Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.05.2017 12:19 - Как философията и науката донесли пари на един древен мъдрец
Автор: borsi Категория: История   
Прочетен: 1965 Коментари: 0 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Как философията и науката донесли пари на един древен мъдрец

Трябва да помним приятелите си, не само когато присъстват, но и в тяхно отсъствие! - Талес от Милет

Освен като философ Талес е познат като блестящ математик изчислил височината на пирамидите, слънчеви затъмнения, правил изчисления върху разстоянието до корабите в морето, наблюдавайки ги от брега, политически събития, правил прогнози за времето и други.

Понеже го подигравали, че бил беден въпреки своя ум, една година той изчислил бъдещата реколта от маслини, като рекордна.

Докато всички останали очаквали лоша реколта, прогнозирал времето и наел срещу дребна сума пари всички преси за зехтин в околността, за времето на прибиране на реколтата. Когато реколтата наистина се оказала повече от добра, се оказало, че няма нито една свободна преса, философът бил наел предварително всички. 

image

Талес започнал да отстъпва наема от пресите, срещу прилична сума и забогатял за броени седмици. Това е първото 
прилагане на опции описано в историята на човечеството и запазило се до наши дни. В случай, че прогнозата на Талес се окажела лоша, той щял да загуби само ниския наем за пресите, които наел във време в което било очаквано, че те няма да бъдат нужни, а печалбата му в случай, че прогнозата му се окажела права (както и станало) била почти неограничена. Така благодарение на своя асиметричен залог, философът-математик забогатял, като прибрал печалбите от джобовете на всички многознайковци, които му се били подигравали преди това. 

Има няколко легенди за неговата смърт настъпила на преклонна възраст. Според едната починал на стадиона гледайки спортно състезание, според друга умрял от смях, гледайки пияно от вино магаре, а според трета починал в дома си, по време на следобедната си дрямка, докато младо тракийско момиче свирело на флейта до леглото му.

Върху надгробната плоча на Талес опечалените милетски граждани изписали ""Погледни, това е малък гроб, но славата му достига небесата. Талес, най-мъдрият от всички мъже, спи тук своя вечен сън.""   

ПЕРСОНАЛНИ ИНВЕСТИЦИИ, ИНВЕСТИЦИОННИ СТРАТЕГИИ, ПАРИ


Тагове:   опции,   философ,


Гласувай:
5



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: borsi
Категория: Бизнес
Прочетен: 5984308
Постинги: 957
Коментари: 3981
Гласове: 7086
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031