Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
14.05.2010 02:42 - vesti.bg: Неолитните къщи в Стара Загора - фантазия или връзка с "великата хармония"
Автор: worldissue Категория: История   
Прочетен: 1113 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 14.05.2010 02:49


Неолитните къщи в Стара Загора - фантазия или връзка с "великата хармония"
13.05.2010/ Според н.с. Петър Калчев тук преди 8 хил. години са живели първите европейци

vesti.bg
Румяна Лечева


Откритите преди 41 години две неолитни къщи в Стара Загора и до днес крият тайни и загадки.

Намерените артефакти говорят, че тук са живели първите европейци. Анализът на изпепелените от пожар две къщи  показват, че те са построени преди близо 8 хил. години, каза за БТА н.с. Петър Калчев, посветил десетилетия на изследването им.

Открити подобни аналози на Стария континент са датирани приблизително 1 200 години по-късно.

В учебниците по праистория вече пише, че има данни, според които първият европеец е жител на поречието на река Марица и именно тук е поставено началото на първата човешка култура.

Не мога да не спомена и изследване на ст.н.с. Петър Детев, според когото късният неолит е развит само в Тракия, което говори за самобитна и оригинална култура, отбеляза ученият.

Неотдавна Йодан Детев, син на ст.н.с. Петър Детев разказа в интервю за Агенция "Фокус", че баща му, след дълги проучвания, е застъпвал тезата, че "тези културни хора, модерните човеци, на които сме наследници, са дошли в Европа през Мала Азия, т.е. входът на Европа е точно поречието на река Марица".

Праисторици от САЩ до Япония, посетили древните постройки са категорични, че неолитните къщи в Стара Загора са най-старите запазени къщи на Стария континент.

Реставратори години наред сглобяват едно по едно парчетата, открити от археолозите по пода на разрушените от пожар неолитни къщи. Така отново се появяват на бял свят керамични съдове и фигури, преживели хилядолетия и се опитват да ни разкажат за живота по онова време.

Част от находките, намерени в пепелта са  уникални, подчертава н.с. Петър Калчев.

И далеч не само това - те говорят за фантазия и интелект, допълва той.

6 хил. години преди Христа, в този дом използват календар, изрисуван върху делва. Той е създаден чрез точен анализ на отглеждането на отделните посеви по онова време.

Така праисториците разбират, че обитателите на къщата са земеделци, а върху древния съд е изписан календар, съставен от културите, които отглеждат.

Календарът е бил особено важен за хората от онова време, защото те са били заети през цялото време на годината със стопанска дейност и така се грижели за собственото си оцеляване, обяснява Петър Калчев и добавя, че всяка грешка е била заплаха за съществуването им.

Календарът е бил много важен и за празниците им, които задължително трябвало да се повтарят по ден и време, всяка следваща година.

Как са съставили календара, се питаме днес? Може би са знаели ценна информация за Космоса, Слънцето и Човека, за която сега ние не предполагаме? Със сигурност са познавали значението на Слънцето за техния живот, обяснява историкът.

И в двете неолитни къщи има поставени алтари, които археолозите определят като древни светилища. Те са разположени в триъгълник и може би означават нещо, за което днес не предполагаме - нещо свързано с невидимия свят. Учените например се питат накъде е насочен центърът на триъгълника.

Не е известно също дали и останалите къщи от неолитното селище имат алтари. Знае се само, че на това място има минерални извори и селище, но то не е изследвано още, обяснява  н.с. Петър Калчев.

Правени са само сондажи, които потвърждават наличието на трийсетина къщи под земята.

Чрез откритите множество фигури, разхвърляни из двете неолитни къщи, разбираме, че жената е имала ръководна роля в тези семейства.

Чрез фигурите историците се опитват да гадаят и за ритуалите, за култа към Богинята Майка и Бога-Слънце.

Тук се ражда и култа към домашното огнище, предполагат изследователите. Те смятат, че именно тук в Стара Загора се създават и първите европейски семейства.

Опитваме се да възстановим и трапезата им - пищна и богата - откриваме живата вода, вълшебното вино, изначалният хляб, уточнява ученият.

Разсъждаваме върху две хипотези за времето на строителството на къщите - ако се доверим на океанолозите Уолтър Питман и Уилям Райън от обсерваторията "Лемънт Дохърти" в САЩ и на тяхната теория за потопа - той става в Черно море преди 8 хил. години и залива земите наоколо на площ от около 100 хил. кв.м. Така се развива действието, което познаваме от Библията.

Втората теория ни дават маите, които датират потопа - 3113 г. преди Христа. На този етап няма точен отговор от учените дали къщите са съградени преди или след Потопа, сигурното обаче е, че освен добри земеделци и строители обитателите им са имали познания и в областта на астрономията, каза историкът.

Върху къс керамика виждаме изрисувана свастика, която е символ на източните учения, също така с нея се обозначава и Черното слънце.

Това означава, че освен познание за Слънцето древните хора от тези къщи са имали познание и за Черното слънце, звезден обект от съзвездието Дракон.

Земята се движи около Слънцето в посока на часовниковата стрелка, движението й около Черното слънце е в обратна посока. Около тази невероятно красива мъглявина оста на Земята извършва пълна обиколка за 25 920 години.

Уникалното в изображението на този звезден обект в неолитните къщи е наличие на познание сред обитателите им за съществуването му и говорещо за връзка на древните ни предци с "великата хармония на Космоса", посочи н.с. Петър Калчев.

Дали те не са имали Познание, за което ние сме още чужди?

Няма отговор на въпроса и защо откриваме по тези места изображение на свастики хилядолетия по-късно наблизо - в гробницата Голямата Косматка в Долината на тракийските царе, по-късно по плочките на Античния форум и в гробниците на императорите в Стара Загора, сред прабългарите.

Единственият категоричен извод днес е, че древното познание още от времето на обитателите на неолитните къщи край Стара Загора се предава от поколение на поколение, но никога не изчезна от тази Земя, посочи ученият.

Историята на неолитните къщи в Стара Загора беше представена преди два дни пред дипломати от посолства, акредитирани у нас.

Така беше поставено началото на национален проект "Раждането на Европа - история и реално", който е инициатива на БТА и на областната администрация в Стара Загора, за популяризиране на най-старите и запазени къщи в Европа.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: worldissue
Категория: Политика
Прочетен: 3237448
Постинги: 1119
Коментари: 1737
Гласове: 1754
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930