Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.07.2016 12:19 - Музиката вече НЕ се поръчва от който плаща
Автор: gikotev Категория: Други   
Прочетен: 7816 Коментари: 0 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Тази основополагаща аксиома, със силата на неписан закон, в многохилядните световни икономически и търговски отношения снощи беше отречена и зачертана от (из)родната министър енерГЕПИка, при поредната и гавра с робите населяващи територията. Ще ви предам в писмен вид последното и интервю от снощи. Нарочно съм подчертал съответните пасажи, чрез които министърката вдълбава в главите на робите, че не този, който плаща определя репертоара, а този, който получава парите.

Теменужка Петкова в бТВ на 21 юли 2016-та г.

Цветанка Ризова – Първо да започнем от там. Първо, някой виждал ли е този реактор? Няколкото човека, които ми гостуваха в студиото изразяват съмнение, че този реактор изобщо е произведен. Има ли българин, който да е оторизиран, да е лице което има значение за удостоверяването, да е видял този реактор произведен, да е видял, че пише, че е реактор за АЕЦ „Белене”? Кой е виждал този реактор?

Теменужка Петкова – Това с което ние разполагахме до вчера са доказателствата, които са събрани в хода на арбитражното производство и в тези доказателства съществува информация, която по хода на арбитража е изискана от Атомстройекспорт и са предоставени надлежни документи, които доказват степента на завършеност на двата реактора. Единият реактор, съгласно тази документация е завършен на 100%, другият реактор е почти завършен на 90%. Но разбира се, ние също като Вас си задаваме този въпрос. Трябва да видим, какво в крайна сметка трябва да платим. Така че изискахме ...

ЦвР – Няма ли да отиде някой да го види този реактор?

ТП - ... изискахме от нашите партньори от Атомстройекспорт (АСЕ) да ни предоставят подробна информация във връзка с това оборудване. Вчера получихме тези списъци с информацията, която се съдържа в тях по отношение на отделните модули от това оборудване, тъй като това не е едно оборудване, което представлява някакво компактно произведение. Нали това са части от този реактор, които ще се сглобят на място. Точно така. Но така или иначе ние изискахме тази информация. Партньорите ни от АСЕ ни я предоставиха във вид на техническа документация и сега предстои, може би другата седмица колеги от НЕК, експерти в тази област ще отидат на място, за да може да видим това оборудване в каква степен на завършеност е, в какво състояние е.

ЦвР – Другата седмица ще има инспекция на бижуто за 1 милиард?

ТП – Разбира се, няма как да се пристъпи към действия за плащане без да сме видяли, какво стои насреща.

ЦвР – Сега, по различните варианти. Бяхте във Иран. Имаше някаква надежда от там да купят този реактор. След това се появи едно съобщение от иранци, които твърдят, че това е почти невъзможно, че не е имало никакви преговори. Имало ли е преговори или не е имало преговори за закупуването на този реактор?

ТП – Разговори със сигурност имаше. Такива разговори бяха поставени на най-високо ниво при междуправителствената среща между делегацията на българското правителство и иранската делегация. Още там премиера постави този въпрос. След това аз и вице-премиера Дончев имахме нарочна среща с г-н Салехи (вице-премиер и шеф на иранската ядрена агенция – бел. Г.К.), във която среща ние представихме и тази възможност, за евентуална покупка от страна на Иран, за тези два реактора, които реактори ние, разбира се, ще продадем единствено и само със съгласието и с участието в този преговорен процес на АСЕ. От страна на нашите ирански партньори беше проявен интерес, тъй като Росатом също има договор с Иран за изграждането на такива ядрени мощности, които са аналогични с нашите реактори. Така че те проявиха определен интерес към тази възможност.

ЦвР – Колко е вероятно според Вас това (да продадем нещо на иранците) да се случи? Наистина, така в проценти, 50%, 10%, 6%?

ТП – Трудно ми е да се ангажирам с проценти, но смятам, че има реален шанс да се продължат разговорите с иранските партньори, с руските партньори.

ЦвР – Да, но нали има някакви срокове? Нали сме си поставили срокове? Има ли срокове?

ТП – Ами сроковете са, как да кажа? Времето работи против нас. Така че ние трябва да бързаме. Тези които си поставят срокове сме ние, тъй като нашите партньори от АСЕ със всеки просрочен ден съответно получават лихва (по 167 000 евро на ден - бел. Г.К.).

ЦвР – А нашите срокове какви са?

