни в жлъчката и нейното изхвърляне от хирурга. С 20 капки тинктура от лозови мустачки и листа стигаме до камъка, а с 10 капки тинктура от листа на ягоди го принуждаваме да излиза навън незабележимо, частица по частица. Игра на импулсите. Приятно е да те допускат в тази игра. Проверено и подпечатано с елмазен печат. Бъди спасител на себе си и на онези, които поискат твоята помощ.

Писа рука Емилова
цитирай
7. anonimen65 - zashto s jivota si moralen i komunalen
22.02.2018 12:46
bogomilite sa razklashtali ustoite na tsarskata vlast e che moshtta na balgaria imenno sled Boris sliza nadolu zashto pri toz velik darjavnik startira upadaka nipriobshtavaneto ni kam hristiianskoto zalichava vsichki umenia i poznania ot starata ni religia kakto napravi ateizma prez sotsa i da hodim na tsarkva i po manastiri ne znachi che sme viarvashti na nova viara ne e li nalaganeto na nov red sred koroniasvaneto za tsar e bilo po- pravilno papa da te koroniasa za tsar ili da te uvenchaia s tsarskata titla i korona dokazal se s otlichni poznania duhovnoto poprishte,voennoto delo i politika,v ikonomicata,diplomatsiata i s useta si kam madro reshavane vzaimootnosheniata na podannitsite v stranata sa li bogomilite horata,koito sa iskali da poddarjat starata viara jiva sred balgarite viarata s koiato sa postigali vsichko do predi novata viara e prechela na novite tsare starata traditsia.a imenno bogomilite sa ia poddarjali jiva i tia e davala svoboda a ne podchinenie na duha i lichnostta
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: veshter
Категория: Изкуство
Прочетен: 491750
Постинги: 375
Коментари: 703
Гласове: 2356
Архив