ТП – Ами нашите срокове са максимално бързи. Ние поне искаме в рамките на месец да сме анализирали различните варианти, трябва да сме направили съответните сондажи и разговори с нашите партньори от АСЕ, тъй като ние не можем да вземем нито едно решение без тяхното съгласие. Дори да се пристъпи към изграждането на проекта като частен отново се иска съгласието на конструкторите. Те са конструктори на проекта. Това все пак е ядрено оборудване. То е изключително сложна като техника, като технология, изключително отговорно ...

ЦвР –  Искате да кажете, че руснаците могат да наложат вето, ако ние, да речем, намерим някакъв частен инвеститор, който е готов да построи Втора атомна и руснаците могат да кажат – ние не го харесваме този частен инвеститор или имаме някакви претенции, няма значение какви?

ТП – Аз мисля, че нашите руски партньори няма да проявят подобно отношение.

ЦвР –  Въпросът е че хипотетично съществува възможността руснаците да спрат някой частен инвеститор?

ТП – Съществуват различни варианти, различни опции. Те могат да имат различни съображения.

ЦвР – По силата на какви съображения е възможно?  

 

ТП – Да, за това ние от тук на татък, във целия този процес на преговори трябва да съгласуваме всяко едно наше действие, всяка една наша идея с нашите партньори от АСЕ и ние това нещо го правим. Аз разговарям и с тях ....

ЦвР – Има ли заявен частен инвеститорски интерес?

..........................................................................................

Следва нова серия лъжи и мънкания от страна на ТП.

..........................................................................................

КАКВО ОЗНАЧАВА ТОВА?
Това означава, че ако вие си купите тенджера под налягане, защото реактора не е нищо друго освен точно такъв уред, не можете да я дадете на съседката Минче да си сготви бобец, нито пък да я подарите на снахата, примерно, или да я препродадете на благотворителен търг. Всички останали приказки на ТП, за сложност, отговорност и не знам какво си още са точно толкова верни, колкото и обещанието и, че ще ни поевтини тока с 31%, а после той поскъпна с 5,5% (вижте в "
Ъ?").
Тези "гениални" напъни от страна на ТП не е получаването на Нобелова награда за икономика. Ъ-ъ! Целта е да внуши на робите основание за протакване на процеса за финализиране на постановката, за да продължават ежедневните неустойки в размер на 176 000 евро (345 000 лева), които артистите на сцената накрая ще си поделят, заедно с главницата от 620 милиона евро.

image

И още един култов момент от снощната изява на ТП, с любезното съдействие на "медията" бТВ и "журналистката" Ризова:

ТП - ... Така или иначе RWE апуска проекта. А със подписването на допълнение №5 на практика, точно с поръчването на оборудването с дълъг цикъл на производство става възможен и арбитража. Това допълнение се подписва на 5-ти ноември 2008-ма година, определя се цената ...

ЦвР – От кого се подписва?

ТП – Това са двамата бивши директори на Националната електрическа компания по това време.

ЦвР – Кой беше тогава министър, припомнете, на енергетиката?

ТП – Ами тогава министър беше Петър Димитров, ако не ме лъже паметта, през 2008-ма година.

ЦвР – В правителството на Станишев?

ТП – Да, да. И двамата изпълнителни директори подписват това допълнение №5. В него ясно е обозначена стойността на оборудването. То е 673 милиона евро.

ЦвР – И благодарение на този протокол сега ние трябва да платим милиард и нещо?

ТП – Ами да. Арбитража казва много ясно в самото решение. Това е решение на арбитража, на изключително висш съдебен орган. Не го казвам аз, не го казва някой друг, за да се счете, че имаме някакви ..., някакво специално отношение и пристратия. Арбитража казва следното ....


КУЛТОВИЯТ момент се състои в това, че Петър Димитров в момента и по време на цялото и министерстване е неин, на ТП, служител. Той няма как да не е знаел, какво са подписали подчинените му директори на НЕК. Същото се отнася и за Р. Овч., който също е сега на подчинение на ТР и, който е назначил същите тези директори.

Схванахте ли? Истинските престъпници са на топло, под майчинското крило на министър мръсно име и тя няма абсолютно никакво намерение да се разделя с тях, нито пък да им търси отговорност. ("
Бойко Борисов: Р. Овч. ми е най-ценният матрял")

В заключение ще ви върна към самото начало на този материал, където ТП обещава, че следващата седмица "експерти" на НЕК щели да заминат за Русия, да търсят реакторите. Представете си, на фона на вече променените световни икономически закони, какво трябва да видят и после да докладват въпросните "експерти", след завръщането си?

Георги Котев



Гласувай:
6



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gikotev
Категория: Други
Прочетен: 9833050
Постинги: 3166
Коментари: 2895
Гласове: 5354
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031